Дерева переоцінили

8.11.2007, 15:11 Переглядів: 2 233
Комунальники порахували по-новому, у скільки обходиться відновлення знесених дерев. Незабаром за це братимуть у 2-5 разів більше, ніж зараз. Але нова методика ще не введена в дію..

Управління житлово-комунального господарства винесло на розгляд міськвиконкому нові «розцінки» на знесення дерев. Точніше, ідеться про вартість відновлення зелених насаджень за методикою, затвердженою наказом Мінбуду. Це стосується також кущів і газонів.
Зелені насадження оцінюватимуться  залежно від віку, породи та якісного стану. Тобто чим  довше росло дерево, чим цінніша порода, тим дорожче воно «коштує».
Кошти, отримані за дозволи на знесення дерев, використовуються лише на відновлення зелених насаджень, підкреслює спеціаліст УЖКГ Світлана Хоменя.
Зроблені базові розрахунки відновлення вартості дерев різних порід та різного віку. Найдорожче оцінені дерева віком від 80 років – тих порід, які ростуть повільно (дуб, ясен, клен, в‘яз, граб, бук, каштан, береза). Базова вартість відновлення таких дерев – 3104 гривні. «Найдешевші» – молоді до 20 років дерева в незадовільному стані з порід тих, які швидко ростуть (тополі, акації) – 269 гривень за відновлення. Але це – тільки частина вартості. У повній вартості враховуватиметься і зона розташування зелених насаджень. Дерева у центрі міста пропонується оцінювати дорожче, ніж на периферії (за допомогою коефіцієнтів).

Приклад. Старий кремезний каштан росте у так званому «ядрі» (самому центрі міста), множимо його базову вартість (3104 грн.) на коефіцієнт «3». Умовна вартість відновлення такого дерева – 9312 гривень.

У Кременчуці можна буде застосовувати коефіцієнти тоді, коли офіційно затвердять зони розташування зелених насаджень («ядро міста», «центральна зона», «периферія» та інше.) Це питання – у компетенції сесії міської ради, вважають в УЖКГ.
У середньому, за новими розрахунками, за знесення дерев доведеться платити в 2-5 разів більше, ніж зараз.

Є й незрозумілості у новій методиці, каже спеціаліст УЖКГ Світлана Хоменя. Так, при встановленні балансової вартості дерев застосовуються коефіцієнти в залежності від того, де росте дерево (в парку, дитсадку тощо). Але ж, за законом, зелені насадження у цій зоні взагалі не підлягають знесенню! Звичайно, якщо вони не аварійні чи сухі. І на такі дерева відновна вартість не нараховується.

Коментар
Враховуючи «дерев‘яний» досвід міської влади, можна передбачити, що зони розташування зелених насаджень затверджуватимуть довго. А значить швидко не введуть коефіцієнти, які відбили б охоту від масових вирубувань, Аргумент на підтвердження невтішного прогнозу: 23 серпня міський голова видав розпорядження «про проведення інвентаризації парків та скверів міста». Відповідно до нього матеріали інвентаризації мали бути представлені на розгляд виконкому вже у жовтні цього року. Комісію з інвентаризації очолює віце-мер Микола Порицький. На цьому тижні він тільки-но  провів перше засідання комісії…А тим часом шматки «не інвентаризованих» парків сесія віддає під забудову.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх