Безглузда акція? Про сьогоднішні збори кришечок та розвиток протезування в Кременчуці (уточнено)

15.09.2023, 13:03 Переглядів: 15 532

 

На сьогодні пластикові кришечки можна використовувати у виготовленні протезів, хоча 8 років тому стверджували протилежне

Навколо акції зі збору пластикових кришечок на протези для військових розмови точаться вже не один рік. Ще у 2015-2016 році розвінчали твердження, що з кришок можуть робити протези. Але раз у раз подібні збори ініціюються в Україні, зокрема і в Кременчуці на сьогодні вони також проходять. 

Про те, чи все ж таки варто проводити такі акції, чи можуть вже сьогодні цей матеріал використовувати у виготовленні протезів та які перспективи розвитку протезування для військових у Кременчуці — у матеріалі «Кременчуцького Телеграфа».

Чому не все так однозначно із благодійною акцією

У часи АТО, у 2015 році, в Україні розпочалась масова акція зі збору кришечок на виготовлення протезів для військових. Ще тоді Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників АТО заявила, що з кришечок ніякі протези не виготовляють, адже вони зроблені з поліетилену, який є крихким.

Організаторами акції виступив благодійний фонд «Овес». Волонтери фонду зазначили, що зібрані кришки здають на перероблювання пластику, виручені гроші спрямовували на допомогу військовим, зокрема на виготовлення протезів.

Протягом 8 років по всій Україні створювались подібні акції — матеріал здавали переробникам, а гроші, що отримували, відправляли на допомогу бійцям. Така акція на сьогодні проходить і в Кременчуці, але тут кришки збирають конкретно на виготовлення протезів.

Так, у ліцеї № 10 триває благодійна акція «Збирай кришки на протези для воїнів». 

— Ця благодійна справа не тільки допоможе нашим захисникам повернутися до повноцінного життя, а й збереже природу. На один протез руки необхідно здати приблизно 500 тис. кришечок, на протез ноги — 850 тис., — йдеться у повідомленні.

Директорка ліцею Наталія Мамон розповіла у коментарі ТЪ, що наразі заклад шукає ті пункти, де безпосередньо переробляють пластик на виготовлення протезів. Акція ще продовжується, а її ініціатором виступила сама школа.

З пластикових кришечок можуть робити окремі частини протеза

За 8 років у сфері протезування відбулися значні зміни. Якщо ще у 2015 році лунало твердження, що харчовий пластик не можна використовувати у виготовленні протезів, то сьогодення доводить, що це — не так.

Зокрема, за новітніми технологіями з перероблених кришечок можна виготовляти куксоприймачі для протезів. Про це «Кременчуцькому Телеграфу» розповів директор обласного госпіталю для ветеранів війни Микола Литвиненко.

Наразі з відповідного матеріалу куксоприймачі виготовляють фахівці у Великобританії. Чи є у Кременчуці пункти, які займаються перероблюванням пластику для протезів — невідомо і скоріш за все немає, розповів директор госпіталю.

Перспективи виготовлення протезів у Кременчуці

У кременчуцькому госпіталі для ветеранів війни планують збудувати нове приміщення для протезної майстерні, розповів директор закладу. Зазначимо, що на сьогодні у Полтавській області протези виготовляють лише в обласному центрі. 

 

— Можливо це (майстерня — ред.) буде не нашого лікувального закладу, тому що ми не знаємо, як до цього буде ставитись держава. Скоріш за все це буде питання соціального захисту, — розповів Микола Литвиненко.

За його словами, для того, щоб майстерня могла повноцінно працювати й надавати усю необхідну допомогу для тих, хто потребує, необхідно залучати сучасні технології. 

— Ми не чекаємо, коли питання вирішиться на рівні держави й чи буде фінансування. Ми працюємо з іноземними представниками щодо залучення їх технології, нині — це Британія, саме з виготовлення куксоприймача, — зазначив директор госпіталю.

Кременчуцький госпіталь співпрацює також і з КрНУ. Крім того, планується, що британські фахівці навчать лікарів та майстрів з виготовленням протезів працювати на основі вже сучасних розробок.

— Ця технологія дозволяє впродовж одного робочого дня провести заміри, виготовити та підігнати куксоприймач, — зазначив Микола Литвиненко.

Майстерня закуповуватиме інші частини протеза та збиратиме вже на місці, додав директор госпіталю.

— Ми розуміємо, що це не вирішить усієї проблеми, бо куксоприймач — це основна й індивідуальна частина. Проблема — придбання рухомих частин протеза, які відтворюють відсутню частину руки або ноги. Вони є готові, можна їх купувати й поєднувати з куксоприймачем. Ми це відпрацьовуємо, але розуміємо, що це вже потрібно, — повідомив керівник закладу.

На сьогодні у Кременчуці немає запитів від військових на протези. Проте, якщо у Кременчуці військовослужбовець потребує лікування або протезування закордоном, він може звернутись у госпіталь — це питання вирішується оперативно, додав Микола Литвиненко. 

— Треба розуміти, чи буде воно рентабельне, якщо розгорнути це (майстерню — ред.) на нашій території, — зазначив керівник госпіталю для ветеранів війни.
Уточнено:
Як зазначив директор Кременчуцького обласного госпіталю для ветеранів війни Микола Литвиненко, заклад не проводить жодних зборів кришечок. Він додав, що «воїни, які потребують протезування, мають отримати найякісніші екземпляри з найновіших матеріалів».
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх