Зброя охоронця супермаркету - лише очі: які права має охоронець магазину

23.11.2012, 10:36 Переглядів: 10 411

Зброя охоронця супермаркету - лише очі: які права має охоронець магазину
ЗМІ здіймають галас навколо нового закону про охоронну діяльність. Мовляв, охоронцям супермаркетів тепер видадуть кийки, а то й пістолети, і дозволять застосовувати фізичну силу проти нечемних покупців. Втім, юристи кажуть: цей закон охоронців великих магазинів не стосується. Та нагадують: їхня справа – лише дивитись, а зі «зброї» мати – тільки рацію

 

Із 18 жовтня в Україні вступив в силу новий Закон «Про охоронну діяльність». Інтернет вже рясніє повідомленнями, що охоронцям дозволили видавати зброю, аби вони могли захиститись від можливого «караванського стрілка». Але якщо уважно прочитати цей закон, він дозволив озброїтись приватним охоронним структурам.

 

– Цей закон не стосується працівників охорони супермаркетів, – коментує адвокат Андрій Збираник. – А права охоронця в магазині залишились такими, як і були. Вони регулюються Цивільним кодексом України, Законом України «Про захист прав споживачів», Порядком провадження торговельної діяльності та правилами торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, що затверджені постановою КМУ № 833 від 15.06.2006 р.

 

На чию користь спрацює закон, який значно розширює права недержавної охорони, покаже час. До речі, персонал охоронної фірми під час виконання функціональних обов'язків (статті 12, 16) матиме право застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби, проводити відкриту відео- та фотозйомку подій.

 

На щастя, керівництва місцевих супермаркетів, з якими зв’язався «ТелеграфЪ», підтвердило: новий закон на роботу охоронців магазинів не вплине. Тому нагадаємо про права покупців та охорони.

 

Форма повноважень не дає

 

Як розповів «Телеграфу» адвокат Андрій Збираник, насправді охоронці супермаркетів володіють тими ж правами та повноваженнями, що й звичайні громадяни. Вони дійсно одягнені у форму, іноді навіть в якихось погонах, але не є співробітниками правоохоронних органів і не є, згідно з новим законом, персоналом охоронної фірми.

– Завдання охоронця – спостереження за покупцями. А в разі обґрунтованих підозр вони лише мають право ввічливо попросити відвідувача супермаркету затриматися, після чого викликати міліцію, – каже юрист.

 

 

 

Якщо до вас причепився охоронець


Якщо біля кас чи посеред торгового залу вас зупиняє охоронець магазину із будь-якими претензіями, спочатку попросіть його представитися і пред'явити посвідчення. Запишіть його дані: вони можуть знадобитися згодом. Юристи радять не йти на його прохання в підсобні або службові приміщення.

 

Чудово, якщо ваш діалог почує хтось з покупців. Тоді у вас будуть свідки.

 

Не забудьте попросити у свідків контактні дані.

 

 

 

«Покладіть, будь ласка, сумочку до камери зберігання»


Проводимо з подругою експеримент. Заходимо до одного з супермаркетів міста. У нас обох – не елегантні дамські сумочки, а майже «відра», щоб і картопля могла влізти, і мандарини.

 

Охоронець ввічливо звертається до нас із проханням здати сумки у камери зберігання. Подруга так і робить. Охоронець задоволений. Я ж експериментую далі: вибачте, кажу, я не буду здавати сумку в вашу напівроздовбану камеру. Охоронець наполягає. Я теж не здаюсь.

 

– У мене в сумці – дорогущий фотоапарат, гаманець із пластиковими картками, нові джинси і врешті-решт велика зарплата дрібними купюрами, – кажу йому. – Ви готові взяти на себе відповідальність за збереження моїх речей?

 

Хлопець розгубився, але не здається. Розповідає мені казку про те, що «тут нічого не вкрадуть». Я йому не вірю і йду собі зі своєю торбою. Охоронець за мною не побіг. Бо знає, що я маю рацію. Супермаркет не несе відповідальності за зберігання речей. А такі, як моя подруга (яка лише експериментувала зі мною), ведуться і сумки залишають.

Що з цього приводу кажуть фахівці.

 

– По-перше, супермаркет зобов’язаний забезпечити доступ споживачів до торговельних об'єктів без здавання на збереження особистих речей, крім товарів, реалізація яких здійснюється у таких торговельних об'єктах. По-друге, створити умови для збереження речей споживачів – у разі, коли входити до торговельного об'єкта з товарами, які реалізуються в таких закладах, заборонено, – коментує Андрій Збираник.

 

Він додає: якщо ж Ви все-таки залишаєте свої особисті речі на зберігання (у камері з ключем чи на полицях, де речі приймають працівники закладу), то між вами укладений договір на зберігання. Відповідно, супермаркет зобов’язаний забезпечити схоронність Ваших речей. Таблички про відсутність відповідальності за збереження речей, м’яко кажучи, вводять вас в оману. Статті 950, 951 Цивільного кодексу України гарантують покупцям відшкодування завданої їм шкоди за втрату (пошкодження) речей.

 

Ви розбили пляшку – заплатіть за неї


Ситуація інша. Трохи незграбна подруга зачепила сумкою пляшку в торговому залі, і вона розбилась. Чи має покупець платити за збиток?

Тут юристи в думках розходяться.

 

Одні кажуть: товар в магазині повинен бути розставлений так, щоб було зручно покупцям. Якщо пляшка була розбита навмисно або з недбалості покупця (наприклад, з нею грала дитина), доветься заплатити. Такі речі легко довести за допомогою відеокамери спостереження.

 

Але якщо мова йде про випадковість, то платити споживач не зобов'язаний. Згідно зі ст. 211 Цивільного кодексу, ризик випадкового пошкодження майна несе його власник, якщо інше не передбачено законом або договором. Отже, поки товар не «пробитий» на касі, ризик за його випадкову «загибель» або пошкодження несе магазин.

 

Інші вважають: у будь-якому випадку, якщо ви не згодні платити за розбиту пляшку, ніхто не має права примусити вас це зробити, крім суду. Якщо вас намагаються утримати в магазині – викликайте міліцію.

 

Ніяких обшуків!


 

Пам'ятайте, що охоронець супермаркету не має права лазити по ваших кишенях, ритися в сумках, що-небудь вилучати, хапати за частини тіла або одяг, поводитися з вами в неповажній манері і дозволяти собі які-небудь звинувачення на вашу адресу, одягати наручники або, не дай боже, застосовувати будь-які спецзасоби.

Охоронець також не має права погрожувати вам затриманням, арештом або яким-небудь іншим покаранням. Попросіть охоронця розмовляти з вами тактовно і, я

кщо у нього є підозри щодо вас, нехай викликає міліцію.

 

 

Експерти наголошують: недержавна охорона не має права використовувати зброю або інші травматичні та спецзасоби, проводити обшук покупця, застосовувати силу чи навіть везти до відділку міліції.

 

Увага! Що не має права робити охоронець

 

 - Лазити по кишенях покупця

 - Копирсатися у сумках покупців

 - Вилучати будь-що із особистих речей

 - Хапати покупця навіть за одяг

 - Тягти вас силою в підсобку

 - Вдягати наручники

 - Застосовувати спецзасоби

 - Звертатися нешанобливо, лаятись

 - Погрожувати затриманням, арештом чи будь-яким іншим покаранням

Автор: Ольга Мінчук
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх