Аспарагусовий сад: як на Кременчуччині вирощують спаржу

23.05.2023, 15:05 Переглядів: 6 831

«Кременчуцький ТелеграфЪ» побував у господарстві, де вирощують спаржу. Що це за овоч та з чим його їдять читайте у нашому репортажі

Ми з’їздили за більш ніж 80 кілометрів, до села Кукоби, що поблизу Горошиного та Оболоні на Полтавщині. Тут на трьох гектарах землі місцевий фермер Олександр Журавель вирощує корисний та модний нині овоч спаржу. Спаржа це багаторічна рослина (не плутайте зі звичною нам спаржевою квасолею), яку ще називають аспарагус лікарський або заячий (лікарський) холодок. Так, це саме той холодок, який можна зустріти у лісах та поблизу річок, і який часто використовують для оформлення букетів. 

На одній ділянці ростуть невеликі паростки спаржі, під постійним крапельним поливом. На іншій зарості холодку. Олександр розповідає, що аспарагусовий сад заклав у 2020 році. Перший врожай збирали минулого року. 

Урожай з паростків збирають на третій рік життя рослини, сама вона росте понад 10 років. Спаржеві насадження називають спаржевий або аспарагусовий сад, тому що ці рослини не пересаджують, пояснює він.  
Холодок лікарський
Холодок лікарський

Господарство Олександра спеціалізується на вирощуванні зернових культур. Вирішив виростити щось цікаве, бо зерно це нудно виростили, зібрали. 

Мені хотілося щось більш творче. Я вивчив багато культур, побував на різних агрофорумах. Зупинився на спаржі, бо це природна для нашого регіону рослина, яку за радянських часів забули. Та й конкуренції поки що немає, а сад ще не вийшов на повний цикл плодоношення. Це довгий процес. З цих рослин урожай збиратимемо ще 7 років. 

Паросток спаржі, який потрапляє до столу, виростає за три дні. Під час збору урожаю а триває він приблизно з середини квітня до середини червня паростки перевіряють двічі на день, двічі на день збирають і урожай. 

Спаржу зрізають спеціальним спаржевим ножем — паросток має бути приблизно того ж розміру, що й ніж
Спаржу зрізають спеціальним спаржевим ножем паросток має бути приблизно того ж розміру, що й ніж
Смак сирої спаржі нагадує зелений горошок. Олександр каже, що окрім інших поживних речовин спаржа містить і афродизіаки 
Смак сирої спаржі нагадує зелений горошок. Олександр каже, що окрім інших поживних речовин спаржа містить і афродизіаки 

 Коли сезон збирання закінчується, рослина просто росте та набирається поживних речовин. Росте садом холодка лікарського.

Ніяка це не дивина, каже Олександр. Це наша рослина, притаманна Україні, морозостійка. Коли комуністи захопили владу, спаржу ще вирощували. Радянська влада вирішила, що то понський чи буржуазний овоч, тому не повинен мати місця у робітників на столі. Її ліквідували як культуру хай всі їдять картоплю та макарони.  

Спаржу, вирощену у Кременчуцькому районі, продають під брендом «Аспарагус Журавля». Переважно поставки йдуть на Київ, у Кременчуці можна зустріти на ринку та у торговій мережі «Ілона». 

Я колись читав книгу, у якій розповідали про те, що кожен фермер, коли вирощував класний продукт, називав його своїм іменем, якщо так собі то загальним. Тому на свій продукт я ставлю своє ім’я, тому що відповідаю за якість продукції, каже Олександр Журавель. Ми не використовуємо хімії при вирощуванні, саржу можна їсти дітям. Це дієтичний, гіпоалергенний продукт. Перший натуральний овоч відкритого ґрунту, не завізний, не тепличний. 
Це установка для обрізання коренів та миття спаржі. Таких в Україні - лише три. Приїхала до сільської ферми прямою поставкою з Голландії. Раніше це робили вручну
Це установка для обрізання коренів та миття спаржі. Таких в Україні - лише три. Приїхала до сільської ферми прямою поставкою з Голландії. Раніше це робили вручну

Поки ми ходимо полями - у цеху кипить робота: працівники складають зібрані овочі в установку, складають у ящики. Тут же фасують в упаковку. За спакованими паростками приїздить машина і везе до найближчої Нової пошти.  

Автор: Ольга Мінчук Джерело фото: фото автора Джерело відео: відео - Сергій Вітровий, монтаж - Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх