ДАІ тепер заборонено ховатися у кущах

16.07.2009, 09:50 Переглядів: 2 821
МВС висунуло нові вимоги до працівників дорожньої інспекції.
Тепер інспектор ДАІ, стоячи на цьому місці, може зупинити лише ті автівки, що рухаються з центру на Молодіжний та по вул. Маяковського, бо, якщо водій їде з Молодіжного, то машину ДАІ він не зможе побачити через ялинку. Відповідно до нових вимог МВС наряд ДПС повинен стояти там, де його можуть бачити заздалегідь усі водії.
Фото Світлани Слеченко, голови Полтавського осередку Української ради автомобілістів

Інспекторів ДАІ Міністерство внутрішніх справ ставить у нові, суворіші рамки несення служби. Передусім їм необхідно нести службу лише у форменому одязі та на службових автомобілях. Крім того, їм заборонено ховатися від водіїв у кущах і безпідставно зупиняти автівки.

– Ти диви, інспектор ДАІ стоїть за ялинкою, і мені його було не видно, аж поки до нього не під’їхав. То нехай мене зупинить – я його «пошлю» до міністра Луценка. Той учора по телебаченню розповів про нові вимоги до інспекторів і, згідно з ними, наряд повинен стояти так, щоб його було всім видно, – розповідав, рухаючись по вулиці 60-річчя Жовтня, таксист Олександр.

Приїхавши з чергового редакційного завдання, я дійсно знайшов в Інтернеті інформацію про нововведення на дорогах. Аби дізнатися усе, як то кажуть, з перших вуст, я попрямував до міського відділу ДАІ.

Виявляється, днями керівництво МВС України підписало Розпорядження, що регламентує форми несення служби працівниками ДПС. Як повідомив заступник начальника ДАІ Кременчука Володимир Казмірук, мова йде про необхідність несення служби лише у форменому одязі та на службових автомобілях. Наряди ДПС повинні бути на таких ділянках автошляхів, які візуально видно учасникам дорожнього руху. Окрім того, наряди ДПС можуть стояти не ближче, ніж за кілометр від знака, який повідомляє про початок чи закінчення населеного пункту. Також розпорядження виключає випадки безпідставного зупинення транспортних засобів. Воно унеможливлює складання адміністративних протоколів відносно водіїв без доведення їхньої вини та наявності достатніх доказів допущення ними порушень – фото-, відеоматеріалів, показань свідків.

– Тепер, працюючи з «Візирем», ми повинні не лише зафіксувати порушення і згодом прислати власнику автомобіля протокол з фотографією, а зупинити автомобіль і скласти протокол на місці, – каже Володимир Казмірук.

Також він додає, що віднині інспектори ДАІ не документуватимуть порушення, скоєні внаслідок поганого стану покриття автомобільних доріг. Наприклад – виїзд на зустрічну смугу для об’їзду ями.

Хочете – не вірте

– Можна з упевненістю сказати, що Закон України «Про посилення відповідальності за порушення Правил дорожнього руху», прийнятий торік, діє, і вдалося добитися кардинальних зрушень – порядок на дорогах відчутно покращився, чого неможливо було б досягти без його ухвалення, – вважає міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

Трагічних ДТП поменшало

Пан Казмірук розповів, що завдяки минулорічним змінам у законодавстві (підвищення штрафів) водії стали менше порушувати Правила дорожнього руху.

– Наведу лише кілька цифр сухої, але красномовної статистики. За перше півріччя 2008 року в місті було скоєно 78 ДТП з потерпілими, а цьогоріч за аналогічний період – 46. Зменшення на 41%. Цього року в дорожніх аваріях загинули три людини, а тоді – 16. Знову суттєве зменшення – на 81%. Тогоріч травмовано 87, а зараз – 59 чоловік (мінус 32%), – каже Володимир Казмірук.

Разом з тим його дещо турбує тенденція затягування судами розгляду матеріалів щодо порушень Правил дорожнього руху, яких накопичилося чимало.

– Тому міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вимагає, щоб протоколи були якісно оформлені і доведені до конкретної відповідальності. Зараз слід забути про часи, коли мала значення кількість оформлених за час несення служби протоколів, – заявив пан Казмірук.

Із початку року на українських дорогах загинуло на 1250 чоловік менше, ніж за аналогічний період 2008-го, менше – майже на 6 тисяч – трапилося й ДТП.



 
Автор: bulashev
Теги: ДАІ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх