У Дніпрі зеленіє, а в кранах – відповідає стандарту,

30.07.2009, 10:10 Переглядів: 2 940
або Як дощі рятують питну воду у Кременчуці.
За словами начальника хіміко-бактеріологічної лабораторії водоканалу Ірини Ющенко, у літній період їх підприємство застосовує для очищення додаткові реагенти у збільшених дозах. Оскільки ж якість води у Дніпрі з кожним роком все більше погіршується, то це потребує пошуку нових технологій і, відповідно, додаткових витрат.
Фото: Дмитрий Бабец

Спекотна погода та порушена екосистема Дніпра щоліта «радують» буйним «цвітінням» води. І кожного року спеціалісти не беруться прогнозувати, чи погіршиться ситуація із водою настільки, що доведеться заборонити її вживати з кранів, як у 2001-2002 роках. Що коїться у Дніпрі зараз і чого можна очікувати найближчим часом, з’ясовував «ТелеграфЪ».

Вода, яку кременчужани отримують від міськводоканалу з кранів, відповідає державному стандарту. Про це заявили на прес-конференції у міській санстанції, яка контролює роботу водоканалу. Її спеціалісти відзначають, що у Дніпрі вже йде масове «цвітіння», але на показники якості води у кранах воно поки що не впливає.

– Основними причинами погіршення якості води є зменшення кількості розчиненого у воді кисню, «цвітіння» синьо-зелених водоростей у водосховищі (саме звідти відбувається забір води для потреб Кременчука), – пояснює завідувач відділення комунальної гігієни міської СЕС Микола Закіпний. – У результаті зниження вмісту розчиненого у воді кисню може підвищитися концентрація марганцю. Саме із високими концентраціями цього металу в 2001-2002 роках не змогли впоратися очисні споруди міськводоканалу, і нам довелося забороняти пити воду з-під кранів.

За останніми даними, значення концентрації розчиненого кисню у воді водосховища коливається у межах 1,51-3,54 міліграмів у літрі (при нормі більше 4 мг/л). Микола Закіпний говорить, що під час спеки показник наближався до одиниці, а завдяки останньому дощу, вода наситилася киснем – до 3,5 мг/л – негативні процеси сповільнилися.

Вміст марганцю у воді водосховища зараз складає 0,12 мг/л, а в воді, яка подається на Кременчук після очисних споруд водоканалу, – 0,01-0,05 мг/л (при санітарній нормі не більше 0,1 мг/л).

– Із досвіду минулих років можна сказати, що проблеми розпочинаються , якщо рівень кисню протягом трьох тижнів залишається на рівні в 1 мг/л, – каже пан Закіпний.

Другий фронт проблем із водою у Кременчуці може представляти «цвітіння» синьо-зелених водоростей. Воно зараз посилюється – органолептичні показники якості води погіршуються. Проблеми ж прийдуть після того, як почнеться масове відмирання цих організмів (у воду потрапляють накопичені в організмах токсини, знижується вміст кисню, що йде на руйнування відмерлих клітин). Ну, а далі знову з’явиться марганець…

Поки ще масове відмирання синьо-зелених водоростей не почалося, тому спеціалісти не дають прогнозів. За даними прогнозу погоди, у найближчі два тижні очікується мінлива погода – одного дня буде сонячно, в інший – похмуро, а пару раз обіцяють навіть грози.



 
Автор: konstantinov
Теги: кран вода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх