«Кременчукгаз» лякає зривом опалювального сезону через низький тариф на розподіл газу

25.09.2019, 11:02 Переглядів: 8 185 Коментарів: 13

 
Низький тариф призводить до низьких зарплат, через що звільняються працівники. Відтак бракує кадрів для обслуговування мереж, Зазначає керівник «Кременчукгазу»

Газові оператори звинувачують НКРЕКП


Днями оператори газового ринку заявили про критичну ситуацію на ринку розподілу газу, і навіть заявили про можливий зрив опалювального сезону. Причиною називають низькі тарифи на розподіл газу для операторів ГРМ (облгазів та міськгазів), ці тарифи затверджує регулятор – НКРЕКП. Асоціація газового ринку підготувала заяву, вказавши у ній, що «тарифна політика НКРЕКП загрожує зривом опалювального сезону 2019/2020».


Основні тези заяви:

  • тарифи, затверджені НКРЕКП, є дискримінаційними і призвели до збитків операторів ГРМ у розмірі 20 млрд грн;
  • через брак коштів у операторів ГРМ близько 5 тис. газорегуляторних пунктів опиняться в аварійному стані напередодні опалювального сезону;
  • через низькі зарплати газорозподільна галузь катастрофічно втрачає кадри;
  • бракує коштів на заміну, реконструкцію мереж, що може призвести до порушення правил безпеки систем газопостачання.


Ці тези лунали й на прес-конференції в «Інтерфакс-Україна», у якій взяли участь предстаники низки газорозподільних компаній. Зокрема,«Одесагаз», «Запоріжгаз», «Вінницягаз», «Івано-Франківськгаз», «Кременчукгаз» представники профспілки. За словами операторів газового ринку, тарифи на розподіл відстали від реалій і знаходяться на рівні 2015 року. 


Щороку з «Кременчукгазу» звільняється чверть працівників


На прес-конференції виступив і голова правління ПрАТ «Кременчукгаз» Богдан Оксененко.


- Проблема №1 для нас – це люди, кадри. Середня заробітна плата по «Кременчукгазу» хоч і вища, ніж по інших підприємствах (газорозподільних – прим.) – 7900, але на 30% нижча, ніж на інших підприємствах міста. Тому за 4 роки в нас повністю змінився весь штат. 25% плинність кадрів щороку. У нас на 211 чоловік фактично зменшився штат, фактична заповненість. З урахуванням дефіциту людських ресурсів в Україні нам важко готувати фахівців для якісного обслуговування газорозподільних мереж, - заявив Богдан Оксененко.


Довідково: середня (нарахована) зарплата в газорозподільній сфері складає 7,5 тис грн, у той час як в цілому у галузі постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - 13,2 тис грн на місяць.


Богдан Оксененко також зазначив, що через низький тариф на розподіл страждає матеріально-технічне забезпечення (ремонти тощо).


- Кожен опалювальний період чекаєш з опаскою, тому що резервів реально немає. Ситуація дуже складна. Опалювальний період ось-ось настане. Як пройти його без колапсів? Є дуже серйозні опасіння. Ми звертаємося до національного регулятора, по 4-5 пакетів документів передаємо до НКРЕКП. Але, на жаль, тариф не переглядається.


Газові оператори хочуть у 3-4 рази більше


Варто пояснити, що газові оператори на даний час кажуть лише про тариф на розподіл – тобто одну складову загального тарифу, який платять споживачі. Цю складову затверджує НКРЕКП, вона дещо різниться в різних операторів ГРМ. Для ПрАТ «Кременчукгаз» чинний тариф на розподіл складає 264 грн за тисячу куб м, у той час як загальна ціна газу у вересні - 5 980 грн за тисячу кубометрів (левова частка тарифу – це оптова ціна газу як товару від НАК «Нафтогаз України», вона складає 5 392 грн).


У більш звичному для побутових споживачів вимірі цифри виглядають так: від загальної ціни на газ, що станом на вересень складає 5,98 грн за 1 куб м, ПрАТ «Кременчукгаз» отримує 26 коп за свої послуги розподілу – тобто 4%.


Саме підвищення ціни на цю частку загального тарифу й вимагають газові оператори. Під час прес-конференції вони заявили, що зараз частка на розподіл у загальному тарифі на газ складає менше 10%, а має бути 35-40%, тобто підвищитися у 3-4 рази. Але не за рахунок споживачів: оператори, по суті, пропонують «Нафтогазу» поділитися з ними своєю маржою.


- Ми не вимагаємо підвищення ціни на газ. Ми вважаємо, що в тих 8 тисячах гривень*, які споживач платить як за комплексну послугу з газопостачання, яка містить і газ і послугу, є достатньо маржі, щоб нею поділитися… Ми вважаємо, що в цьому тарифі достатньо маржі, щоб всі учасники ланцюжка газового ринку мали достатній рівень рентабельності… Тобто тарифи повинні піднятися, але не за рахунок підняття ціни на газ, а за рахунок перерозподілу часток у фінальній ціні на газ, - заявив Денис Сенектутов, голова Асоціації газового ринку.


* Йдеться про ціну, яка діяла в опалювальному сезоні 2018-2019, і яку прогнозують на новий опалювальний сезон.


На думку, голови АГР, зараз маржа - у чистому прибутку «Нафтогаз України».


Отже, оператори газового ринку вимагають від НКРЕКП:

  • нову модель тарифу на розподіл, із рівномірною оплатою послуг операторів ГРМ впродовж року;
  • економічно обґрунтовані тарифи на розподіл газу;
  • врегулювання збитків, пов`язаних із несвоєчасним переглядом тарифів,
  • перегляду норм споживання природного газу для побутових споживачів.


«Кременчукгаз» хоче утричі підвищити свій тариф


Раніше, 30 серпня, ПрАТ «Кременчукгаз» провів обговорення проєкту нового тарифу, який поданий до НКРЕКП. У ньому пропонувалося збільшити частку ПрАТ «Кременчукгаз» за транспортування у загальному тарифі на газ до 11% - до 716,89 грн за 1000 кубометрів, Це майже у 3 рази більше за чинну ціну на транспортування (264 грн). При цьому загальну ціну на газ для населення пропонується не змінювати за рахунок зниження ціни на газ як товар.


Проте чи захоче НАК «Нафтогаз України» розщедритися і поділитися прибутком з обл- та міськгазами? Нагадаємо, НАК прогнозує підвищення ціни в опалювальному сезоні, порадивши зробити газовий запас.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 13

0
25 вересня 2019 11:10

Пля, как же вы справлялись, когда тариф на газ был 72 коп.? 


116 0
417
25 вересня 2019 11:21

Я не зрозумів: це кінець епохи зубожіння, чи початок епохи п...ця?


61 3
0
25 вересня 2019 11:49

Себе урежь зарплату и отдай робитныкам. Я уверен, если копнуть глубже, то у него имущества немало. Вопрос: откуда?


66 2
0
25 вересня 2019 11:52

Такая ситуация только в ПрАТ «Кременчукгаз» или в других городах тоже?


25 0
228
25 вересня 2019 12:00

Кто-нибудь назовет другого оператора, кроме кременчукгаза, в сетях нашего города? Ото ж...


45 2
169
25 вересня 2019 12:05

Цитата: КиТ

Такая ситуация только в ПрАТ «Кременчукгаз» или в других городах тоже?

И в других тоже - речь идет о пресс-конференции операторов газового рынка


12 0
1 177
25 вересня 2019 13:25

Просто мажоритарный владельц Кременчуггаза - офшор Natural And Liquefied Petroleum Gas Plc (г. Дуглас, Остров Мэн) бедствует. Знаете, как тяжело им там живется, на островах Британии?

С их оф. сайта:

В то время как рынок в этих регионах в целом регулируется государством, N&LPG владеет неограниченным и эксклюзивным правом на эксплуатацию и поддержку газораспределительной сети – что создает де-факто монопольную позицию и возможность распределять продукт по нашей сети.

Мы - растущая компания. В 2016 году N&LPG увеличила операционный доход до 87 млн. евро (+43%), тогда как чистая прибыль выросла до 1,6 млн. евро (+248%). Результаты первого полугодия 2017 года подтвердили продолжение стремительного роста.

В целом, N&LPG имеет четыре направления бизнеса: системы поставок газа (74% от общей выручки), транспортировка газа (17%), поставка сжиженного газа (2%) и развитие инфраструктуры (1%).

Денег нет, потому что их вовремя выводят...


66 0
0
25 вересня 2019 16:59

С этими "низкими тарифами" зварите ту трубу вообще на...й.! Я платить не буду.


29 0
909
25 вересня 2019 18:20

Це просто змова між поераторами та шантаж. Мало їм зарплати? Нехай начальство собі премії уріжуть та автомобілів для поїздок в особистих справах менше купують. А то звикли кататись на дорогих авто за рахунок споживачів.


37 0
0
25 вересня 2019 21:46

да и славно! НЕ можете с*ать - не мучайте **пу! Быстрее к индивидуальному отоплению дойдём и перестанем улицу топить! Гляди, глобальное потепление обернётся вспять!)))


21 4
1 658
26 вересня 2019 14:59

Цитата: VsegdaProtiv

да и славно! НЕ можете с*ать - не мучайте **пу! Быстрее к индивидуальному отоплению дойдём и перестанем улицу топить! 

Так эти упыри чтото новое придумают.


6 2
94
26 вересня 2019 17:23

попросите НКРЕ чтобы отстегнул нафтогаз со своего тарифа и сверхприбыли. Коболеву чуть меньше мульенов на зарплату и проблема будет решена! Чего думать то? Или опять как всегда за счет простых людей?

rage


2 1
76
26 вересня 2019 20:29

падлы-да хватит тырить, когда ж вы скотынякы нажретесь??!! Да вдавитесь своим опаленням-отключайте к чертям-валенки надену, в шубе ходить дома буду-плевать-но этим падлам платить НЕ БУДУ!@@


7 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх