Під Кременчуком волонтери створили для військових баню на колесах

22.06.2023, 13:03 Переглядів: 3 995

Окрім бані волонтери виготовляють ще різні унікальні речі для наших захисників

21 червня ми навідалися до одного із сіл під Кременчуком, де наші волонтери виготовили першу мобільну баню на базі легкового причепа для військових. Окрім цього, волонтери виготовляють ще різні унікальні речі для наших захисників. 

Волонтер Віталій Григоров почав допомагати фронту ще на початку війни. Спочатку він та його товариші возили на фронт речі та продукти, які їм замовляли військові, а взимку почали виготовляти буржуйки на фронт. Коли прийшла весна, буржуйки стали не актуальними, тож волонтери почали займатися причепами.

 

— Ми займаємося зварювальними роботами, почали варити буржуйки й, як прийшла весна, буржуйки стали не актуальними. Тоді мій знайомий з фронту попросив причеп. Причепи дуже потрібні хлопцям на фронті, оскільки вони постійно переїжджають з місця на місце й у них дуже багато своїх речей, які треба перевезти. Тоді ми випадково дали клич людям про те, що потрібні причепи, — розповів Віталій.

Люди дуже швидко відгукнулися та почали звозити причепи у різному стані. Наші волонтери їх ремонтували, а люди давали різні матеріали для цього — у кого що було.

— Люди донатять на причепи, а ми реставруємо та фарбуємо у камуфльований колір і відвозимо на фронт. Звісно веземо не пустими, а ще забиваємо тими речами, які потрібні хлопцям, — розповів Віталій.

Також взимку до наших волонтерів прийшла ідея виготовити на базі такого легкового причепа баню на колесах.

— Ми майже закінчили цей проєкт і це перша така експериментальна баня, — зазначив Віталій.

На цьому причепі є гачок, завдяки якому його можна прикріпити до будь-якого автомобіля. У самій бані є дві лежанки, які можна використовувати не лише як у бані, а й для того, щоб просто відпочити у будь-який час. З обох боків причепу розміщені кабінки літнього душу та місткості для води.

  

— Вода заливається в отвір і, коли топиться, через трубу йде гаряче повітря, тоді всередині нагрівається вода. За дві закладки дров вода закипає — там розраховано на 60 літрів, — розповів волонтер-зварювальник В’ячеслав Прокопенко.

До речі, у цьому причепі навіть буде електрика та пральні машини.

 

— Також ми зробили баки, де буде водичка нагріватися, для того, щоб можна було помити посуд і покупатися. Нам залишилося доробити електрочастину: буде електрика, світло, щоб зарядити мобільні, також розмістимо маленькі пральні машини, — додав Віталій.

Це дуже універсальний причіп, адже його можна використовувати як зону відпочинку, обігріву, гігієни або як просто причіп для перевезення речей.

Також, під час спілкування Віталій пригадав, як йому прийшла думка створити такий причіп.

— Колись приїхав мій друг у відпустку та розповів, що на фронті не мився майже місяць. Тоді прийшла ідея зробити мобільну баню на колесах з душем та пральними машинками. Ще ідеї приходили вже під час того, як ми створювали баню, — розповів Віталій.

Собівартість цього проєкту становить близько 100 тисяч гривень, але багато матеріалів люди дали безкоштовно, тож вийшло набагато дешевше.

— Тобто і на цей причіп, і на інші причепи люди дають часто матеріали. Я у фейсбуці пишу, які матеріали нам потрібні, люди донатять та допомагають. Звісно, ми використовуємо і свої матеріали, — зазначив Віталій.

Окрім цього, команда Віталія зараз працює над розбірним душем для його товариша, який зараз знаходиться у посадці.

 

Також Віталій показав приклад звичайного причепа, які вони реконструюють та відправляють на потреби ЗСУ.

 

— Ось приклад такого причепа, який ми реконструюємо та відвозимо. Це теж наші колеги його переробили й скоро він поїде на фронт, — зазначив Віталій.

Зараз над усіма цими проєктами працюють троє людей, а саме Віталій Григоров — він більше відповідає за організаційні моменти та ще двоє його помічників — зварювальники.

 

Далі ми поїхали подивитися та дізнатися про нову авторську розробку — причеп-евакуатор.

 

— Він буде причіплятися до мікроавтобуса, джипа чи легкового автомобіля і на нього за допомогою лебідки заїжджатиме автомобіль, який треба евакуювати з передка, де обстріли, де немає іншої можливості його забрати. Такий причіп мене попросили виготовити знайомі військові, — розповів Віталій Григоров.

Його допомогла виготовити команда підприємця Михайла Фукса.

  

— Надійшла така заявка — потрібен був засіб для евакуації пошкоджених автомобілів з поля бою. А якщо треба, то зробимо. Витрати не рахували, оскільки цю річ потребують наші захисники, — розповів Михайло Фукс.

Також Михайло розповів, що до цього вони вже виготовляли різні потрібні речі для військових.

На завершення зустрічі волонтер Віталій Григоров звернувся до читачів із проханням.

— Допомагайте фронту: речами, фінансово — усім, чим можете, бо хлопці віддають своє життя і здоров’я за наше спокійне життя тут. Долучайтеся, будьте не байдужими. Це дуже важливо і необхідно та дає результати на фронті, — зазначив Віталій.

Детальніше про Віталія Григорова, його діяльність та чим допомогти волонтерам можна дізнатися на його сторінці у Фейсбук.

Автор: Дарія Згура
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

Допомога військовим:

Акція "Телеграфа" на допомогу українським військовим. Ми закликаємо кременчужан надати посильну допомогу нашим солдатам.

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх