Дев’ять з половиною годин у «бобику»

21.12.2013, 08:30 Переглядів: 6 796

Дев’ять з половиною годин у «бобику»

Які вони - будні правоохоронців? Щоб дізнатися про це «зсередини», репортер «Телеграфа» вирушає на нічне чергування з міліціонерами батальйону патрульної служби (БПС)

Міліціонери БПС найпершими реагують на повідомлення чергового: виїжджають на місце злочину та по гарячих слідах шукають крадіїв і грабіжників, розбороняють бійки. Також вони допомагають безпечно дістатися додому самотнім людям чи реагують на порушення громадського порядку. Отже, напередодні Дня міліції, який святкують 20 грудня, ми занурюємося у будні правоохоронців.

 

«Я на мосту, буду стрибати…»

 

На чергування - усе чітко: спочатку - інструктаж у заступника начальника Кременчуцького міського відділу міліції Дениса Захарченка. Потім я потрапляю в екіпаж інспектора чергової частини штабу БПС, лейтенанта міліції Івана Муслакова та інспектора патрульної служби БПС Владислава Боршоша.

 

Дев’ять з половиною годин у «бобику»

Патруль БПС у складі Івана Муслакова та Владислава Боршоша готовий до нічного чергування.

 

Заправляємо патрульний «Уазик» (30 літрів – ліміт на одне авто на чергування) і починаємо «прочісувати» закріплені райони – від Придніпровського парку та набережної через центр аж до Крюкова.

 

Дорогою інспектори розповідають, що, окрім нашого авто, містом курсують ще два автопатрулі: «лякають» мигавками злочинців у темних провулках, заїжджають в усі підозрілі закутки та контролюють правопорядок у місцях масового скупчення людей.

Доки їхали, лейтенант Муслаков ідентифікував майже кожного підозрілого перехожого: той вживає наркотики, той – алкоголь, інший – крадій.

 

- Свій «контингент» ми вже знаємо в обличчя, – каже лейтенант. - Або розмовляли з ними раніше, або вони на чомусь вже попадалися.

 

Перший виклик - уже через 30 хвилин від початку зміни, десь о пів на шосту:

 

- На Крюківський міст, знову суїцидник, – скомандував Муслаков. Лейтенанту щойно доповіли, що до чергової частини подзвонив кременчужанин і розповів: син вдень прийшов додому, посварився з рідними і побив весь посуд. А щойно зателефонував і сказав: «Тату, я на мосту, буду стрибати»…

 

Патрульна автівка полетіла в бік мосту, дорогою міліціонери повідомили телефоном прикмети хлопця пішим патрулям. За лічені хвилини інспектор Владислав Боршош пригнав авто до місця призначення. Міст «прочесали» декілька разів. Обидва патрульних пильно вдивлялися навколо, але розшукуваного молодика не побачили. Піші патрульні вже обійшли прилеглі до мосту околиці й повідомили результати: хлопця в цьому районі немає. Лейтенант зауважив, що, імовірно, юнак уже десь відпочиває з друзями, а не гуляє взимку на холоді.

 

Піших патрульних залишили стерегти входи на міст, а наш «Уазик» рушив далі курсувати міськими вуличками. Невдовзі лейтенанту Муслакову повідомили про адміністративне правопорушення – місцева жителька поскаржилася на нетверезого чолов’ягу біля свого під’їзду. Той просто пішов геть – хоч і посперечався з правоохоронцями.

 

Дев’ять з половиною годин у «бобику»

"Пити на вулиці - заборонено" - попереджають правоохоронці кременчужанина, якого зустріли на одній із вулиць міста з пляшкою алкоголю в руках.

 

Як ми грабіжників ловили

О 19.30 по рації наступний виклик:

- Увага всім патрулям! О 19.20 на бульварі Пушкіна, 10 двоє невідомих відібрали в чоловіка гроші в сумі 200-250 гривень. Прикмети грабіжників: хлопці 20-22 років, одягнені в чорну і синю куртки, в одного в’язана шапка, в іншого – капюшон.

За кілька хвилин наша автівка вже була біля потерпілого – русявого чоловіка років 45-50.

 

- Мужики, я приїхав сюди в гості до друга. З Краматорська приїхав, бачу, реально тут люди хороші, і ось - на тобі таке… Друг відкривав фірму, попросив залишитися ще на декілька днів. Я пішов, поміняв квиток, по дорозі зайшов, узяв 50 грамів коньяку, купив два ескімо й пельмені. Думаю, зараз сядемо, поїмо. Аж ось підійшли молоді хлопці, попросили на пляшку, а потім відгупали, «обчистили» кишені. Пельмені загубив хтозна де, – у розпачі розповідав Сергій.

 

Постраждалий сів до патрульного авто, і ми рушили шукати грабіжників. «Уазик» сновигав закамарками, темними подвір’ями багатоповерхівок і вуличками біля центрального ринку – туди, за словами Сергія, побігли грабіжники.

 

В одному з дворів підозрюваних грабіжників таки помітили: вони були схожі за прикметами й просили в перехожого гроші на пиво. Лейтенант Муслаков вибіг з авто і рушив до них, а інспектор Боршош поїхав машиною. Підозрювані кинулися в різні боки, а наздогнати їх завадила бетонна балка на в’їзді у двір. Автомобіль довелося зупинити, тим часом підозрювані встигли заховатися в темних закапелках. Згодом на місце прибула опергрупа – і постраждалого віддали під опіку оперативників, які шукатимуть грабіжників надалі.

 

Цієї ночі разом з міліціонерами ми побували й на екстреному відкриванні дверей – у квартирі зачинилася старенька бабуся. Усе обійшлося нормально.

 

Дев’ять з половиною годин у «бобику»

Правоохоронці на виклику - пенсіонерка не може відкрити двері. Їй допомогли. 

 

Курйози у роботі БПС: голі втікачі з лікарень та крадії-атлети

Владислав Боршош розповів «Телеграфу», що сумувати на патрулюванні майже ніколи, робота є постійно. Трапляються й кумедні ситуації, одну із них інспектор пригадав:

-         Ми виїхали на виклик до Третьої міськлікарні й зустріли дорогою голого чоловіка, в якого з живота стирчали трубочки невеликі. Він утік! Це такий шок! – каже Владислав. - Чоловік собі біжить вулицею по снігу, а слідом за ним - лікарі. Не довго думаючи, утікач забіг до одного з квіткових магазинів і попросив у продавців одяг. Як з’ясувалося, він просто відходив від наркозу, чогось злякався та втік з лікарні.

 

Про інший курйозний випадок розповів лейтенант Іван Муслаков:

-         На вул. Манагарова одного разу покрали люки й решітки до зливів. Виявилося, що це місцевий житель, який навіть у себе в дворі вкрав люк від каналізації. Впіймали його одразу: ми сюди прилетіли, а він останні два люки тягне з вул. Манагарова. Став тікати, та ми його наздогнали. Заходимо до нього в квартиру - а там понад 40 люків лежить. В якості профілактики змусили його всі люки порозносити на місця, ще й по два одразу давали, щоб більше не крав, але все це було в цілях виховання, – говорить Іван.

На запитання, чи вірять працівники БПС у прикмети, хлопці жартома відповіли:

- Віримо, є така прикмета, якщо після патрулювання не помиєш машину, то потім за це отримаєш.

 

Дев’ять з половиною годин у «бобику»

Ось так виглядає салон міліцейського "бобика" екіпажу Муслакова і Боршоша.

 

А ще хлопці розповіли, що в них дуже класна магнітола в авто – магічна! Вона сама вмикається, коли хоче, робить голосніше і «крутить» тільки улюблені пісні.

 

Йшла вже третя година ночі, очі почали потроху злипатися, тому журналіста «Телеграфа» підвезли додому й відправили відпочивати, а БПС-ники поїхали патрулювати далі. Ніч продовжувалася… 

Автор: malyarenko
Теги: милиция
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх