«Перемога душі над плоттю». Кременчуцький протоієрей розповів про Прощену неділю і Великий піст

16.03.2024, 09:03 Переглядів: 1 166

Під час Великого посту віряни мають обмежити себе у «плотських задоволеннях» і це стосується не лише їжі, говорить священник

За новоюліанським календарем Великий піст для українських християн розпочинається з 18 березня і триватиме до 4 травня. Перед початком посту віряни відзначають Прощену неділю. Про історію цих двох знакових подій в житті християн, які є обмеження в пості та як підготуватися морально розповідає «Кременчуцькому Телеграфу» настоятель Свято-Миколаївського собору, протоієрей Володимир Макогон.

За словами священника, Великий піст пропонує християнам «зануритись у самого себе» — такі обмеження мають допомогти перемогти духові «над плоттю», адже «на жаль більшість свого часу ми приділяємо задоволенню наших плотських бажань» і підштовхнути людину на «духовні подвиги».

Які є обмеження під час Великого посту і хто може його не тримати 

Під час Великого посту віряни мають обмежити себе у «плотських задоволеннях» і це стосується не лише їжі, говорить священник. Посту можуть не дотримуватись люди із захворюваннями, вагітні жінки, військові та ув’язнення.

— Решті пропонується дотриматись для перемоги духа над плоттю. Обмеження в розвагах, в будь-яких забаганках, які для нас приємні, але не завжди для нас корисні, — каже протоієрей.

«Духовний подвиг» має кожен обрати свій, розповідає Володимир Макогон. Так, наприклад, курці можуть обмежити себе в палінні цигарок або зовсім кинути цю звичку. Цей час людина може присвятити, наприклад, допомозі українській армії — «зупинити ворога і очистити нашу землю від цієї скверни, що прийшла до нас від РФ».

— До нас дівчинка приходила торік брати благословення. Каже: «Я дуже люблю фарбувати обличчя. Ну от подобається цей макіяж і я без нього аж ніяк не можу». Благословив. Вона прийшла після Великодня така задоволена з донькою. з чоловіком і каже: «Я ж витримала». Хай [«духовний подвиг»] буде таким, — розповідає Володимир Макогон.

Священник радить під час посту «творити милосердя».

До початку Великого посту існує спеціальний період підготовки, який триває 4 неділі. Неділя про митаря і фарисея йде першою у підготовчому періоді. У цей день заведено читати притчу.

Фото: Релігійно-інформаційна служба України
Фото: Релігійно-інформаційна служба України
— Фарисей прийшов до храму і казав: «Дякую тобі Боже! Я і піст тримаю, і десятину жертвую», і такий, і такий. Вихваляв свої добрі вчинки і казав, що дякую, що я не такий, як цей митар. А юдеї ненавиділи митарів. А митар, знаючи свої гріхи і беззаконня, стояв на колінах, опустивши голову перед Богом і бив себе в груди і казав:  «Боже, будь милостивим до мене». Христос каже, митар більше пішов додому виправданим, ніж той, який вихвалявся, — розповідає Володимир Макогон.

За словами священника, притча навчає смирення.

Друга неділя підготовки присвячена притчі Блудному сину, а третя — про Страшний суд.

— Христос попереджає, що прийде час, коли він прийде у цей світ судити живих і мертвих. І Бог розділить праведників від грішників і праведників поставить праворуч від себе, а грішників — ліворуч, — каже священник. 

Остання — і є Прощеною неділею.

— Христос каже, що якщо Ви прощатимете людям провини, то простить провини і отець Ваш небесний, — розповідає Володимир Макогон.

Нагадаємо, Кременчуцький протоієрей розповів, чому святий Миколай важливий не лише дітям.

Автор: Вероніка Білодід Відео: Кирило Воронцов
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх