Кременчужанин, якого «нагріли» на субсидії, виграв суд у мера Малецького

9.04.2018, 09:10 Переглядів: 8 298


Суд визнав протиправним розпорядження міського голови про закінчення минулорічного опалювального сезону та зобов'язав Автозаводське управління соцзахисту донарахувати позивачу (мешканцю приватного сектору) субсидію, частини якої його незаконно позбавили

П'ятого квітня Автозаводський районний суд виніс рішення у справі мешканця приватного сектору Ревівки Віктора Кохна та повністю задовольнив вимоги позивача. Кременчужанин позивався до міського голови Віталія Малецького та управління соцзахисту Автозаводського району, вимагаючи донарахувати йому недоотриману субсидію за опалювальний сезон 2016-2017 років.


Нагадаємо, наприкінці минулого опалювального сезону вже після того, як у місті вимкнули опалення, і мер підписав розпорядження про закінчення опалювального сезону, раптом настали холоди. І влада кинулася знову вмикати опалення в багатоповерхівках. Та через «гру слів» у документах, недбало складених у мерії, субсидії за опалення у холодні дні нарахували лише мешканцям багатоповерхівок, де опалення ввімкнули. А мешканці приватного сектору, які теж грілися, бо було холодно, залишилися ні з чим — субсидії на газ за квітень їм нарахували лише за два дні.



У результаті отримувачам субсидій з приватного сектору довелося доплатити за газове опалення з власних кишень. Недоотримані суми субсидій у мешканців вийшли нічогенькі – від 1500 до 3500 гривень.


Своє право на повний місяць субсидії (квітень 2017 року) і відстоював пан Кохно.




Суд погодився з головним аргументом позивача – міський голова за законом взагалі не має повноважень видавати розпорядження про початок (кінець) опалювального сезону. Позивач посилася на «Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій…», затверджене Постановою КМУ №848 від 21.10.95 (у редакції на час спірних правовідносин). Це Положення на той час містило пункт, що субсидія розраховується на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня. А перерахунок субсидії має здійснюватися, зокрема, у разі «встановлення рішенням виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або місцевої держадміністрації дати початку (закінчення) опалювального періоду, що відрізняється від дати початку (закінчення) опалювального сезону, на який розраховується субсидія». Тобто рішення про початок та кінець опалювального сезону має приймати виконавчий комітет, а не міський голова.


Сторона відповідача не погодилася з цими аргументами, про що вказала у відзиві на позов. Та суд, вивчивши матеріали справи, дійшов висновку, що «міський голова не довів правомірність та обгрунтованість прийняття оскаржуваного розпорядження». А відтак, суд дійшов висновку про те, що незаконними є й дії Автозаводського управління соцзахисту щодо перерахунку пану Кохну субсидії у бік зменшення.


У результаті суд ухвалив таке рішення:


Визнати протиправними та скасувати розпорядження міського голови Віталія Малецького «Про закінчення опалювального періоду 2016-2017 років в м. Кременчуці».


Визнати протиправними дії Управління соціального захисту населення Автозаводського району зі здійснення перерахунку призначеної позивачу субсидії у бік зменшення.


Зобов’язати Управління соціального захисту населення Автозаводського району нарахувати позивачу субсидію на послугу газопостачання в повному обсязі згідно повідомлення про надання субсидії – за всі дні квітня 2017 року, тобто з 01.04.2017 р. по 30.04.2017 р. включно.


Сума недоотриманої позивачем субсидії становить близько 2 тисяч гривень.


Мерія ще може подати апеляційну скаргу на рішення. Аналогічну скаргу кременчужанина Володимира Бодакви ще розглядає Автозаводський райсуд.



Решта мешканців приватного сектору, так само позбавлен субсидій у незаконний спосіб, на жаль, втратила своє право оскаржити дії мера та управлінь соцзахисту. Як зазначив адвокат Максим Василишин, який представляв інтереси пана Кохна, термін подання позовних заяв — 6 місяців.


P.S. Чи зробить міська влада роботу над помилками? До цього часу розпорядження про початок та кінець опалювального сезону ухвалює одноосібно міський голова. Хоча рішення суду доводить, що рішення повинен приймати виконавчий комітет.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх