Тотальна дематюкація: як у кременчужан хочуть забрати нецензурщину

5.07.2019, 12:02 Переглядів: 6 989 Коментарів: 7

 

«Відібрати в українців лайку - це як відібрати борщ», - українська письменниця Ірена Карпа

Днями народна депутатка Ольга Богомолець зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт «Про протидію лихослів'ю» (про дематюкацію мови). Суть законопроєкту проста - боротися з нецензурною лексикою в українському суспільстві.



Нащо це робити

У пояснювальній записці до проєкту закону Ольга Богомолець пояснила, чому вона, на думку автора публікації, за прикладом Дона Кіхота замислила боротися з вітряками. Серед іншого нардепка вважає, що лайка - це вияв психічної слабкості, примітивний спосіб вияву агресії, коли немає достатньої кількості аргументів. Також це псевдосамозахист і темна частина несвідомого, яка потребує контролю, аби не зруйнувати світ. Крім того, згідно з думкою Богомолець, лайка «нижче поясу» не властива українцям.


- ...Відстоювати рідну мову, як основу існування країни, боротися за її вживання та поширення, за квоти на радіо і телебаченні і водночас забруднювати її лайкою, як на мене, є зрадою національних інтересів. Особливо, якщо це робиться публічними особами, на масових заходах, з політичних трибун або через засоби масової інформації. Публічні особи, які стають прикладом для наслідування мають нести особливу відповідальність за чистоту і своєї мови і помислів... Заміна однієї літери в друкованих засобів масової інформації та Інтернет-виданнях не змінює змісту і значення лайливого слова», - йдеться у пояснювальній записці.


Боротися з матюками Ольга Богомолець планує буквою закону. Законопроєктом зокрема пропонується внести зміни до статті 173 (дрібне хуліганство) Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо:

  • встановлення адміністративної відповідальності за розповсюдження матеріалів, що містять нецензурну лайку в ЗМІ або в будь-який інший спосіб (в тому числі, в мережі Інтернет). Штраф - від 51 до 119 гривень або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб;
  • встановлення адміністративної відповідальності за нецензурну лайку, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян під час трансляції телерадіопередач, встановлення штрафу від 680 до 1 275 гривень;
  • встановлення адміністративної відповідальності за нецензурну лайку, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян, вчиненні публічною особою під час трансляції телерадіопередач, встановлення штрафу від 1 275 до 1 700 гривень;
  • встановлення бланкетної норми для визначення понять «публічна особа» та «нецензурна лайка».

 

Пропонуємо ознайомитися зі штрафами за більш серйозні ніж матюки, на думку автора, порушення адміністративного кодексу.


Згідно із статтею 154 приведення в громадські місця або вигулювання собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 17 до 51 гривні та попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від 51 до 85 гривень.


Якщо собака вкусила людину, або господар знову вигуляв її без намордника протягом року, штраф - від 51 до 85 гривень з конфіскацією тварин і на посадових осіб - від 68 до 119 гривень.


За заняття проституцією, відповідно до статті 181-1, штрафують сумою від 85 до 170 гривень. Якщо особу спіймали за тим самим заняттям протягом року, штраф коливатиметься від 136 до 255 гривень.


Стаття 184 говорить, що батьків, які не виконують свої обов'язки у вихованні дітей, штрафують на суму від 850 до 1700 гривень.


Кошти, отримані у виді штрафів за матюкальні поправки, Богомолець пропонує направляти на підтримку та розвиток Українського культурного фонду, що виконує спеціальні функції щодо сприяння національно-культурному розвитку України.


Матюки зменшують біль

На бік матюків стала виконуюча обов'язки Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. На власній сторінці у Фейсбуці вона навела декілька аргументованих тез, які позитивно характеризують лайку. Ось деякі з тверджень:

  • Влучно і точно застосована лайка, що описує наше ставлення до ситуації, і не спрямована образити співрозмовника, корисна для здоров’я. Дослідження показують, що саме така лайка і застосовується в побуті найчастіше. Вона призводить до нейтральних чи позитивних наслідків;
  • Якщо ми реагуємо нецензурною лексикою на складну неприємну ситуацію, а не на людину, то відчуваємо полегшення. У цьому разі наше обурення новинами, біль при тренуванні, травмі, тривожність, подив чи переляк знаходять миттєве і досить точне вираження, на що мозок реагує виділенням ендорфінів;
  • Ці нейромедіатори беруть участь в знеболенні чи задоволенні. Слова на «б» чи «с» не замінять якісної анестезії, але дослідження показали ефективність лайки в зменшенні болю, посилення серцебиття і підвищення больового порогу. Якщо нам важко і ми одним словом це висловили, мозок це сприймає як запуск програми захисту і нападу — «тримайся!»;
  • Важливо, що матюками слід саме послуговуватися в найпотрібніший момент, а не розмовляти ними постійно. Інакше мозок звикає і перестає сприймати лайку як щось екстраординарне;
  • Розуміти і висловлювати свої емоції — корисно для здоров’я та спілкування. Спостереження за людьми, які прожили понад сто років, показало, що, окрім інших чинників, довгожителів об’єднує вільне висловлення своїх емоцій. http://bit.ly/2Nv6VU4. А ось тривале пригнічення емоцій, замість їх проявлення (так зване репресивне опанування емоцій) пов’язане з вищою захворюваністю на рак і гіпертензію;
  • Крім цього, люди, що мусять на роботі посміхатися клієнтам, після роботи частіше напиваються — постійне приховування справжніх емоцій і примус до позитиву виснажує психіку;
  • Вживання матюків в спілкуванні в низці випадків вказує на близькість людей і хороший емоційний контакт між ними. Коли колеги починають між собою матюкатися, значить, вони стали командою — такі дослідження. Але ненормативна лексика в офіційних промовах сприймається як некомпетентність, так що будьте уважні.

Завершила Уляна Супрун власний пост словами, що викорінювати слід пасивну та активну агресію, дискримінацію, штампи, але не обсценну лексику як таку.


Дематюкація українців - реакція митців-«матюкальників»

На плани дематюкувати суспільство відреагували сучасні українські митці, які у власній творчості вживають нецензурну лексику.


Зокрема письменниця Ірена Карпа у колонці виданню glavred.info написала наступне:


... Про книжки наче не йдеться, але дуже розпливчато вказано на Інтернет: отже, якщо знайдуть онлайн книгу Жадана, Подерв'янського, Андруховича, Шиян і ледь не кожного українського письменника, що не цурається вживання обсценної лексики як частини розмовної мови, то це підсудна справа?.. І хто відповідатиме: автор, видавець чи дистриб’ютор, гм?


Вже у колонці для Deutsche Welle Ірена Карпа висловила незгоду з твердженням Богомолець про те, що подібна лайка не властива українцям.


-... Саме так - зі слов'ян, бо обсценна спільнокоренева лексика існує далеко не лише в російській, як це хоче втюхати нам авторка законопроєкт про дематюкацію (прости Господи, страшнішого матюка я поки не чула) Ольга Богомолець. Дивно, як дипломована лікарка взагалі може висувати такі теми. Навіть студенти непрофільних вишів із курсу психології знають про те, що лайка - це швидке звернення до древніх потужних архетипних образів людства у критичний емоційний момент. Простішими словами: коли нам треба черпнути сили, ми лаємося. Звертаємося до архетипу Матері-Землі. І не лише ми - а всі без винятку народи світу.


Завершила свою думку Карпа такими словами:


Відібрати в українців лайку - це як відібрати борщ. Дорогі сусіди вже намагалися це зробити з борщем і варениками (гляньте російські державні проморолики), то не треба їм безплатно віддавати й матюки.


Що з цього приводу у Твіттері написав журналіст, медіаменеджер, заступник гендиректора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв:


 


Український поет, прозаїк, перекладач, громадський активіст Сергій Жадан розмістив у соцмережі посилання на пісню гурту «Жадан і Собаки» «За*бали» та написав:


- Кожен справжній комсомолець вболіва за Богомолець!


 

Автор: Євгенія Каблучка Джерело фото: Фейсбук: Сергій Жадан [офіційна сторінка]; Твіттер: Айдер Муждабаев

Як ви вважаєте, варто викорінювати лайку з мови?

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 7

1 031
5 липня 2019 12:28

Вчера только посмотрел новости. В разьяснениях отметили, что вопрос заключается  в матерщине наших депутатов , олигархов и прочих чиновников ,которые часто свободно "общаются" матами в народе и СМИ ... и им это сходит с рук. А материться в быту - это Ваше дело. Я например не матерюсь (почти). Но когда , дома , мизинец ноги находит угол мебели , тут я не могу сдержаться. smile Напомню, что мат в общественном месте является административным правонарушением и несет за собой штрафы и даже арест.


21 3
11
5 липня 2019 12:43

Цитата: inattentive

Вчера только посмотрел новости. В разьяснениях отметили, что вопрос заключается  в матерщине наших депутатов , олигархов и прочих чиновников ,которые часто свободно "общаются" матами в народе и СМИ ... и им это сходит с рук. А материться в быту - это Ваше дело. Я например не матерюсь (почти). Но когда , дома , мизинец ноги находит угол мебели , тут я не могу сдержаться. smile Напомню, что мат в общественном месте является административным правонарушением и несет за собой штрафы и даже арест.

 

...встановлення адміністративної відповідальності за розповсюдження матеріалів, що містять нецензурну лайку в ЗМІ або в будь-який інший спосіб (в тому числі, в мережі Інтернет). Можна припустити, що законопроєкт також передбачає штрафи за, наприклад, матюки у коментарях чи дописах в інтернеті.


15 4
229
5 липня 2019 13:04

В стране у нам всё просто зашибись, законы у нас все приняты, делать нечего, осталась только борьба со сквернословием. Депутаты, вы там откуда вылезли или прилетели?


35 2
417
5 липня 2019 13:34

А як же за кермом їздити? А футбола дивитися? А риболовля? Про що вони там собі думають у ВР?



 


14 2
75
5 липня 2019 15:20

Прошла акция «День без мата».
— Полностью парализована работа всех автосервисов;
— Застопорились все погрузочно—разгрузочные работы;
— Хоккеисты не поняли тренера на установке перед матчем;
— Местный трудовик умер на вдохе;
— А обычные жители не знали что ответить на элементарный вопрос «Где?».


15 1
1 658
5 липня 2019 16:21

Богомолець принудительно к психиатру!


13 3
0
5 липня 2019 17:42

Цитата: Євгенія Каблучка
Можна припустити, що законопроєкт також передбачає штрафи за, наприклад, матюки у коментарях чи дописах в інтернеті.

Можно предполагать, а можно изучить документы по данному проекту, ссылку на которые вы сами любезно предоставили.

 

"Разруха не в клозетах, а в головах" (с) 

 

Порядочного человека таким законом не испугаешь. :)


10 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх