«Не варто документи підписувати членами, на те є кулькові ручки» – порадила І.Фаріон кременчуцьким студентам (ФОТО)

31.10.2013, 18:31 Переглядів: 9 976

Ірина Фаріон – кандидат філологічних наук, народний депутат, член партії «Свобода» – презентувала у Кременчуці свою нову книгу та розповіла, чому пан Азаров так і не вивчив українську

У четвер, 31 жовтня, у Кременчуцькому національному університеті ім. Остроградського (КрНУ) відбулася зустріч із відомим філологом та політичним діячем Іриною Фаріон. Організували захід на прохання студентів, які вчаться на «видавничій справі». Народу набилася повна зала, дехто навіть залишився за дверима.

 

Півтори години пані Ірина тримала кременчуцьких студентів у напруженні. Вона розповідала про українську мову, про тих, хто її вчив, знав та рятував, а також про тих, хто автентичну українську нищив. Студенти слухали зацікавлено.

 

На наочних прикладах філолог Фаріон показала, наскільки глибоко іншомовні слова в’їлися в автентичну українську:

 

– Я їхала вулицею вашого міста, гарна вулиця, побачила назву магазину – «М’ясна лавка». Я подумала: лавка – це лавка, те, що російською називають «лавочка», на неї сідають. То чому вона «м’ясна»? З якого вона м’яса? З баранини чи з свинини? Не розумію. 

 

Пані Ірина навела чимало прикладів мовних помилок, типових для українських парламентарів:

 

– Я чути не можу, коли кажуть, що «депутати знаходяться у парламенті». А вони що, там загубилися? Ні! Вони там перебувають.

 

Досвідчений філолог продемонструвала студентам, наскільки різко змінюють суть сказаного неправильно побудовані речення. Найбільше дісталося фразі, поширеній серед посадовців та політиків – «...Постанову підписано членами партії **».

 

Щодо цього мовного кліше пані Фаріон зазначила: «Я в таких випадках запитую, навіщо членами підписувати документ, хіба у вас немає ручок?».

 

Розгромила філолог і кліше, поширене серед працівників комунальних служб – «Асфальт викладено робітниками міського комунального управління». Пані Ірина зазначила, що робітниками викладати асфальт не варто, ліпше застосовувати для цього асфальтову суміш.

 

Кременчуцькі студенти влаштували пані Фаріон справжні овації, аплодували довго і гучно. А потім швидко розкупили її нову книгу «Мовна норма: знищення ПОШУК ВІДНОВА». І вишикувались у чергу за автографами. Студентка кафедри екології сказала «Телеграфу»:

 

– Поки я не почула Ірину Фаріон, я не була такою зацікавленою у політиці, у тому, щоб знати мову, не дуже багато думала про те, що я – українка. А зараз я просто у захваті!!!

 

Повний текст інтерв’ю з Іриною Фаріон читайте у наступному номері «Телеграфа» (№45). Філолог розповіла, як навчити п’ятирічну дитину грамотно говорити українською, та чому прем’єр Азаров так і не опанував українську мову.

Теги: книга
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх