Кременчужанам зроблять перерахунок: невикористані субсидії держава поверне у бюджет

17.04.2018, 11:33 Переглядів: 12 801

 

Проте не по всіх послугах держава «забирає» невикористані субсидії. До того ж частину зекономлених субсидій на індивідуальному опаленні можна буде, як і торік, отримати «живими грошима»

До редакції звернулася кременчужанка-пенсіонерка із запитанням, чи правда, що всі невикористані субсидії повертаються до Держбюджету.


- Я мешкаю в будинку, де створене ОСББ, і в мене економія за рахунок субсидії практично по всіх видах послуг. Бухгалтер ОСББ сказала мені, що всі невикористані суми субсидій за тепло, гарячу та холодну воду по закінченню опалювального сезону повертаються до бюджету. Чи правда це? Навіщо ж тоді я економила? Чому цю суму не можуть залишити в мене на рахунку, щоб я могла користуватися нею далі? - запитує кременчужанка.


Керівник управління соцзахисту населення Лідія Глоба підтвердила, що суми субсидій, не використані протягом опалювального періоду, дійсно, повертаються до Держбюджету. Перерахунок здійснюють навіть не органи соцзахисту, а підприємства-надавачі послуг, яким перераховуються субсидії. Порядок перерахунку обумовлений Постановою КМУ № 534 від 23.08.16 року «Деякі питання надання субсидій для відшкодування витрат на оплату послуг з централізованого опалення (теплопостачання), постачання холодної та гарячої води і водовідведення та послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення».


Формули перерахунку дуже прості: від загальної суми нарахованої субсидії  віднімається загальна фактична вартість послуги — це й буде сума невикористаної субсидії, яка повернеться до Держбюджету. За результатами перерахунку підприємства-надавачі послуг складають акт розрахунку загального обсягу невикористаних сум субсидій (загальна сума, яку не використали всі отримувачі), один із примірників акта надається до органу соцзахисту населення. Перерахунок здійснюється у травні, акти складаються до 1 червня.


Раніше (до введення в дію Постанови про перерахунок) невикористані суми субсидій залишалися на особових рахунках споживачів та могли використовуватися на наступні періоди й далі (скажімо, якщо ви використовували менше води взимку, а влітку стали приймати душ двічі-тричі на день або прохолодні ванни, то могли користуватися зекономленою субсидією). Тепер же по закінченню кожного опалювального сезону починається новий відлік сум субсидій, які перераховує держава на особовий рахунок кожного отримувача цього виду соціальної допомоги.

 

Перелік послуг, за які повертаються державі невикористані суми субсидій:

  • централізоване опалення;
  • централізоване постачання гарячої, холодної води, водовідведення;
  • газопостачання на індивідуальне опалення;
  • електропостачання на індивідуальне опалення.


То що, не варто економити?


Економити все ж таки є сенс, але в межах розумного, щоб не позбавляти себе комфорту. Ось аргументи на користь економії.


1. Сума економії зараховується на наступні розрахункові періоди як оплата за послугу, у тому числі — обов'язкової частки платежу (те, що має платити споживач за винятком субсидії). Таку норму і зараз містить чинне Положення про призначення субсидій (п. 15), затверджене Постановою №848 від 21.10.95 року (зі змінами). Тобто, наприклад, у листопаді ви зекономили суму на опаленні, і у грудні за рахунок економії можете заплатити менше, ніж ваша частка платежу або й взагалі нічого не платити: якщо в рахунку нуль — це означає, що економія за рахунок субсидії «перекрила» ваш обов'язковий платіж. Якщо зекономлене ще й залишилося на рахунку, в ньому буде вказана сума переплати. (Положення про призначення субсидій зобов'язує надавачів послуг зазначати суму переплати.)


 


2. Невикористана субсидія на газ і електроенергію, які використовуються для побутових потреб (газова колонка, плита, світло), залишається на рахунках субсидіантів. Таке роз'яснення дає урядовий портал teplo.gov.ua. Дійсно, в урядовій постанові, яка визначає порядок повернення невикористаних субсидій, не вказані ці види послуг (див. перелік вище). Тобто, якщо у вас немає газового та електричного опалення, зекономлені субсидії на електроенергію та газ не заберуть, і ви зможете спокійно користуватися далі цими грошима.


3. Частину субсидій, зекономлених на індивідуальному газовому та електричному опаленні, монетизують. Як і по закінченню минулого опалювального сезону, монетизують субсидії в еквіваленті вартості 100 кубометрів газу (695 гривень) або вартості 150 кВт/г електричної енергії (135 грн). Як зазначають в управліннях соцзахисту населення, кожному отримувачу субсидії, який має право на монетизацію, надішлють повідомлення. Заяви на монетизацію почнуть приймати з червня — після того як у травні зроблять перерахунок субсидій на новий період. Нагадаємо, за підсумками минулорічного опалювального сезону право на монетизацію субсидій мало понад 2800 кременчуцьких сімей


Монетизація всіх видів субсидій, про яку так багато говорили посадовці Мінсоцполітики, ще не введена: законодавством вона передбачена з 2019 року. І навіть обіцяну з квітня 2018 року монетизацію квартплати (утримання будинку) уряд відклав, підкреслила Лідія Глоба. 

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: Дзеркало Коломиї
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх