«Одні захисні окуляри на всіх» - медcестра дитячої лікарні Кременчука розповіла, як приймали пацієнта з підозрою на коронавірус

20.03.2020, 11:36 Переглядів: 14 568 Коментарів: 20

 

Медики забили тривогу, бо хочуть виконувати свої обов'язки так, щоб не заразитися самим і не наражати на небезпеку ні свої родини, ні інших містян

У одній з кременчуцьких груп у Фейсбуку з'явився пост Оксани Коваль, медика дитячої лікарні. Вона свідчила, що самі медпрацівники закладу не забезпечені необхідними засобами захисту проти коронавірусу, тобто, по суті, не готові до боротьби з епідемією.


«На жаль, держава не була і не є готовою до такої складної ситуації, тому медпрацівники залишились абсолютно незахищеними. Держава забезпечила нас лише разовими халатами та масками, але загальновідомо, що ці засоби ВЗАГАЛІ НЕ ЗАХИЩАЮТЬ від вірусу. Фактично медики, які мають рятувати життя і здоров`я громадян у боротьбі з епідемією, самі залишаються беззахисними і вкрай вразливими.
Просимо вас, підтримати нас і допомогти! У кого є можливість, придбати чи передати нам засоби спецзахисту», - написала Оксана Коваль.


 


Її слова суперечать тому, що ми до цього чули під час засідань у мерії Кременчука — там чиновники доповідали, що міська медицина має всі необхідні засоби для боротьби з COVID-19 і поповнює засоби засобів захисту, деззасобів, медикаментів.


Зреагувавши на цей пост, ми з'ясували, що з'явився він не на порожньому місці: дитяча лікарня нещодавно отримала досвід прийому пацієнта з підозрою на коронавірус. І своїм досвідом медики занепокоєні та не задоволені: бо у потрібний момент опинилися беззахисними проти вірусу. Не всі погоджуються говорити про це відкрито. До речі, головний вхід у приймальне відділення 20 березня (після виходу посту на Фейсбуку?) виявився закритим — медики потрапляти на роботу з двору і самі дивувалися зачиненим дверям.


Як приймали дитину з підозрою на коронавірус

Нам вдалося розшукати медсестру, яка чергувала у ніч з 18 на 19 березня, коли в лікарню поступила дитина з підозрою на коронавірус. Вікторія Табаченко — мама трьох дітей, вона прагне, щоб її родина та родини інших кременчужан були захищені, і щоб дії медиків у боротьбі з коронавірусом були дієвими. Тому вона й погодилася свідчити, щоб привернути увагу до проблеми. Вікторія працює у приймальному відділенні, вона медсестра та оператор комп'ютерного набору.


За її словами, дитину з підозрою на коронавірус привезла швидка, дзвінок зі швидкої надійшов об 11.30 вечора (18 березня). Дитину прийняли близько 1.30 ночі (19 березня) — у цей час вирішувалося, куди везти пацієнта.


- Ми йшли з лопатами на танки, беззахисні - так характеризує ситуацію Вікторія.


Підозра на коронавірус (на щастя) не підтвердилася — тест негативний. Дитина перебуває в діагностичному відділенні, у окремій боксовій палаті. Як повідомив згодом Костянтин Добрик, директор Кременчуцької міської дитячої лікарні, стан здоров'я дитини зараз середньої тяжкості.


 


Ось що розповіла Вікторія про госпіталізацію:


- У ніч з 18 на 19 привезли дитину з мамою, з підозрою на коронавірус. Ми не дуже були готові до цього.


- Як саме не були готові?

- У нас були халати, були одноразові шапочки, одні захисні окуляри на всіх. Не було бахіл — ми пішли в аптеку та купили за свої гроші. У нас не було захисних брюк, не було протичумних костюмів... Ми були у своїй одежі.


- Чи є тести на коронавірус? Чи проводився швидкий тест дитині?

- Зателефонувала швидка, попрохали зробити тест, на що ми відповіли, що тестів немає.


- На сьогодні ситуація якось змінилася?

- Трохи змінилася. Купила окуляри наша старша медсестра приймального відділення, за свої гроші, кілька штук.


- Що сказало керівництво лікарні?

- Зранку головна медсестра лікарні сказала, що коронавірус не є особливо небезпечним вірусом та спеціального захисту не потребує.


- А дезінфекційні засоби у вас є?

- Так.


- Ви приймаєте людину з підозрою на коронавірус, що далі? Де зараз ця дитина? Чи підтвердилася підозра?

- Підозра, слава Богу не підтвердилася. Тест дитині зробили — до вечора знайшли тести. Деззасоби в нас є. Наша санітарка приймального відділення обробляла швидку (машину) теж без окулярів, без засобів захисту, в такому ж халатику. Як і ми, без брюк. Халатик — легка, павутинка, як для відвідувачів.


- Чи ставили ви це питання перед керівництвом лікарні? Чи були збори, де вирішувалося б питання, як діяти далі в подібних ситуаціях?

- Зранку, коли прийшов наш директор, заступник директора, головна медсестра. Сказали — почекайте. Через два тижні буде поставка.


- А що робити зараз, не сказали?

- Розвели руками.


- Які засоби захисту є у вас зараз?

- Окуляри та бахіли нам купили.


- Респіратори є?

- Респіратори нам видали, кілька штук. Одноразових масок немає, лише от такі (Вікторія показує марлеву маску на собі).


Директор дитячої лікарні заперечує те, що медики не мають засобів захисту

 

Журналісти зв'язалися з Костянтином Добриком, директором Кременчуцької міської дитячої лікарні. Ми попросили прокоментувати пост, який був у публічному просторі у Фейсбуку і ситуацію з госпіталізацією дитини з підозрою на COVID-19.


Костянтин Добрик телефоном повідомив, що дитяча лікарня має всі засоби індивідуального захисту в достатній кількості, згідно з наказом МОЗи № 663. Він переконує, що засоби закупила лікарня, і ще очікується.

  • Шапочки медичні — 600 штук
  • Маски медичні одноразові — 3200 штук
  • Рукавички медичні одноразові (нітрилові та резинові) - 6000
  • Бахіли медичні одноразові - 320
  • Респіратори класу FFP2 — 100 штук
  • Респіратори класу FFP3 — 50 штук
  • Деззасіб — 46 кг
  • Антисептик — 25 кг
  • Костюм одноразовий — 10 штук
  • Фартухи медичні — 27 штук
  • Окуляри захисні — 10 штук
  • Сітки захисні 10 штук
  • Протичумні костюми — 5 штук
  • Халати — 700


- Чому тоді їх не видали людям, які зустрічали швидку? - запитали ми
- Насправді вони якраз зустрічали в цій одежі, - сказав Костянтин Добрик, запевняючи, що йдеться не про одноразові халати, а про ті, які мають необхідний захист.


Також він додав, що в лікарні є 11 швидкотестів на коронавірус, один використаний. Уже замовлені 140 тестів, вони мають надійти найближчим часом, - запевнив Костянтин Добрик. Ми попросили надати фото засобів, які він перерахував, щоб пересвідчитися у правдивості слів. 


Маємо ось такі дві розповіді: від рядових медиків і від керівництва лікарні. Висновків не робимо, але вважаємо, що ця ситуація має набути розголосу, щоб у потрібний момент медики, дійсно, були готові до боротьби з коронавірусом не на словах, а на ділі. 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 20

209
20 березня 2020 11:41

- Що сказало керівництво лікарні? - Зранку головна медсестра лікарні сказала, що коронавірус не є особливо небезпечним вірусом та спеціального захисту не потребує.

Ааа, ну раз сказала, значит отменяем карантин.


59 0
228
20 березня 2020 11:47

Если тут пойдет волнообразное заражение, то будет такая смертность, что Ломбардия покажется детским лепетом. Возможно у людей, сидящих на распиле мед.бюджета, появится возможность испытать на своей шкуре "плоды" своей "работы".


66 0
171
20 березня 2020 12:11

У нас і вірусу немає...

Так само як забезпечені лікарні засобами захисту. По документам є, а по факту немає....

Брехло


49 0
423
20 березня 2020 12:15

30 років пройшло ,а совок ще не вивітрився з голів 

Цитата: IIoJIKuJIo
- Що сказало керівництво лікарні? - Зранку головна медсестра лікарні сказала, що коронавірус не є особливо небезпечним вірусом та спеціального захисту не потребує.
таку треба зразу на звільнення або в Бергамо 


36 5
0
20 березня 2020 12:19

гг от они обогатятся на этом вирусе-ойойой


13 3
0
20 березня 2020 12:26

Маємо ось такі дві розповіді: від рядових медиків і від керівництва лікарні

Віриться чогось в те, що розповідають рядові. А Добрик типовий чиновник-балабол. Це добре що в нього є спецзасоби захисту та дезрозчини, чому його немає у відділеннях?


41 0
601
20 березня 2020 12:41

На початку відео я бачу медсестру, яка поверх халату вдягла особисту куртку. Як на мене - пані неусвідомлюючи може принести заразу в свій дім через куртку, і будуть на її думку тоді винні всі, тільки не вона.

Я ніяк не зрозумію - навіщо бахіли? - корім як збереження сил прибиральниць. Адже, зі слів Супрун, ннормативної вимоги по бахилам немає, це чистої води викачка грошей. Чи щось змінилось? - то дайте документ.

Не виключаю що могли всі ці спецзасоби занести до них же в аптеку, де в ночну зміну медсестра/санітарка працює фармацептом, щоб з під столу їх продавати, не попередивши про це медсестЕр


10 16
40
20 березня 2020 13:01

Теперь следим как быстро эта медсестра напишет заявление по собственному

 


33 0
0
20 березня 2020 13:04

уволена задним числом ))


23 0
0
20 березня 2020 14:00

Так-с, а где там наш антикоронавирусный патруль? Вжухать начмедов и снабженцев по полной!!!


23 1
0
20 березня 2020 14:23

скажите спасибо что экспресс тесты есть, некоторые города получили меньше 5 штук!


3 35
0
20 березня 2020 14:30

И вправду, огромное спасибо Виталию Малецкому, что он очень быстро нашел экспресс-тесты.


5 44
28
20 березня 2020 14:34

Висновків не робите,а даремно тому що така ситуація перманентна,я кажу це тому що знаю трохи інсайду так як мій бзизький родич працює в цій системі вже багато років,а тепер кожне цпмсд це окремеий СГ тона закупках економлять і якщо в амбулаторії або в лікарнях є наприклад 50 тестів їх будуть маніакально економити,бо тоді надійде вказівка диретору ЦПМСД від пана Середи,що премії і надбавки прийдеця розподіляти трохи в меншому маштабі,це не відноситься до рядових співробітників вони і так працюють на мінімальках можна зробити висновки про мотивацію медиків які насправді роблять всю роботу а не дають коментарі,тому люди будьте реалістами і включайте критичне мислення!P.S.Согоднішній менеджмент управління ОЗ в місті це ще той тираріум який ділить між собою кошти під шум ЯКОГОСЬ там КОРОНАВІРУСУ який зовсім не є особливо небезпечним:)


6 3
767
20 березня 2020 14:51

Вот я верю ей, а не мерии. Жаль что объявят агентом кремля ибо качает местную власть.


37 1
0
20 березня 2020 15:27

А как же мальчику тест сделали, если она говорит, что тестов не было? Неразбериха какая-то


5 11
0
20 березня 2020 15:29

Та маски сейчас вообще в дефиците...в аптеки даже привозить не собираются....


7 5
169
20 березня 2020 16:19

Цитата: sergey.kovalenko

А как же мальчику тест сделали, если она говорит, что тестов не было? Неразбериха какая-то

 

Позже тест нашли, передали с Третьей больницы 12 штук


20 0
307
21 березня 2020 11:16

Я не понимаю, чего тут все удивляются? У нас разве в городе есть Мэр? Выбрали ***, который впесто медицины инвестирует в прославляющую себя газету, шо вы хотели? Голосуйте и дальше за эту шарагу фиолетовую


29 1
84
22 березня 2020 12:07

Цитата: DNIWE

Я не понимаю, чего тут все удивляются? У нас разве в городе есть Мэр? Выбрали гоблина, который впесто медицины инвестирует в прославляющую себя газету, шо вы хотели? Голосуйте и дальше за эту шарагу фиолетовую

 

У нас все есть , мЭР всем " обеспечил " , главврач подтвердил одноразовых!!! костюмов -10.  Молодец медсестра , кто- то должен говорить правду .


5 0
423
22 березня 2020 14:03

Цитата: Алина Доценко
огромное спасибо Виталию Малецкому,
він сам ,особисто шукав ?? )) "спасібо тов.сталіну..."))) совок совок ))забезпечувати всим необхідним -робота головного лікаря та його помічників а не мера 


3 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх