Віртуаломанія. Причини та наслідки

17.11.2005, 17:11 Переглядів: 1 767
Психіатри кажуть, що комп’ютерна залежність дітей – це більш соціальна проблема, ніж медична. Детально про це нам розповіла дитячий психіатр Віра Жмайло..

- Віро Василівно, чому дитина стає залежною від комп’ютера?
- Одна з поширених причин залежності – самореалізація дитини, яка має комплекси. Такі діти занурюються в гру і уявляють себе героями. Прагнучи понад усе перемогти, вони розвивають впевненість у собі. Часто батьки чи педагоги сприяють виникненню у дитини комплексів неповноцінності, ображаючи їх словами. Впливає і недостатня зайнятість дитини, неналежне створення умов для її розваг.
- Які симптоми віртуаломанії?
- Поганий сон, порушення апетиту, зацикленість на комп’ютері, погіршення пам’яті, швидка втома, озлобленість, жорстокість, погіршення навчання.
Я знаю випадки, коли діти застрявали у комп’ютерних клубах на добу. Якось до мене звернулись батьки, занепокоєні тим, що їхній син проводить занадто багато часу у клубі. Виявилось, що він просидів за монітором стільки часу, що навіть “сходив під себе”. На питання: чому так сталося, він відповів: “Адже я заплатив гроші – мій час виходив”.
- Як позбавити дитину цієї залежності?
- Медикаментозного методу не існує, бо це соціальна проблема. У складних випадках з дітьми працюють психологи і психіатри. Іноді я раджу комусь із батьків залишити на деякий час роботу, щоб приділити більше уваги вихованню дитини.

Над страницей работали: Василий БАЛАНЮК, Инна СПИРИДОНОВА, Алексей ВОРОНКОВ, Аня ГОРОДНИЦКАЯ



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх