Депутат Богдан Лазоренко: «Суд має скасувати рішення міськради про реорганізацію бібліотек»

11.08.2021, 09:03 Переглядів: 7 189 Коментарів: 4

 

Голова фракції політичної партії «Європейська Солідарність» депутат Кременчуцької міської ради Богдан Лазоренко звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою, в якій просить суд визнати протиправним і скасувати рішення Кременчуцької міської ради, яким фактично знищується бібліотечна система у Кременчуці

30 червня депутати Кременчуцької міської ради провладною більшістю «продавили» рішення «Про внесення змін до найменування та реорганізацію комунальних закладів культури Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області». В процесі ж обговорення запропонованого розробниками документа виникла жвава дискусія, під час якої частина народних обранців, серед яких і Богдан Лазоренко, намагалися переконати міського голову і решту своїх колег у поспішності даного голосування.

Беручи до уваги лише постанову Кабінету міністрів України №72 від 6 лютого 2019 року, під гаслом створення ще одного комунального підприємства з красномовною назвою «Кременчуцька міська публічна бібліотека», напередодні червневої сесії депутатам продемонстрували нашвидкуруч змонтований відеоролик, який лише відображав фантастичні плани кременчуцьких чиновників. Особливо цинічними виглядали й аргументи міського голови та його підлеглих, які, розписуючись у власній недбалості за занепад культурної галузі в місті, розповідали про архаїчність бібліотек, що перетворилися на книгозбірні.

Окрім побаченого відеоролика, що, по суті, не мав нічого спільного з реальністю, депутатам так і не вдалося почути, яким чином скорочення персоналу, зміна назви та юридичної адреси дозволить реформувати міську бібліотечну систему в ультрасучасний, відкритий комп’ютеризований простір, з оновленим книжковим фондом світових бестселерів. Очевидно, що без відповіді залишилося і питання Богдана Лазоренка: а де ж брати кошти на реалізацію цього проєкту, адже вже кілька років поспіль навіть по Фонду заробітної плати працівники кременчуцьких бібліотек фінансуються лише на шістдесят відсотків.

Про що відомо достеменно, так це про те, що частину бібліотекарів, які в Кременчуці недоотримують заробітну плату, і яким встановили мізерні надбавки за так звану престижність праці, внаслідок такої реорганізації чекає скорочення. Іншим доволі пікантним моментом у цій історії є вивільнення одинадцяти приміщень по всьому місту, на які, можливо, вже хтось накинув оком.

Вишенькою ж на торті став лист профільного Міністерства культури та інформаційної політики України за №7299/43.2 від 25.06.2021, який кременчуцькі можновладці від депутатів чомусь приховали. Так, готуючи проєкт рішення, розробники були зобов’язані звернутися до Міністерства. Ось тільки відповідь одного з ключових органів виконавчої влади, якою не погодили реорганізацію Кременчуцької міської централізованої бібліотечної системи для дорослих та Кременчуцької міської централізованої бібліотечної системи для дітей з метою створення Кременчуцької міської публічної бібліотеки, вирішили залишити за лаштунками.

Так, згідно з інформацією з листа за підписом заступника міністра з питань європейської інтеграції Світлани Фоменко, місцеві владники навіть не змогли правильно застосувати формулу, згідно з якою, відповідно до кількості населення у Кременчуці, мають функціонувати щонайменше 8 бібліотечних закладів. 

Усі вищевикладені факти і стали передумовою для звернення депутатом до суду за захистом прав мешканців територіальної громади.

Голова фракції політичної партії «Європейська Солідарність» у Кременчуцькій міській раді, депутат Кременчуцької міської ради Богдан Лазоренко:

- Станом на зараз Полтавським окружним адміністративним судом відкрите провадження за моєю позовною заявою, в якій я прошу суд визнати дане рішення протиправним і скасувати його. Мова не лише про порушення морально-етичних норм по відношенню до працівників бібліотечної системи, яких міська влада, фактично, перетворила на статистів, а й про суттєві порушення норм українського законодавства. Це моя громадянська позиція, яку я сповнений рішучості захищати, використовуючи всі існуючі правові механізми. Ми вже маємо негативний досвід реорганізації комунальних стоматполіклінік, що призвело до практичного знищення галузі. Що далі? Музичні школи? Ще під час пленарного засідання сесії міськради я недарма запитав у начальника Управління культури і туризму Кондрашова Володимира Олександровича, коли саме останній раз оновлювали матеріально-технічну базу інструментів у міській музичній школі? Чверть століття тому – ось така була його відповідь. Цитуючи Черчилля «Якщо ми економимо на культурі, то за що ж ми воюємо?»
Автор: на правах реклами
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 4

735
11 серпня 2021 09:08

Це лише колихання повітря чи дійсно буде боротися до кінця?


21 3
61
11 серпня 2021 09:47

Настроен решительно. Пусть получится хоть что-то сохранить, а то 30 лет только и делают, что всё рушат и крушат вокруг


24 1
26
11 серпня 2021 12:36

Пиар не больше. нИчего у него не получится, так, воздух колышет и усе

 


8 8
92
17 серпня 2021 13:15

в мэры собрался))))


2 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх