Колективна безвідповідальність: у Кременчуці досі не визначилися, як вберегти будинок Чуркіна від руйнації

31.01.2022, 14:04 Переглядів: 6 751 Коментарів: 8

 

Історичним будинком мають опікуватися одразу три відомства — за фактом поки що немає ні проєкту реконструкції, ні проєкту капремонту даху. А гроші спрямовують на інші потреби

У будинку тече дах

У Кременчуці й досі не визначилися, як вберегти від подальшого руйнування історичну пам'ятку - колишній будинок купця 1-ї гільдії Григорія Чуркіна у Крюкові, на вулиці Приходька, 43. (Раніше у будівлі розміщувався «Райффайзен Банк Аваль»). Будинок належить до культурної спадщини. Після того, як банк повернув будівлю місту, її передали на баланс КГЖЕП «Автозаводське». У минулому році балансоутримувач обстежив будівлю — і дійшов висновку, що потрібен терміновий ремонт покрівлі, ураженої іржею, бо в будівлю потрапляє вода. Якщо тече дах — зрозуміло, що це ставить під загрозу руйнації всю будівлю. Вартість ремонту оцінили у півтора мільйона гривень. Депутати внесли відповідні зміни до Програми розвитку КГЖЕП «Автозаводське».

«Забрати» гроші з ремонту покрівлі

Проте на майбутню сесію міської ради, що відбудеться 24 лютого, «Автозаводське» виносить проєкт рішення про зміни до своєї Програми діяльності. І пропонує зменшити фінансування на будинок купця Чуркіна на 646 тис грн, направивши цю суму на інші об'єкти — реконструкцію нежитлових приміщень у будинках на вулицях Молодіжній, 5 та Східній, 20 під квартири.

Ми здивувалися такій пропозиції: невже у будинку купця Чуркіна перестав протікати дах? У Пояснювальній записці йдеться про те, що реставрація будинку передбачена Програмою з охорони культурної спадщини на 2022-2026 роки. А цією Програмою опікується інше відомство - управлінням культури і туризму Кременчуцької міської ради. Отже, у об'єкту начебто одразу два опікуни, але чи буде ремонт? І тим більше — він не може відбутися без балансоутримувача, яким усе ж таки є КГЖЕП «Автозаводське». За коментарем ми звернулися до директорки комунального підприємства Оксани Кійло. Вона зауважує, що суму, призначену на будинок Чуркіна, КГЖЕП «Автозаводське» перерозподіляє не повністю. На проєкт ще залишиться. Основне ж фінансування (на реконструкцію) передбачено в Програмі з охорони культурної спадщини.

- Фінансування є в управління культури, це, по-перше. По-друге, в цьому році ми можемо зменшити (фінансування — ред.), бо управління культури та туризму не передало нам документацію. Щоб зробити проєкт, ми маємо розуміти: у якому вигляді повинна бути та покрівля? Якщо це об'єкт культурної спадщини, має бути чітко вказано, в якому вигляді має бути покрівля. Там багато добудували вже за радянських часів. А треба залишити будинок у його первісному вигляді — і потім уже робити покрівлю. А першочергового вигляду об'єкту культурної спадщини у мене немає.

Отже, питання про ремонт покрівлі наразі підвисло — застрягло десь між узгодженнями двох організацій.


Із будівлі валиться цегла
Із будівлі валиться цегла

Колективна безвідповідальність

Міська Програма охорони культурної спадщини передбачає в 2022 році обсяг фінансування в розмірі 10 млн грн на роботи з проєктування, ремонту, консервації, реставрації, реконструкції об’єктів архітектури. Але у ній немає конкретизації — які саме об'єкти включені до Програми. До того ж, виконавцем Програми у цій частині значиться ще одне відомство — комунально-виробниче підприємство «Кременчуцьке міське управління капітального будівництва». Як правило, якщо за щось відповідають аж три виконавця — це шлях до провалу.

Але головне питання: чи є реальне фінансування Програма охорони культурної спадщини? Адже усі Програми, які пачками штампують підрозділи мерії, у самій же мерії називать «хотєлками». Ми зазирнули у бюджет Кременчука на 2022 рік. На всю культуру цьогоріч передбачено 63 млн грн - зарплати, комуналка, трохи грошей на культурні заходи. На капітальні витрати лише 400 тис грн — на книжки для бібліотек. На реставрацію, реконструкцію, капремонт — нуль. Тобто за таких умов фактично за будинок Чуркіна не відповідає ніхто.

Час йде, і бездіяльність поступово знищує пам'ятку культурної спадщини — мабуть, найгарніший будинок міста, який поки що зберігся.

Довідка

Будинок купця Чуркіна у Крюкові — пам'ятка архітектури місцевого значення, один з небагатьох збудованих до Жовтневого перевороту особняків Кременчука, що збереглися до сьогодні. Входить до об'єктів культурної спадщини. Будинок належав відомому купцю та меценату. Родина Чуркіних побудувала і утримувала богадільню у Крюкові, сирітський притулок, виплачували стипендію одному учню реального училища, одній учениці Маріїнської жіночої гімназії. Чуркін взяв на себе турботу про освітлення вулиці Херсонської, на якій він жив. Матеріали про це зберігає міський краєзнавчий музей. У 2018 році, коли банк передав будівлю місту, кременчуцькі художники пропонували зробити там художній музей. Але на такий проєкт потрібні гроші — наразі ж йдеться хоча б про підтримання пам'ятки та порятунок від руйнування.


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 8

593
31 січня 2022 15:34

Ну это не у деток *** деньги


25 2
0
31 січня 2022 17:16

Будет с этим домом то что и с бывшим домом быта Троянда которой дальше по Приходько и с бывшим помещением четвертого садика там же. Слава Славе.


15 4
159
31 січня 2022 17:52

На Крюків зовсім грошей не виділяют, коли проїзджаю по ньому таке враження, що це якесь покинуте місто на шкалт Прип'яті чи Орбіти, на лівому березі навіть у віддалених куточках нема такої розрухи як в Крюкові, хіба можна так знущатися з людей, Віталику - там же такі Кременчужани живут як і тут!


29 0
307
31 січня 2022 20:26

Кременчуг на правом берегу вообще выглядит по-бомжацки, хотя на самом деле там очень красиво и потенциал просто огромный.

 


15 0
601
31 січня 2022 23:57

Цитата: Oleg Olimp

На Крюків зовсім грошей не виділяют, коли проїзджаю по ньому таке враження, що це якесь покинуте місто на шкалт Прип'яті чи Орбіти, на лівому березі навіть у віддалених куточках нема такої розрухи як в Крюкові, хіба можна так знущатися з людей, Віталику - там же такі Кременчужани живут як і тут!

Віталька думає раз Вагонний школу відремонтував, то хай і район доглядають, а гроші він краще викине на вулички де свою дупу катає


6 0
1 031
1 лютого 2022 09:38

Хана зданию.

Печалька.


3 0
19
1 лютого 2022 10:46

На реставрацію, реконструкцію, капремонт — нуль. Тобто за таких умов фактично за будинок Чуркіна не відповідає ніхто. А дуже шкода, адже це наша історія. Петицію написати, то там навіть якщо люди підтримують, проголосувати практично неможливо.


3 0
0
1 лютого 2022 18:34

Там багато добудували вже за радянських часів. А треба залишити будинок у його первісному вигляді — і потім уже робити покрівлю.

Так сносите его скорее. Нечего тут совковые постройки оставлять. АТБ или Маркетопт на это место отлично впишется. А лучше памятник меру тут построить и голубятни вокруг.


6 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх