«Швидка» не встигає на виклики

23.02.2014, 08:30 Переглядів: 6 546

«Швидка» не встигає на виклики

Замість 10 хвилин машина їхала на виклик щонайменше 26. Автомобілів не вистачає, коли йде пік викликів – так пояснює ситуацію Ігор Дубницький, головний лікар станції швидкої допомоги. Як з’ясував «ТелеграфЪ», кількість машин, що має нині «швидка», не відповідає нормативній.

На виклик до закривавленого чоловіка швидка їхала 45 хвилин. Про цей випадок, що стався минулого тижня, розповіла «Телеграфу» кременчужанка Людмила Каптан.


– Це сталося 10 лютого. Я працюю в магазині «Ватсонс» на Гвардійській. У нас на ганку з’явився чоловік – руки в нього були в крові, око набрякло й запливло. Він явно потребував медичної допомоги. Що з ним сталося, толком розповісти не міг. Судячи з усього, його побили. Ми викликали «швидку» разом із жінкою, що теж проходила поруч – кондуктором із тролейбусного управління. Спочатку о 10-й вона дзвонила, потім телефонувала я. Згодом підійшла донька цього чоловіка – машина все не їхала! «Швидкої» не було 45 хвилин! Хіба можна так просто людину кинути на вулиці, з розбитим оком! – обурюється Людмила Каптан.


За її словами, до «швидкої» вони дзвонили разів сім. Після цього випадку пані Людмила вирішила звернутися до головлікаря станції швидкої допомоги Ігора Дубницького.


– Я зателефонувала Дубницькому. Він мене запитує: хто ви постраждалому? Та ніхто! Тільки знаю, що Юрієм його звуть. Але ж у такій ситуації, як він, може опинитися кожен, кому стало погано на вулиці, кого побили. Який, врешті-решт, норматив виїзду «швидкої» на виклик? – запитує Людмила Каптан.
За її словами, головлікар «швидкої» пообіцяв розібратися з цим випадком. «ТелеграфЪ» теж звернувся до нього за коментарями.


Отже, спочатку – про сам випадок. Як записали медики у картці зі слів дружини постраждалого, чоловіка побили троє невідомих біля зупинки «Гвардійська». Дружина у цей час не знаходилася поряд. В потерпілого медики виявили гематому на лівому оці, закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку. Чоловік був тверезим. Його доправили у Третю міськлікарню.

22 машини
щонайменше стільки повинна мати станція швидкої допомоги. Норматив, згідно документів Мінохорони здоров’я – одна машина на 10 тисяч населення. За останніми даними, у місті 225,8 тисяч населення. Норматив враховує й ті машини, які знаходяться на техобслуговуванні та ремонті.


19 машин
сьогодні має станція швидкої допомоги у Кременчуці, із них працює щоденно до 14 машин, а має чергувати 16-17.

 

«Жодної машини не було – усі вони знаходилися на викликах»

«Швидка» не встигає на виклики
Головний лікар «швидкої» Ігор Дубницький визнав: затримка була, хоча, як стверджує він, автомобіль їхав на виклик не 45 хвилин (як каже очевидець), а не більше півгодини. За даними архіваторів, які фіксують час надходження кожного виклику, той, про який розповіла пані Людмила, на станції отримали о 10.04. А в 10.55 хворого доправили до лікарні.


Ігор Дубницький показав «Телеграфу» й інші записи архіватора, з яких видно, що «швидка» того ранку не встигала вчасно на всі виклики. Так, у проміжок з 10.00 до 11.00. надійшло 6 викликів. І в дворі «швидкої» станом на 10.04 (як свідчить запис з відеокамери) – жодної машини.


– Дійсно, у той момент всі автомобілі були на викликах... Час прибуття залежить і від того, де знаходиться машина, коли вона звільняється, і від того, який саме це виклик. Бо відповідно до Постанови, є розподіл на екстрені та не екстрені виклики. Щодо випадку, про який ми говоримо, я погоджуся, що треба було виїжджати якомога швидше. Але ж я вам показав: жодної машини не було – усі вони знаходилися на викликах. О 10.20 з диспетчерської передали цей виклик – машина у той час була на Київській. І бригада прибула о 10.30-10.33 – раніше ніяк доїхати не могли.


– Уточніть, будь ласка, о 10.30 чи о 10.33? Якщо у вас у наявності точні прилади, то й час має бути точним.


– Може бути розбіжність 3 хвилини. Лікар бригади фіксує час прибуття на виклик за своїм годинником, він вказав 10.30… Я все чудово розумію, але боротися з напливом викликів ми не в змозі. Найбільший пік у нас з 7.00 до 11.30 та з 17.00 до 23.00.


– Скільки машин у вас чергує в цей час?


– У нас цілодобово чергує в межах 14 машин. Для того, щоб було зручно, у нас є підстанції у Крюкові та на Молодіжному.


– Виходить, машин не вистачає?


– Ну, так однозначно сказати не можна. Буває час затишшя, а буває й наплив викликів. Інколи їх 50 на день, а інколи – 220. Але зараз у нас є перспектива отримати нові автомобілі. Міністерство охорони здоров’я вже закупило півтори тисячі машин. На Полтавську область виділено 40 автомобілів. І протягом півроку ми отримаємо нові автомобілі, думаю, не менше 5 на Кременчук.


– Тобто машин чергуватиме більше?


– Так. Але зовсім старенькі машини ми списуватимемо (а в нас є авто з 1994 року – їм вже 20 років). Пару штук автомобілів, дійсно, зараз не вистачає.


– А лікарів?


– Середнього медперсоналу вистачає. Лікарів не вистачає у межах 45%. Але, згідно закону, у нас є фельдшерські бригади. Фельдшери, які мають вищу категорію, можуть самостійно обслуговувати виклики. Вони й знімають електрокардіограми, і проводять всі маніпуляції.

ДОВІДКА

 

Норматив прибуття швидкої

 

На екстрені виклики – в межах 10 хвилин в містах і в межах 20 хвилин за межами міста з моменту отримання виклику бригадою. Обумовлюється, що норматив може бути перевищений, але не більше, ніж на 10 хвилин.


На виклики, які не є екстреними – в межах 1 години.


До категорії екстрених належать виклики до пацієнтів у невідкладному стані. Симптоми його такі: знепритомлення;  судоми; раптові розлади дихання; раптовий біль у ділянці серця; блювота кров’ю; гострий біль у черевній порожнині; зовнішня кровотеча; ознаки гострих інфекційних захворювань; гострі психічні  розлади, що загрожують життю і здоров’ю пацієнта та/або інших осіб.


Або виклик зумовлений такими причинами: усіма видами травм (поранення, переломи, вивихи, опіки, важкі забої, травми голови); ураженням електричним струмом, блискавкою, тепловими ударами, переохолодженням, асфіксією всіх видів (утоплення, потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляхи); ушкодженнями під час надзвичайних ситуацій (ДТП, аварії на виробництві, стихійні лиха тощо); отруєннями, укусами тварин, змій, павуків та комах тощо; порушенням нормального перебігу вагітності (передчасні пологи, кровотеча тощо).


Не є екстреними виклики до пацієнтів при раптовому підвищенні температури тіла з кашлем, нежиттю, болем у горлі; при головному болі, запамороченні, слабкості; при болі у попереку, суглобах (радикуліт, остеохондроз, артрит, артроз тощо); при підвищенні артеріального тиску; при больовому синдромі в онкологічних хворих; при алкогольному, наркотичному, синдромах; виклики, пов’язані із загостренням хронічних хвороб.

 

(відповідно до Постанови Кабміну «Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події» від 21.11.12 №1119).

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх