МОЗ та Уляна Супрун рекомендують носити маски не так, як вимагає мер Кременчука Малецький

25.03.2020, 13:03 Переглядів: 22 383 Коментарів: 23

 

Здоровим людям не потрібне повальне носіння масок у громадських місцях

Міністерство охорони здоров'я розмістило на своїх сторінках у соцмережах рекомендації щодо носіння масок. У цьому переліку немає рекомендації носити маски в громадських місцях здоровим людям, на чому наполягає зараз оперативний штаб з протидії коронавірусу, яким керує мер Кременчука Віталій Малецький.

COVID-19: Коли та як необхідно використовувати медичні маски

(рекомендації МОЗ)

  • здоровим людям носити маску треба, тільки якщо вони надають допомогу людині хворій на COVID-19;
  • якщо ви кашляєте або чхаєте, надівайте маску;
  • маски є ефективним засобом тільки в комбінації з регулярною обробкою рук спиртовмісним антисептиком або водою з милом;
  • якщо ви користуєтеся маскою, вам слід знати правила використання та утилізації одноразових медичних масок.


Як правильно користуватися медичною маскою?

  • перш ніж надіти маску, обробіть руки спиртовмісним антисептиком або ретельно помийте;
  • покрийте рот та ніс маскою і переконайтеся, що вона щільно прилягає;
  • не торкайтеся маски під час її носіння;
  • якщо треба торкнутися до маски, обробіть руки спиртовмісним антисептиком чи ретельно помийте;якщо маска стане вологою, замініть її новою;
  • не використовуйте маску повторно.

Як правильно зняти маску?

  • обережно зніміть маску ззаду, не торкаючись основної її частини;
  • негайно викиньте у закритий контейнер;
  • ретельно обробіть руки спиртовмісним антисептиком чи помийте з милом.


Ексочільниця МОЗ Уляна Супрун у Фейсбуку рекомендує дослухатися до порад ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров'я). До речі, МОЗ уу своїх рекомендаціях використовує саме поради ВООЗ.


«Не залишайте лікарів без можливості захиститися. Нам всім хочеться почуватися у безпеці. Проте, варто розрізняти раціональні засоби захисту від паніки. Масове скуповування масок та використання їх здоровими людьми в громадських місцях — це прояв паніки, який можна порівняти зі спустошенням полиць з м’ясом чи крупами у супермаркетах.


ВООЗ не рекомендує носити маски здоровим людям для захисту від коронавірусу.


Маска потрібна лише в таких випадках:

  • Якщо ви кашляєте, чхаєте, маєте підвищену температуру.
    Якщо ви доглядаєте за людиною з симптомами хвороби.
  • Доцільним також носити маски людям, котрі працюють в місцях великого скупчення людей — персоналу супермаркетів, працівникам поліції, водіям пасажирського транспорту тощо.
  • Важливо: маска забезпечує захист лише у комбінації з регулярною гігієною рук та вчасною заміною маски.

Попри рекомендації ВООЗ, деякі особи та, на жаль, державна комунікація в Україні помилково спонукають здорових людей масово носити маски. Це стимулює непотрібний попит на них, здорожчання ціни та дефіцит масок для тих людей, кому вони справді потрібні — медичних працівників. Тих, хто опинився на передовій у боротьбі з коронавірусною хворобою.


Маска забезпечує передусім бар’єрний захист — коли людина інфікована, то маска на її обличчі не дасть вірусу розповсюдитися на людей та поверхні поблизу, коли вона кашлятиме або чхатимете. Так само маска на обличчі здорових людей, котрі перебувають разом з інфікованими (ближче ніж 1,5 метри), стане бар’єром для вірусу й він не потрапить на рот чи ніс, які маска прикриває. Але все це спрацює за умови, що маска була вдягнена, знята та утилізовано правильно


  • Якщо обставини так склалися, що вам все ж таки потрібно носити маску, зверніть увагу на рекомендації по її правильному застосуванню:
  • Перед тим, як вдягнути маску, помийте руки з милом або обробіть їх спиртовмісним антисептиком.
  • Вдягніть її правильно — маска мусить закривати ніс та рот і щільно прилягати до обличчя по всіх краях.
  • Не торкайтеся маски під час використання. Якщо випадково торкнулися — одразу помийте руки або обробіть їх антисептиком.
  • Як тільки маска стає вологою, замініть її на нову. Одноразові маски не можна використовувати повторно.
  • Знімати маску треба наступним чином: торкайтеся лише зав'язок позаду маски та одразу викиньте її у смітник, який закривається кришкою. Помийте руки або обробіть їх антисептиком.
  • Не опускайте до підборіддя маску, якщо хочете випити води чи перекусити. У такому випадку зніміть її, виконуючи рекомендації вище, утилізуйте та замініть на нову.
  • Погана новина для чоловіків, які носять бороду — доведеться забути про цей тренд. Борода та маска несумісні, адже в такому випадку вона не може щільно сидіти на обличчі.


Як бачите, такі умови складно й досить незручно виконувати щодня, перебуваючи в громадських місцях. Ймовірно, що ви будете багато рухатися, торкатися предметів і поверхонь, поправляти одяг та зачіску. Вам захочеться поправити маску купу разів, навіть несвідомо, тож ви також задінете обличчя. Або ж може бути складно знайти смітник, який закривається, та доведеться викинути маску в звичайний й тим самим розповсюдити вірус ще далі.

Використання масок без вагомих причин не дає переваги в захисті від коронавірусу. Зберігаймо спокій, миємо руки та застосовуємо здоровий глузд», - пише Уляна Супрун.


Уляна Супрун звертає увагу на відео ВООЗ. 


[media=https://www.facebook.com/ulanasuprun/videos/252316955782511/]


Позиція мерії: несіть додому використані маски...

- Так, насправді, за звичайними рекомендацціями, маски потрібно надягати людям, у яких є ознаки респіраторних захворювань, а також людям, які за ними доглядають. Але ми вводимо цей превентивний захід у місцях масового перебування людей: це громадськийй транспорт, магазини, аптеки - там, де ми не знаємо, чи хвора людина, чи здорова. І якщо кожна людина буде вв масці, це знизить вірогідність розповсюдження біологічного матеріалу, який може мстити вірус, щодо інших осіб. Щодо утилізації масок: є певні правила, як потрібно знімати цю маску, як утилізувати, ці правила широко доступні в інтернетіі, - зауважила Ольга Усанова, потім повторила рекомендації ВООЗ щодо того, як знімати та утилізувати маски.


Наголосимо: Уляна Супрун звертає увагу й на правильну утилізацію масок, зокрема, на те, що використані маски не можна викидати у звичайний смітник.


- Де в магазинах закриті урни для масок? Хто в магазинах проводитиме знезараження масок? - уточнив ТЪ у віцемера з питань медицини.


- Громадяни будуть це робити вдома. Не в магазині, - відповіла Ольга Усанова. Далі - наш діалог.


- Ви хочете сказати, що вони не викидатимуть маски в урни перед магазином?


- Маску можна обережно зняти, скласти в пакет, забрати з собою додому, а дома виконати всі необхідні дії. Це до свідомості громадян.


- Тоді було б безпечніше здоровим людям не носити маски, - зауважили ми.


- Якщо не вводити таку міру, не носитимуть і хворі або безсимптомні носії, - відповіла Ольга Усанова.


- Питання залишається в силі. Як утилізуватимете маски, викинуті в урни перед магазином?


- Потрібно пояснювати громадянам, як себе поводити. Якщо вже хтось викине, знезаразять хлорним розчином.


Ось така позиція мерії. Ми, на жаль, так і не почули інформації про правильну утилізацію масок та закриті контейнери для них у громадських місцях. А це - протидія епідемії, запобігання тому, щоб маски стали джерелом зараження.


Не прозвучала на засіданні штабу й інформація про те, коли маски надійдуть в аптеки.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 23

0
25 березня 2020 13:18

У нас хоть в одной отрасли есть компететные люди? 


55 2
229
25 березня 2020 13:20

Инкубационный период 14 дней и человек заразный даже без симптомов. Кто может быть уверен,что он не заболел до окончания инкуб.периода? Какая там Супрун,хай идёт лесом со своими "порадами". После коронавируса все протоколы будут 100% переписаны.


40 21
0
25 березня 2020 13:22

Мне кажется, правохранительным органам нужно заняться должностными лицами которые издают распоряжения нарушающие правила карантина. Т.е. теми умниками в исполкоме которые сейчас пытаются всех убедить в том, что они умнее ВООЗ и МОЗ вместе взятых и не считают нужным выполнять их рекомендации в борьбе с пандемией. Предлагаю правохранительным органам расследовать этот факт и допросить этих несознательных граждан. Пусть обоснуют свои решения чем-то кроме своих бестолковых рассуждений. Нормативными документами, научными публикациями, медицинской литературой на основании которых решения принимаются. Если ничего такого они не смогут предоставить - дело в суд


53 4
0
25 березня 2020 13:27

От того и дурдом, что клоуны лезут в политику, мэры - в медицину


57 6
209
25 березня 2020 13:28

Цитата: lag8600

Инкубационный период 14 дней и человек заразный даже без симптомов. Кто может быть уверен,что он не заболел до окончания инкуб.периода? Какая там Супрун,хай идёт лесом со своими "порадами". После коронавируса все протоколы будут 100% переписаны.

если у человека без симптомов нет кашля и чихания то он вас не заразит, если вы конечно не будете его облизывать


32 20
166
25 березня 2020 13:40

Пахаха! Зняв маску, поклав до пакетику, прийшов додому і ...? Де вдома взяти спеціальний закритий контейнер для використаних масок?! Як їх потім утилізувати ВДОМА? Спалити на балконі?


47 2
767
25 березня 2020 13:42

Ну так это давно всем известно и понятно, даже ежу. Но вот типамеру и остальным нахлебникам - нет.

>>У нас хоть в одной отрасли есть компететные люди?<<

Нет, нужны тупые и преданные. Умных туда не возьмут.


23 1
601
25 березня 2020 13:47

Цитата: IIoJIKuJIo
если у человека без симптомов нет кашля и чихания то он вас не заразит, если вы конечно не будете его облизывать

безсимптомний хворий може не знати що в нього той вірус. може піймати протяг і буде легка застуда з соплями. може бути подразник у повітрі який викличе чхання. може втиху різьбу в носі нарізати, потерти очі, ниткою міх зубами мясо достати.... короче за цей інкубаційний термін може багато чого зробити. В добавку ми добре памятаєм яка живучість у цього вірусу. читав що на тому човні на поверхнях вірус жив до 17 (!!!) днів


11 7
439
25 березня 2020 13:55

Цитата: Yustas

У нас хоть в одной отрасли есть компететные люди? 

Да,на откатах и коррупции.smile


20 0
383
25 березня 2020 14:10

Цитата: gansit
,на откатах и коррупции.
ну это оттачивалось годами, поколениями!!!!Мастерство не стареет.


14 0
106
25 березня 2020 16:20

когда эта *** супрун перестанет умничать?.. уже с сбюджета за распостранение супруновых мух не платят.. свои заплатила что бы мухи разлетались?.. 


10 20
1 169
25 березня 2020 16:25

Цитата: rva
когда эта *** супрун перестанет умничать?

А где ваш охеренный специалист Комаровский? Нев***нному авторитетному вирусологу-эпедемиологу ссы**тно возглавить борьбу с короновирусом в стране? Репутацию очково угробить свою в ноль в течение месяца?


18 10
383
25 березня 2020 16:35

Цитата: evil
где ваш охеренный специалист Комаровский?
так он же на гастролях в роисии.За Уралом лекции читает же!


12 6
738
1
25 березня 2020 17:06

 Різьбу в носі нарізати, ще куди не йшло, а , ось закласти пальцем одну ніздрю, а другою дунути на всіх оточуючих , ото по скотиняцьки! Де ж це масок набрати, якщо вони по 20-40грн штука? При зарплатні в 3-6 тис грн багато не придбаєш. це тільки меру з шаповалом по кишені така закупівочка, а іншим поміркувати, на що грошенята потратити, на гречку чи на маску. А, ще , як потрапиш в лікарню, стільки буде коштувати лікування? Адже лікування пневмонії досить кошторисне. а, як не достатньо коштів на рахунку, то що робити хворому?


11 0
0
25 березня 2020 17:32

Негодяи стали выбрасывать маски прямо под забор.


3 1
228
25 березня 2020 18:17

Цитата: vortex

Мне кажется, правохранительным органам нужно заняться должностными лицами которые издают распоряжения нарушающие правила карантина...

нужно заявление в суд и в органы - составите? 


2 1
229
25 березня 2020 18:36

Цитата: Yustas

У нас хоть в одной отрасли есть компететные люди? 

А Постанова 225 от 20.03.20 по закупкам медпрепаратов кроме как вредительством назвать невозможно.


3 0
28
25 березня 2020 20:12

Люди что вы здесь сотрясаете воздух,всем по*ер на вас и на ваше здоровье,единственный плюс в том что такие неординарные ситуации показуют истинное положение вещей,а все происходящее это просто граждиозный распил баблишка!!!


9 1
0
25 березня 2020 22:02

Щодо утилізації масок: є певні правила, як потрібно знімати цю маску, як утилізувати, ці правила широко доступні в інтернетіі, - зауважила Ольга Усанова, потім повторила рекомендації ВООЗ щодо того, як знімати та утилізувати маски.

В рекомендациях ВООЗ сказано что нет необходимости носить маски всем и везде.

...немає рекомендації носити маски в громадських місцях здоровим людям, на чому наполягає зараз оперативний штаб з протидії коронавірусу, яким керує мер Кременчука Віталій Малецький.
Если так красиво настаивает Малецкий и Усанова-то к своим "рекомендациям"пусть опубликуют инструкцию как правильно утилизировать маски в домашних условиях.! (разработанную в Кременчуге)


6 2
0
26 березня 2020 09:52

Кстати, об утилизации. Наши власти что-нибудь думают о коммунальщиках? Где гарантия, что зараженные вирусом вещи не попадут в обычный мусорник? Что-то не видно, чтобы коммунальщики были как-то защищены. И ведь в мусорниках продолжают копаться бомжи...


2 1
236
26 березня 2020 10:19

Цитата: olte

Кстати, об утилизации. Наши власти что-нибудь думают о коммунальщиках? Где гарантия, что зараженные вирусом вещи не попадут в обычный мусорник? Что-то не видно, чтобы коммунальщики были как-то защищены. И ведь в мусорниках продолжают копаться бомжи...

Через несколько часов (в зависомости от материала) вирус на вещах "умрет". Коммунальщикам достаточно носить перчатки и маски. Мы все, по сути, постоянно касаемся поверхностей, на которых потенциально может быть вирус. Для этого и нужно постоянно мыть и обрабатывать руки, не касаться лица. Это ж не сибирская язва.


1 0
98
26 березня 2020 11:35

"Бережёного Бог бережёт" - есть такая пословица в народе. Или "Лучше перебдеть, чем недобдеть". Чтобы потом не кусать локти, если сляжет кто-то из близких. Ладно, сами "ласты склеим", нам точно уже будет всё равно, так хотя бы о родных и окружающих нужно подумать. Истерия нагнетается, бесспорно. Но факты говорят:  многие мрут, и не только в странах третьего мира. Так что всем здравомыслия!


2 2
169
26 березня 2020 12:52

Цитата: Kebchik

"Бережёного Бог бережёт" - есть такая пословица в народе. Или "Лучше перебдеть, чем недобдеть". Чтобы потом не кусать локти, если сляжет кто-то из близких. Ладно, сами "ласты склеим", нам точно уже будет всё равно, так хотя бы о родных и окружающих нужно подумать. Истерия нагнетается, бесспорно. Но факты говорят:  многие мрут, и не только в странах третьего мира. Так что всем здравомыслия!

Володя, не нагоняйте панику))) здоровья вам и вашим близким. и еще раз: маска, надетая на здорового человека, от заражения не спасет. Призыв власти шить маски из чего попало - тоже. Это не более, чем замена провалившимся субботникам. 


5 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх