На урядовій лінії теж дурять… або Знову про гроші за опалення

27.11.2017, 07:07 Переглядів: 6 596

На урядовій лінії  теж дурять… або Знову про гроші за опалення

Урядовий сайт обіцяє одне – кременчуцькі постачальники тепла діють по-іншому. Чому ж так відбувається? І хто ж врешті правий? З платежами за опалення розбирався «ТелеграфЪ».

Немає лічильника – плати за «квадратні метри»

У минулому номері «Телеграфа» ми опублікували інформацію про те, як кременчужанам виставлятимуть рахунки за опалення. Зокрема, ми повідомили, що 65% мешканців міста платитимуть за показниками будинкових лічильників. Іншим же рахунки виставлятимуть за тарифом, розрахованим на квадратний метр опалювальної площі та з коригуванням на температуру зовнішнього повітря.

 



Наприкінці минулого опалювального сезону кременчужанам, чиї будинки не обладнані тепловими лічильниками, почали виставляти рахунки за середніми показниками приладів обліку по місту. Бо місто перетнуло встановлену урядом межу - понад 50% житлового фонду вже з лічильниками. Однак порядок розрахунків за середніми показниками уряд ввів лише на один опалювальний сезон 2016-2017 років. На новий сезон уряд не подовжив дію Постанови (№865 від 30.11.16 р.), яка дозволяла розрахунок за середніми показниками лічильників. А відповідно повернувся «старий» механізм розрахунків – з оплатою за квадратний метр опалювальної площі та коригуванням на температуру зовнішнього повітря. Саме так, з численними наріканнями на захмарні рахунки, кременчужани платили майже за весь минулий опалювальний сезон.


Що повідомляють на урядовій гарячій лінії

Кременчужанка Надія Вікторівна не повірила, що на її платіжку знову впливатиме температура повітря. Вона почала шукати справедливості та звернулася із запитанням про механізм оплати за тепло на урядову гарячу лінію teplo.gov.ua (можна надіслати запитання через сайт або поставити його за номером телефона – 15-45).


На урядовому сайті повідомлення кременчужанки зареєстрували, відповіли коротко та обнадійливо: «Доти, доки Мінрегіоном не буде розроблено, а Урядом схвалено, нову Методику розрахунку вартості тепла, надавачі послуги зобов’язані рахувати так, як і минулоріч».

 

На урядовій лінії  теж дурять… або Знову про гроші за опалення


Відповідь за посиланням вела на сторінку, де пояснюється механізм розрахунків і передбачається оплата за середніми показниками лічильників, якщо частка будинків з лічильниками у місті понад 50%.


Звичайно ж, пані Надія, побачивши таку відповідь, дуже обурилася свавіллям міських теплопостачальників, які рахують оплату на квадратні метри та коригують на температуру.


Документ – у студію, та документа – нема!

«ТелеграфЪ» звернув увагу, що роз’яснення, яке надали кременчужанці безіменні оператори урядової гарячої лінії, не містить жодного посилання на нормативний документ. І ми вирішили спитати саме про документи. Ось які питання ми поставили:


1. Чи будуть внесені зміни до Постанови КМУ №865 від 30.11.16. р. - щодо подовження її дії на опалювальний сезон 2017/2018 років?
2. Чи є інший нормативний акт, який передбачає розрахунки так, як і в минулому опалювальному сезоні - за середньозваженими показниками будинкових лічильників, якщо населений пункт обладнаний ними більш ніж на 50%?


Відповідь довго не змусила себе чекати. Нам відповіли те саме, що й пані Надії, але при цьому знову не надали посилання на жоден документ, який дозволяє такі розрахунки. Хоча ми просили саме документи.

 

Пряма цитата
Відповідь журналісту «Телеграфа»
Поки не буде затверджено нової Методики, діють минулорічні розрахунки:
Обсяг спожитого тепла надавачі послуг – теплопостачальні підприємства - в опалювальному сезоні 2016 - 2017рр. нараховують  трьома способами:
• За приладом обліку (будинковий або індивідуальний)
• За аналогією з будинками, оснащеними лічильниками  - у містах, де  частка будинків з лічильниками складає понад 50%.
• У містах, де рівень оснащеності лічильниками нижче 50%, за нормою із врахуванням фактичної температури та тривалості періоду опалювального сезону.
teplo.gov.ua


А офіційна відповідь уряду – зовсім інша

«ТелеграфЪ» зателефонував Сергію Андрієвському, керівнику Кременчуцької філії ПАТ «Полтаваобленерго»: можливо, постачальники тепла таки отримали новий нормативний документ, який дозволяє розрахунки споживачам за середніми показниками лічильників? Пан Андрієвський відповів – документа не отримували. А відтак рахунки мешканцям будинків, де немає лічильників, виставляють за тарифом на квадратний метр з коригуванням на температуру повітря.


В КП «Теплоенерго» теж виставляють рахунки «за квадратні метри». На підприємстві отримали роз’яснення за підписом заступника міністра регіонального розвитку Е. Кругляка (копія є в редакції ТЪ, скачати її можна за посиланням нижче).

 

list-minregion.pdf [6,87 Mb] (cкачиваний: 25)

 

Мінрегіон посилається на Правила надання населенню послуг з теплопостачання (Постанова № 630 від 21.07.05 р. зі змінами, внесеними Постановою №633 від 18.08.17 р.). Так, п. 21 чинних Правил передбачає, що за відсутності лічильника послуга з централізованого опалення надається в розрахунку на 1 кв м «з урахуванням фактичної температури зовнішнього повітря і фактичної кількості днів надання цієї послуги в місяці, який є розрахунковим». У листі Мінрегіону також вказано, що виконавці послуг у сезоні 2017-2018 років не повинні застосовувати методику, передбачену Постановою № 865 (за середніми показниками лічильників).


Позиція теплопостачальників – керуватися лише документами. Тож мусимо зауважити: на жаль, на гарячій лінії уряду з теплопостачання теж брешуть… Обнадійливо для громадян брешуть. Можливо, там просто сидять некомпетентні люди?

 

Депутати написали листа Гройсману

Кременчуцькі депутати та мер довго «спали» - ніхто не піднімав питання про майбутню оплату за тепло, аж поки не розпочався опалювальний сезон. І лише 16 листопада на сесії міськради ухвалили звернення до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням подовжити на новий опалювальний сезон термін дії Постанови № 835, яка дозволяла розрахунок за середніми показниками теплових лічильників. У зверненні сказано, що такий розрахунок дозволяв кременчужанам у будинках без лічильників зменшити оплату за тепло на 20% у минулому опалювальному сезоні. А в новому опалювальному сезоні, за іншої методики розрахунків, платежі ляжуть на кременчужан «непосильним тягарем».


Як мірятимуть температуру?

Під час сесії міськради депутат Микола Бокован (фракція «Поруч»), автор звернення до Гройсмана, згадав і про минулорічний казус з вимірюванням зовнішньої температури повітря, яка впливала на платіжки. А саме, як заявив депутат, ПАТ «Полтаваобленерго» користувалося даними про температуру в Кобеляках, щоб виставити рахунки кременчужанам.


Проте ані Микола Бокован, ані мер, який виступав слідом за ним, не згадали про інше: комунальне підприємство «Теплоенерго» теж (до січня 2017 року) використовувало метеодані Кобеляк, бо ідентичну довідку надавав обом підприємствам Полтавський гідрометцентр. Оскільки у Кременчуці не було сертифікованої метеостанції. «Температурна» проблема стала відома завдяки публікаціям «Телеграфа». Спочатку ми з’ясували, що абоненти КП «Теплоенерго» та ПАТ «Полтаваобленерго» живуть ніби у різних кліматичних зонах. Бо середня розрахункова температура повітря, «закладена» в тарифах (по кожному місяцю окремо), у цих підприємств не співпадала. Так, тарифи «Полтаваобленерго» розраховані на більш м’який клімат. Наприклад, у січні тариф «Полтаваобленерго» розрахований на -4,3 градуса, а «Теплоенерго» - на -5,6. І це суттєво впливає на розрахунок.

 

 

На додачу з’ясувалося, що фактичну температуру зовнішнього повітря вимірюють у Кобеляках – про це повідомив Полтавський гідрометцентр.

 


- Наприклад, у січні 2017 року у Кобеляках середня температура була мінус 6,7 градуса. А у Кременчуці – мінус 4,5. Тобто різниця на 1,2 градуса. Здавалося б, мізер, але як це вплинуло на розрахунковий тариф – з квадратного метра? Якщо рахувати по кобеляцькій метеостанції, тариф – 39 грн 01 коп, а якщо по кременчуцькій – 37 грн рівно. Тобто кожен кременчужанин внаслідок того, що компанія брала дані з кобеляцької метеостанції, переплатив 2 гривні з квадратного метра. Перемножуємо на площу квартири, на квадратні метри, які є в місті – і отримуємо цифру, яка є додатковим доходом енергогенеруючої компанії «Полтаваобленерго», - заявив Віталій Малецький.


Але зрештою мер визнав, що комунальна метеостанція не була сертифікована. Відповідно, її даними і не могли на початку минулого опалювального сезону користуватися теплопостачальні підприємства. Та нині вже й «Полтаваобленерго» братиме метеодані кременчуцької муніципальної лабораторії. Але доки вели перемовини – минули жовтень та листопад, і за ці місяці тариф рахуватимуть «по-старому» - тобто за метеоданими з Кобеляк. І лише із грудня для коригування тарифу використовуватимуться метеодані Кременчука.


Наприкінці виступу мер також зазначив: потрібно обладнати все місто засобами обліку. У які терміни – не уточнив. А це питання дуже важливе, бо, як уже зазначено, не лише температура у Кобеляках – причина кременчуцької тарифної біди. Набагато потужніша «бомба» - у самих тарифах, у вигляді некоректних даних про нормативну температуру повітря. І тут тариф внаслідок коригування може бути завищеним і на 10 гривень – як це було в жовтні 2016 року з абонентами «Полтаваобленерго».


Депутати вже побоюються гніву кременчужан через тарифи.

- Нам слід в авральному режимі дообладнати місто лічильниками. Інакше тут на кожній сесії буде мітинг стояти, - зауважив на сесії Валентин Курченко-Гай.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх