Усе про ОСББ: запитання та відповіді

26.03.2016, 08:00 Переглядів: 8 572

Усе про ОСББ:  запитання та відповіді

На запитання читачів «Телеграфа» відповіла Людмила Леванда, голова Асоціації ОСББ «Кременчук»

– Хто захищатиме інтереси мешканців, якщо голова ОСББ виявиться недобросовісним? Що в такому випадку можуть зробити люди?

 

– Недобросовісного голову правління треба переобирати. Голову ОСББ обирає правління ОСББ, і воно ж може його переобрати, щоб не скликати загальні збори мешканців. Але якщо треба переобирати все правління (не влаштовує його робота), тоді треба скликати загальні збори. Має бути ініціативна група: за два тижні до проведення зборів треба рознести повідомлення мешканцям про час і дату їх проведення. На цих зборах переобирається правління. Мушу сказати зі своєї практики: інколи це питання скандальне. Бували випадки, коли усунені (через переобрання) голови ОСББ не віддавали статутні документи, печатку. В такому разі слід звертатися у поліцію та до суду із позовом про зобов’язання колишньому голові ОСББ передати у встановленому законом порядку документи та печатку.

 

– Цікаво дізнатися, як платять в ОСББ ті, у кого є субсидія на ексвитрати?

 

– В ОСББ мешканці платять внески на утримання житла, а компенсація субсидій йде так само, як і в будинках так званої комунальної власності. Отримувачі субсидій сплачують ОСББ обов’язкову частку платежу, встановлену управлінням праці та соціального захисту населення, а решта на рахунок ОСББ перераховується як субсидія. Довідку на субсидію про розмір оплати в ОСББ, які підключені до автоматизованої системи ВАС, надавати в орган соцзахисту не потрібно. УПСЗН самостійно отримують ці дані з автоматизованої системи, як і в комунальних будинках.

 

 

Реклама

 

– Цікаве питання: до існуючого ОСББ може бути приєднаний ще один будинок? «Наприклад, поруч у будинку створене ОСББ, там нормальний голова, у нього все виходить, а в нас будинок маленький, народу мало, та й не активні», – пише наш читач.

 

– Ми таке вже практикували, виходило. Але це мають бути будинки, розташовані поруч, у яких спільні мережі, прибудинкова територія. Якщо є існуюче ОСББ, і мешканці хочуть до нього приєднатися, вони скликають загальні збори, оформлюють рішення про те, що мешканці одного будинку хочуть вступити до існуючого ОСББ, а існуюче ОСББ їх приймає. Потім із рішенням зборів та статутними документами голова правління ОСББ йде до реєстраційної палати, аби внести зміни до статутних документів: змінюється кількість учасників ОСББ та адреси, через кому може бути прописана адреса іншого будинку.

 

– А якщо будинки не поруч, але мешканці хочуть запросити до себе голову ОСББ, який вже працює в іншому будинку?

 

– У цьому випадку мешканці мають створити ОСББ, вибрати голову правління зі свого будинку. А вже потім запросити голову правління іншого ОСББ, якого вони хочуть бачити в себе, і укласти з ним договір як з управителем. Так вимагає новий закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирних будинках». До того ж цей закон вимагає, щоб управитель був приватною особою-підприємцем.

 

– Якщо в будинку створене ОСББ, чи зобов'язане воно саме утримувати дитячий майданчик у дворі?

 

– Якщо це майданчик конкретного ОСББ, звичайно, воно його утримує. У нас є майданчик біля нашого ОСББ, ми його фарбуємо, ремонтуємо. Але зазвичай дитячий майданчик спільний для декількох будинків, і поки що немає розмежування територій, тож і утримувати його мають спільно. До того ж є міська програма утримання дитячих майданчиків і встановлення їх, на це виділяються кошти з міського бюджету.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВСЕ ПРО ОСББ:

Усі жителі багатоповерхівок тепер, згідно із законом, є їх співвласниками. До 1 липня 2016 року кременчужани мали визначити, як управляти своїм житлом.

Найбільш перевірений і відповідальний з цих способів управління, при якому жителі, дійсно, можуть впливати на стан будинку – створити ОСББ. Діяльність його регулюється Законом «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Як створити ОСББ, читайте тут.

Про практику роботи ОСББ ми розповімо в цьому сюжеті. Якщо у вас виникли питання, ми підготуємо відповіді, пишіть t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх