Вікторія Сорокіна: «Найбільше бажання – повернути чоловіка додому»

27.10.2023, 11:30 Переглядів: 3 760

 

Відеопроєкт «Кременчуцького Телеграфа» «Я — дружина військового» розповідає про кременчужанок, чиї чоловіки пішли на фронт — захищати Україну від росіян


 

Це історії десятьох жінок, які через війну залишилися без підтримки та взяли на власні плечі свої й чоловічі справи та обов’язки.

Це історії десятьох чоловіків, яким стало сили залишити власний дім та сім'ю, аби виборювати нашу Перемогу.

Вікторія Сорокіна – сьома героїня нашого проєкту


У всі свята, коли можна загадувати бажання, Вікторія Сорокіна загадує одне: повернення свого чоловіка живим і здоровим додому. Жінка мріє, щоб він знов був біля неї та дітей. Вже півтора року Вікторія нічого не знає про місце перебування свого коханого Віталія Сорокіна. Вона впевнена, що чоловік у полоні, тому не втрачає надії та продовжує його шукати.

Жінка зізнається, що найважче – перебувати у невіданні. Коли не маєш ніякої інформації, коли час від часу опускаються руки, дуже складно не втрачати надію.

В найскладніші миті, коли стає зовсім важко, Вікторія знаходить підтримку у своїх дітях – саме вони допомагають жити далі та не зневірюватися.

Початок війни

Сім’я Сорокіних до повномасштабного вторгнення Росії: жінка працювала в ательє, чоловік був монтажником. На радість батькам у сім’ї росли діти: донька та син. Життя зупинилося 24 лютого 2022 року. Вікторія згадує, що ранок того дня почався дуже раптово.

- Мені зателефонували з роботи та сказали, що почалася війна. Чоловіка у той момент не було в місті. Я взяла телефон і стала телефонувати йому, але мережа була перенавантажена – я не могла додзвонитися. Мене охопив жах. Я не знала, що робити. На цей період у мене на руках була дуже хвора мати, тому ще страшніше було від нерозуміння, куди бігти, чи треба виїжджати. Коли чоловік повернувся додому, я заспокоїлася, але ненадовго. 5 березня його вже забрали на війну, - розповідає жінка.

Не встиг пройти перший шок від того, що Віталія мобілізували, як на Вікторію звалилася нова біда – померла її мати.

- Я була сам на сам з цією проблемою. Це було навантаження на одні плечі. Я не розуміла, що мені робити, як діяти. Я сама поховала маму. А чоловіку лише повідомила про те, що трапилося, телефоном. Він мене заспокоював. Крім того, казав, що він на навчанні. Але це була неправда. Чоловік з перших днів війни був на передовій, - каже дружина військового.

Жінка розповідає, що разом з нею дуже переживали діти. Для них відсутність батька була справжнім жахом, вони не розуміли, що коїться, де їх тато – думали, що це просто навчання, які скоро закінчаться, й він повернеться додому. Але цього не сталося.  

Віталій Сорокін

В пошуках чоловіка

Згодом Віталій зовсім перестав виходити на зв’язок.

- 18 березня 2022 року було наше останнє спілкування телефоном. Після цього зв’язок пропав, - каже Вікторія.

Жінка почала пошуки. Спочатку знайшла номера командирів, стала телефонувати. На всі її запитання командири пропонували зачекати. Казали, що Віталій скоро вийде на зв’язок, але цього не сталося.

Тоді жінка почала діяти активніше. Вона шукала телефони, які траплялися на телебаченні та пропонували допомогу в пошуку полонених. Телефонувала, писала, скрізь зверталася, але все було марно. У всіх службах тільки приймали контакти й все.

- Я пересилала свої й чоловіка дані на всі номери, але згодом побачила їх на телебаченні російських каналів. Я була у шоці, це посіяло паніку: як таке могло трапитися? Як наші контакти могли перейти на ту сторону? Хто їх віддав і взагалі, що то за номери, які їх приймали? Питань було багато й жодної відповіді. Тоді я стала аналізувати, на який номер відправляти інформацію, а на які ні. Вважаю, що в той момент я стикнулася з шахраями. Хоч гроші з мене не вимагали, - розповідає Вікторія.

Вона визнає, що була у паніці, тому й скрізь розміщувала інформацію, у тому числі у Фейсбуці. Саме там вперше вона отримала повідомлення про те, що її чоловік у полоні, але ніякого офіційного підтвердження ні з нашої, ні з ворожої сторони не було.   

Відповідь одна: чекайте!

Вікторія Сорокіна шукає чоловіка вже півтора року. За цей час вона зверталася до Ірини Верещук, в Національне інформаційне бюро. Подавала свої дані в групу «Пошук патріот» Жінка зустрічалася з представниками Міжнародного червоного хреста - вони збирали інформацію та обіцяли допомогти, але досі немає ні дзвінка, ні інформації.

- Хотілось би підтримки, дзвіночка, зворотного зв’язку. Щоб реагували, казали, що вони роблять, які є результати. Тому що поки тільки одна відповідь: «Маємо заявку, працюємо над нею», а далі - тиша. Нам дають психологів, але це не повернення мого чоловіка. Я хочу його бачити! – підкреслює дружина військового.

З початку цього року вона вже була на зустрічах в Києві, де разом з іншими жінками, просила допомогу з розшуку чоловіка в координаційному в штабі. Було також звернення до Президента. Але всюди одна відповідь: чекайте.

- Я була скрізь. Але мені кажуть - чекайте закінчення війни й буде інформація. Але чому чекати? Інших повертають з полону зараз, а я не можу навіть інформації отримати…Мені неодноразово з неофіційних джерел надходила інформація, що він в полоні, але  підтвердження немає, тому довіряти цьому я не можу. Тому я б хотіла, щоб мене хтось направив, допоміг порадою, може десь я щось упустила – я буду дуже вдячна за це, - звернулася до людей Вікторія.

  

«Приїде тато - і все налагодиться»

За цей час жінка пережила багато чого. Був розпач, істерики. Дні, тижні в стані депресії.

- Ти розумієш, що ти залишилася сама, і ти повинна підняти двох дітей, а в тебе немає ніякої підтримки, просто руки опускаються, - розповідає жінка та каже, що саме діти – сенс та підтримка її життя. – З донькою, яка була в близьких стосунках з татом, ми постійно згадуємо, який він був, плануємо, як будемо жити, коли він повернеться. Ми на одній хвилі з нею. З сином-підлітком, на жаль, я не можу знайти тієї ниточки, щоб його підтримати. Він перестав спілкуватися з однолітками, дуже рідко на вулицю ходить, школа у нього онлайн. А йому так потрібна підтримка, саме соціалізація, спілкування! Я постійно на роботі, уроки з ним немає часу вчити. Син став замкненим. Хоча не зневірився! Каже - тато прийде додому, ми будемо з ним майструвати, велосипеди ремонтувати. У нього коли щось не виходить, він каже, що прийде тато і все налагодиться….


Велику підтримку жінці також надають рідні. Тітка Віталія взяла всі справи у свої руки, допомагає і з будинком, і з дітками. З побутовими питаннями допомагає брат та племінники, які роблять всю чоловічу роботу. Інші родичі також телефонують та беруть участь у житті Вікторії та її дітей.

Наповнюватися новою надією

Вікторія Сорокіна не втрачає надії. Вона постійно спілкується з іншими жінками, які шукають своїх чоловіків, синів або братів.

- З самого початку війни, коли я виклала фото в Фейсбук, до мене звернулися інші жінки, рідні яких воювали в тому самому напрямку, що й Віталій. Ми познайомилися та спілкуємося весь цей час.  Всі ми об’єдналися в групу і вже стали однією родиною. На всі свята ми вітаємо і підтримуймо один одного, - розповідає Віка.

Дехто вже знайшов своїх близьких, і дивлячися на них, жінка наповнюється новою надією.

- Я вірю, що війна закінчиться найближчим часом і всі повернуться до своїх домівок. Що наші чоловіки повернуться, обіймуть нас і займуть місця у своїх родинах. Ми не хочемо війни, ми хочемо миру, хочемо жити, як раніше, в любові й злагоді.

Мій чоловік зник у Донецькій області. Де саме, я не знаю, бо інформація з різних джерел різниця, але я дуже прошу тих, хто щось знає, повідомити мені. Може хто знає, де мій чоловік, Віталій Сорокін, прошу допоможіть інформацією!

В кого які є зв’язки в пошуку, може хтось повернув своїх рідних з полону, я б хотіла в особистому зв’язку поспілкуватися, щоб я також могла знайти свого чоловіка.

 

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. ЇЇ зміст є виключною відповідальністю «Кременчуцького Телеграфа»  і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу

 

Автор: ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх