«Кременчукводоканал» купує найдорожчий хлор, який є на ринку

21.08.2018, 07:07 Переглядів: 8 161

 

За одну тонну хлору підприємство заплатить 54 990 грн, у той же час «Київводоканал» купив імпортний хлор майже удвічі дешевше – по 28 500 гривень за тонну


Ціновий рекорд закупівлі

Комунальне підприємство «Кременчукводоканал» готується закупити вже другу партію хлору за рекордно високою ціною – 54 990 грн за тонну.


Так, 13 серпня підприємство провело тендер. Наразі у електронній системі ProZorro розміщене повідомлення про укладання договору з переможцем – ТОВ «Компанія «Хлортехвод», яке запропонувало 50 тонн хлору за ціною 2 459 500 грн (тобто, як уже сказано, по 54 990 грн за тонну).


Так само 13 серпня «Київводоканал» провів тендер на закупівлю партії хлору, 14 серпня акцептував пропозицію і заплатить за одну тонну по 28 500 гривень.


«ТелеграфЪ» промоніторив на ProZorro серпневі закупівлі інших водоканалів країни – ми все шукали, чи є де дорожча ціна, ніж та, за якою купує «Кременчукводоканал». Не знайшли! Навіть там, де застосовувалася процедура закупівлі в одного постачальника. Результати наших пошуків – у таблиці.

Хто й за скільки купував хлор

Підприємство-замовник

Ціна за 1 т, грн

Підприємство-постачальник

Дата

Примітка

«Харківводоканал»

48708

АТ «Дніпроазот»

6.08.18

у балонах, переговорна процедура

«Дніпро-Західний Донбас» (Синельникове)

47208

АТ «Дніпроазот»

17.08.18

у контейнерах, допорогова закупівля

«Червоноградводоканал»

48708

АТ «Дніпроазот»

16.08.18

звіт про договір (6 тонн)

«Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства»

47208

АТ «Дніпроазот»

15.08.18

У контейнерах, переговорна процедура

«Житомирводоканал»

47208

АТ «Дніпроазот»

15.08.18

Один учасник, договір не опублікований

«Київводоканал»

28500

ТОВ «Ніка Експогруп»

14.08.18

4 учасника, «Азот» пропонував за 40 223 грн/т

«Кривбасводоканал»

28500

ТОВ «Ніка Експогруп»

13.08.18

3 учасника, «Азот» пропонував за

39 640 грн/т

«Кременчукводоканал»

54990

ТОВ «Компанія «Хлортехвод»

13.08.18

2 учасника, «Азот» пропонував за 54 000 грн/т

 

«Хлорний колапс» закінчився - накручена ціна залишилась

Нам стало дуже цікаво, де ж надбав «Кременчукводоканал» такий дорогущий хлор? Не першу партію цього реагенту закуповує наше комунальне підприємство у ТОВ «Компанія «Хлортехвод». Так, другого серпня укладено угоду з ТОВ «Компанія Хлортехвод» на постачання 20 т хлору на суму 1,1 млн грн з ПДВ – тобто по 55 000 грн за тонну. Аукціон не проводився, закупівля йшла через переговорну процедуру (тобто договір укладався напряму).


Ось як «Кременчукводоканал» пояснив не проведення аукціону (орфографія та граматика повідомлення збережена, як в оригіналі, інформація з порталу ProZorro):


«У зв’язку з виникшим розривом у часі між ймовірною датою укладання договору за розпочатою процедурою закупівлі та граничним строком забезпечення виробництва питного водопостачання наявним запасом рідкого хлору та у зв’язку з виникненням особливих економічних обставин, що унеможливлюють дотримання КП «Кременчукводоканал» строків для проведення тендеру та з метою недопущення виникнення надзвичайної ситуації в місті Кременчуці, а саме – припинення централізованого питного водопостачання вирішено: керуючись ч.3 п.2 ст. 35 ЗУ «Про публічні закупівлі» провести переговорну процедуру закупівлі на придбання місячного обсягу рідкого хлору (20 тон) з урахуванням можливого сезонного погіршення якості вихідної води з джерела водопостачання міста – річки Дніпро».


Закупівля шляхом переговорної процедури проводилася наприкінці липня.  До цього єдиний вітчизняний виробник хлору – АТ «Дніпроазот» зупинив виробництво, і ЗМІ писали про можливий «хлорний колапс», що й дозволило постачальникам підняти ціни.



Проте 20 липня АТ «Дніпроазот» відновив роботу хлорних цехів, про що є повідомлення на сайті підприємства. Але «Кременчукводоканал» таки купив партію хлору «втридорога».


«А на яку суму ви розраховуєте?»

КП «Кременчукводоканал» успішно продовжує практику купівлі «втридорога», хоча навіть АТ «Дніпроазот» - головний винуватець стрибка цін на ринку – продає дешевше.


Так, підприємство «Дніпро-Західний Донбас» (водоканал міста Синельникове) застосувало переговорну процедуру, оскільки тендер не відбувся, а запас хлору на підприємстві залишався на три доби. Але купило в «Дніпроазоту» на 7 782 грн дешевше, ніж кременчуцький водоканал за тендером.


Що ж це за тендер такий, скажете ви, завдяки якому виходить дорожче, а не дешевше? Згадайте, як ви приходите на речовий ринок і починаєте роздивлятися речі. А хитрі продавці питають у вас: «А на яку суму ви розраховуєте?» Продавці зроблять усе, щоб ви залишили їм усі гроші, на які розраховуєте. Ну, може, краплиночку «скинуть»…


У публічних закупівлях так само. Ціну формує не лише торг (аукціон), але й первинна цінова пропозиція замовника. А «Кременчукводоканал» сформував цінову пропозицію – 2 750 000 грн за 50 тонн! Тобто готовий був купувати по 55 тисяч гривень за тонну хлору. У той час як «Київводоканал» згодився лише на 40 230 грн за тонну. Кияни хотіли купити дешевше, краще торгувалися – і купили. Так само дешевше купив і «Кривбасводоканал», але не ми!


Іншим «Хлортехвод» йшов на поступки

До речі, ми звернули увагу ще на один тендер, який не відбувся (подано менше двох пропозицій) – 300 тонн хлору купував водоканал Кропивницького. Був готовий викласти за тонну по 41 520 гривень. Як видно з матеріалів ProZorro єдиним учасником, котрий  прийшов на тендер, був ТОВ «Компанія «Хлортехвод» - та сама, яка визнана переможцем тендеру у Кременчуці. Тобто вона була готова продати по 41 520 грн за тонну, а не по 54 990 грн, як купує «Кременчукводоканал».


Цей факт зайвий раз доводить думку про те, що наші водоканальці самі ж і «накручують» ціну для себе – тобто для нас усіх, кременчужан. А потім кажуть: ой, як подорожчали реагенти! А давайте підвищимо ціну на воду!


Радує одне: НКРЕКП (Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) не погодила в проекті нових тарифів підвищення цін на реагенти «Кременчукводоканалу». Напевне, там краще вивчали цінові пропозиції.


Чому ж водоканал сам запропонував на тендер завищену ціну?

Алла Ганус, заступник директора з фінансових питань і голова тендерного комітету КП «Кременчукводоканал» запевняє, що закупівля проводиться відповідно до умов тендерних процедур. Та згадала, що попередній тендер на 20 т хлору не відбувся (тому й застосували переговорну процедуру).


- Тоді поясніть, чому від початку сформована така висока ціна – 2 млн 750 тисяч гривень за 50 тонн хлору (55 тисяч за тонну)? Хоча хлор на ринку найдорожчий – до 50 тисяч за  тонну? Якби ваша цінова пропозиція була нижчою, то й вам би пропонували дешевше. А так – ніхто й не пропонував: навіщо пропонувати дешевше, якщо дають дорожче?


- Давайте повернемося до того, з чого я почала. Попередній тендер не відбувся – прийшла лише одна компанія. Ми діяли відповідно до пропозицій на ринку, оцінювали ситуацію на той момент, моніторили ринок поставок. Тендерний комітет працював над оцінкою цінових пропозицій, враховуючи, що з хлором були проблеми. Ми брали до уваги ризики, різних постачальників, ті пропозиції, які були актуальні, і, виходячи з цього, формували очікувану вартість.


- Але ж ситуація на ринку змінилася, почав працювати «Дніпроазот».


- Правильно, він прийшов на торги, але запропонував ціну всього на тисячу за тонну нижче, - відповіла Алла Ганус.


Якщо говорити точніше, то АТ «Дніпроазот» запропонував на 990 гривень дешевше – тобто по 54 000 за тонну (хоча іншим водоканалам у цей же час продавав по 47 208 гривень та 48 708 гривень - див. таблицю). Але навіщо скидати ціну, якщо покупець готовий платити дорожче?


Та більш дешеву пропозицію АТ «Дніпроазот» тендерний комітет «Кременчукводоканалу» відхилив – не вистачило папірця в тендерній документації:



Підсумок такого тендеру – найдорожчий на ринку хлор. І  наш висновок: кременчуцькі водоканальці самі (своєю ж пропозицією) й дозволили постачальникам «задерти» ціну до небес.


Довідка: у 2017 році (до ажіотажу з хлором) «Кременчукводоканал» купував хлор у ТОВ «Компанія «Хлортехвод» за ціною 22 700 гривень за тонну. У квітні 2018 ціна на залишок партії була скоригована додатковою угодою до 24 870 грн за тонну (з ПДВ).

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: novemisto.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх