Навіть спирт, віагра та сироп від кашлю — за рецептом

27.03.2023, 08:31 Переглядів: 27 875 Коментарів: 4

  

Які аптечні новації на нас чекають з квітня

Вже з квітня відпуск всіх рецептурних засобів в Україні почне здійснюватися за рецептом: переважно за електронним, проте під час воєнного стану ще діятимуть і паперові рецепти. Адже під час прийому у лікаря просто може не бути світла або інтернету.

Що це означатиме для пересічного споживача? Стане важче прийти в аптеку та придбати ліки, наприклад, знеболювальне чи сироп від кашлю. Бо багато ліків, які ми звикли купляти просто так, насправді вже давно рецептурні. Але система їхнього відпуску за рецептами просто не діяла. Тепер законодавство змінюють та посилюють. У МОЗ кажуть, що це євроінтеграційні процеси. Адже Європі без рецепта можна придбати хіба що пластир, тож ми маємо відповідати цим стандартам.

— Контрольована система відпуску рецептурних ліків є однією з вимог на шляху України до вступу до ЄС, каже заступниця міністра охорони здоров'я і Марія Карчевич.

До речі, за ліки, які відпускаються за рецептом, потрібно буде сплатити повну вартість. У багатьох країнах ЄС ліки за рецептом лікаря відпускають за пільговою ціною. Про те, як діють рецепти у ЄС ми розкажемо найближчим часом.

Які ліки продаватимуть за рецептом

Відпуск ліків за рецептами запроваджують у декілька етапів. З серпня в нас був запущений електронний рецепт на антибіотики, восени — на наркотичні (психотропні) препарати. У жовтні ухвалили у цілому Закон щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів (законопроєкт №7444). З квітня електронний рецепт впроваджується на всі рецептурні лікарські засоби.

Тож такі звичайні для нас ліки проти болю, кашлю чи заспокійливі, які ми звикли купувати без рецепта в більшості аптек, також можуть належати до препаратів, які продаватимуть за рецептом лікаря.

За рецептом мають відпускати такі ліки:

  • Антибіотики (як таблетки, так і ін'єкції у лікарській формі)
  • Протисудомні засоби
  • Гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні, пероральні контрацептиви)
  • Ліки для парентерального застосування (ампули та флакони для ін'єкцій)
  • Препарати для зниження артеріального тиску, серцевих хвороб («Бисопролол», «Карведилол, «Фегидин» тощо)
  • Більшість знеболювальних (такі як «Німесулід», «Диклофенак», «Кетопрофен» тощо)
  • Протигрибкові лікарські засоби
  • Протидіабетичні лікарські засоби
  • Противірусні препарати (такі як «Герпевір», «Ацикловір»тощо)
  • Спирт етиловий 70%, 96%.

Ми перевірили у  Державному реєстрі лікарських засобів деякі популярні препарати. Наприклад, за рецептом потрібно буде купувати «Ацикловір» у таблетках, що приймають від герпесу,  а от мазь можна придбати так. Гормональні мазі, такі як «Гидрокортизон» чи «Тридерм», мазі від грибка, такі як «Ністатинова мазь». Серед знеболювальних, які можна придбати без рецепту, ми знайшли «Ібупрофен» (не всі дозування) та «Но-Шпу». На відоме сечогінне «Фуросемид»  потрібно мати рецепт. Під заборону вільного відпуску потрапили деякі сиропи від кашлю, наприклад, «Бронхорил» та «Асоріл». Навіть «Флюколд» від застуди та грипу та «Постинор» для екстреної контрацепції мають відпустити з квітня за рецептом. Без рецептів як і раніше можна придбати ліки для шлункового тракту «Мезим», «Фестал», «Спазмалгон», протиалергічні такі як «Кларитин», «Лоратадин». 

Як перевірити, чи ваші ліки рецептурні?

Почитайте інструкцію до ліків, які ви вживаєте. У ній зазначено «за рецептом» чи «без рецепта». Якщо потрібні ліки закінчуються і вони рецептурні, залишиться до лікаря, щоб безперешкодно придбати їх в аптеці з квітня.

Знайдіть ліки у Державному реєстрі лікарських засобів України. Просто введіть назву ліків у пошуковий рядок. Виводиться кілька варіантів: у таблетках, ампулах, кількість таблеток тощо. Оберіть ліки, які вживаєте і ви побачите примітку за рецептом чи без рецепта.

«Це буде шок для покупців»

Ми поспілкувались із фармацевтами, аби зрозуміти, як працюватиме нова система і чи дійсно в аптеках з квітня не можна придбати звичні ліки:

— Дійсно, багато препаратів, які ми раніше відпускали просто так, з квітня маємо реалізовувати за рецептами. Так само як за кордоном, де більшість ліків не можна придбати без рецепта. Звичайно, це буде шок для покупців. Зараз для фармацевтів і лікарів проводиться багато навчальних семінарів, що організовує НСЗУ (Національна служба здоров’я України) щодо того, як працюватиме нова система. Під час консультацій ми ставили багато питань, але відповіді дуже не конкретні.

— Тобто, з 1 квітня в аптеці без рецепта не можна буде придбати навіть спирт?

Так, запасаємося терпінням та очікуємо, що буде багато скандалів із покупцями, які звикли купувати ліки без рецептів. Потрібно проводити роз’яснювальну роботу, аби люди розуміли, що це не вигадки фармацевтів, це нові вимоги. За відпуск рецептурних ліків без рецепта для фармацевтів передбачено покарання: 850-1700 грн, а за повторне порушення — 1700-3400 грн. Тому, не завжди фармацевти будуть готові ризикувати, адже існують і контрольні закупки. Тому вже сьогодні потрібно готувати споживача до думки, що потрібно мати рецепт на ліки. І спершу звертатися до лікаря, а потім вже до аптеки. 

— Нова система зовсім не зручна для людей. Візьмемо засіб для екстреної контрацепції «Постинор». Його потрібно прийняти максимум за 72 години, а краще раніше. Але ж потрібно буде ще потрапити до лікаря, а якщо припало на вихідні, то чекати два дні. З новою системою ми викличемо демографічний злет…

Вважаю, що тут має бути плідний контакт із сімейним лікарем. Потрібно мати можливість, за потреби, оперативно зв’язатись з лікарем дистанційно (наприклад за допомогою месенджерів – WhatsApp, Viber,Telegram, тощо). Якщо немає контактів лікаря: аби отримати ліки, потрібно зателефонувати до реєстратури та записатися на прийом, але ж вільні місця є не завжди, тому потрапити на прийом швидко не завжди реально. Це може ускладнювати лікування. Тож в теорії з електронними рецептами все класно, а на практиці, особливо на початку, у людей буде багато запитань.

— А як літні люди сприймають електронні рецепти, адже їм важко розібратися зі смс, а подекуди у них немає навіть мобільного?

Ті, хто користувався програмою "Доступні ліки" вже розібралися з електронним форматом. Але багато людей ніколи не отримували ліки таким чином і для них це буде новація. Літні люди часто приходять та дають нам телефон: "Пошукайте, мені там щось прийшло", бо не знають, де знайти код з смс. Якщо у людини немає змоги отримати електронний рецепт у вигляді смс, у лікарні повинні надрукувати довідку, де відображений номер рецепта, код, назва препарату. Але практика показує, що такі довідки не дуже полюбляють друкувати, бо часто лікарі скаржаться на брак паперу. Також перехідний період (на час воєнного стану) передбачає видачу звичайного паперового рецепту, але все ж таки рецепту встановленої форми з відповідними печатками, а не просто клаптика паперу з призначенням ліків.


Разом із тим, серед фахівців шириться думка, що з рецептурними ліками нас чекає те саме, що й з антибіотиками, принаймні, найближчим часом:
- Антибіотики заборонено відпускати без рецепта з серпня. Але на практиці це не завжди так: люди часто приходять без рецепта і фармацевти відпускають ліки, але попереджають, щоб наступного разу був рецепт, - ділиться із нами співрозмовник з мережі аптек. - Я думаю, що спочатку така сама система буде і з рецептурними препаратами. Бо доки існуватимуть паперові рецепти, фармацевти ще матимуть можливість закривати очі. І легше буде домовитись десь в аптеці на районі, де фармацевти вас знають і впевнені, що ви не ревізор. Але коли ми перейдемо виключно на електронні рецепти, відступати від правил буде неможливо: все буде задокументовано у системі.

Як отримати е-рецепт

Для того, щоб отримати рецепт на рецептурні ліки необхідно звернутися на прийом до свого лікаря. За потреби він зареєструє вас в електронній системі охорони здоровʼя та сформує електронне призначення, вказавши активну речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з приймання ліків.

З випискою е-рецепта ви отримаєте його номер та унікальний код підтвердження, які необхідно повідомити фармацевту в аптеці для придбання ліків.

Чи можна отримати електронний рецепт дистанційно

При хронічних хворобах або ж за потреби продовжити лікування чи профілактику повторний електронний рецепт на потрібні ліки можна буде отримати, звернувшись до свого сімейного лікаря дистанційно. Для цього в системі попередньо обовʼязково має бути зафіксоване перше призначення від свого лікаря.

Чи можна отримати рецепт, якщо у вас немає декларації з лікарем?

Такий е-рецепт можна буде отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Водночас пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) — для цього потрібно звернутись до будь-якого лікаря.

Чи будуть ще діяти паперові рецепти?

Так, е-рецепт буде впроваджуватися поступово: за відсутності світла чи звʼязку у медичному закладі лікар, як і раніше, зможе виписати вам рецепт на спеціальному паперовому бланку.

Які лікарі будуть виписувати рецепти?

Виписати е-рецепт зможуть лікарі усіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік або ж лікар-ФОП.

Чи зможе лікар виписати рецепт на конкретну торгову назву ліків?

Переважно, Е-рецепт не містить торгових назв препаратів, а лише міжнародну непатентовану назву, іншими словами — діючу речовину. Тож бренд (а відповідно і вартість) можна обрати самостійно. Однак частина рецептів виписуватиметься за торговою назву. Зокрема, імунобіологічні препарати та ті, які не мають діючих речовин. У таких випадках відпускати аналоги не буде можливості, бо в ЕСОЗ відображатиметься лише один препарат. Також слід зазначити, що згідно з чинним законодавством лише лікар приймає рішення про визначення режиму дозування для пацієнта, тому змінювати його під час відпуску забороняється.

Чи можна придбати меншу кількість ліків за рецептом, ніж призначив лікар?

Так, ви зможете погасити електронний рецепт частково, тобто придбати меншу кількість ліків, аніж вам призначив лікар. Ви зможете одноразово погасити рецепт на мінімальну кількість препарату (наприклад, блістер чи ампулу). При цьому повторно отримувати рецепт для відпуску залишку ліків не потрібно. 

Чи обовʼязково мати телефон, щоб отримати е-рецепт?

Якщо ви чи ваші близькі не маєте мобільного телефону, лікар надрукує спеціальну інформаційну пам’ятку з деталями призначення, номером та кодом для погашення рецепта в аптеці

У перспективі — електрона медкартка

Запровадження електронних рецептів — крок до впровадження електронної медкартки.

— У стратегічній перспективі потрібно, щоб усі заклади працювали з ЕСОЗ і пацієнт мав єдину електронну медичну картку незалежно від того, до якого закладу він звертається, — зазначають у МОЗ.

Завдяки цифровізації призначення препаратів, лікар за вашою згодою зможе переглянути історію даних, дізнатися про супутні захворювання, приймання інших медикаментів та іншу інформацію, необхідну для призначення ефективного лікування. А з часом — відстежувати результати лікування та за потреби створити план лікування.



Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Автор: Олена ЯРЕМКО
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 4

229
27 березня 2023 09:31

Чому ми не беремо із практики ЕС щось корисне для людей, а беремо те, що ускладнюють життя та і небезпечне для життя людей.

 


100 0
852
27 березня 2023 09:34

А рівень життя не є умовою для вступу до ЄС? В ЄС там діє страхова медицина, згідно якої надаються якісні медичні послуги. А в нас що?! Більш-менш оперативно відкривають лікарняні коли в тебе ОРВІ чи ковід. Недай боже захворієш на якусь іншу хворобу як почнуть ганяти по вузьким спеціалістам та здачею аналізів і це все без відкритого лікарняного. На роботі задовбаєшся відпрашуватись. Сам зтикався з таким. Для того щоб поставити діагноз лікар назначив поставити холтер, а їх всього 2 на весь Кременчук. Жду вже третій місяць і то незрозуміло коли його поставлять, а без його результатів не призначають лікування. Значить робимо вигляд, що йдем до стандартів ЄС, а на ділі совок совком в гіршому варіанті. 


68 2
738
1
27 березня 2023 11:20

 Скотиняки! Усе робиться так, щоб якомога більше хворих людей здихало, не маючи змоги потрапити до лікаря, та виписати того грьобаного рецепта. На х. країні гнилі людяки! Та аптеки майже усі комерційні, ото ж, по рецепту мало хто буде звертатися, то будуть аптекарі ху... сосати,  отож будуть продавати, бо їсти хочуть усі!!!! Так, що не треба нас лякати. Я б то тих рвачів зроду б не ходила, бо всі вони теж скотиняки!  Тільки і жде, щоб в кишеню  йому відстібували!


64 0
136
28 березня 2023 01:23

Голосування у ВР: Мовчан - ЗА, Шаповалов - ЗА.

Якщо по фракціях: тільки "Батьківщина" і "Європейська солідарність" не підтримали, всі інші - ЗА. 

Робіть висновки.


18 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 6 від 8 лютого 2024)

Кременчуцький ТелеграфЪ

Читати номер

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх