Страшилка для необізнаних

13.08.2009, 10:22 Переглядів: 1 816
Чим лякають комунальних боржників колекторські фірми і як реагувати на їхні повідомлення.
Агентство «Стягувач» ми знайшли на вулиці Квартальній – зовсім не за адресою, вказаною на конверті

Якщо вам принесли загрозливий лист від колекторської фірми – не нервуйте і не хапайтесь за серце. «Не всі заходи проти вас, про які попереджає агентство, можуть мати наслідки у вигляді дій», – так каже юрист.

Одна із читачок «Телеграфа» принесла до редакції лист, який надійшов їй від колекторської фірми із красномовною назвою «Стягувач». У листі вказано, що дана колекторська фірма уклала договір із ВАТ»Полтаваобленерго» щодо повернення боргів фізичних та юридичних осіб. Пропонується погасити борг, інакше «Стягувач» погрожує усілякими страхіттями. А саме, настанням ну дуже неприємних наслідків: арешту на майно, відмовою «банків та інших фінансових установ у наданні кредитів та будь-якого роду фінансової підтримки, а також Ваше прізвище може бути опубліковано в списках злосних неплатників міста (країни)» - мовою оригіналу. І навіть тим, що через комунальні борги вам … заборонять виїзд за межі України! Отак! І нарешті «до вас завітають представники правоохоронних органів або працівники колекторського Агентства». Ми особисто ніколи не чули, щоб міліціянти ходили по квартирах, вимагаючи погасити комунальні борги. Бо такі претензії вирішуються у судовому порядку. Наприклад, особа, яка принесла лист, стверджує, що їй взагалі «шиють» чужі борги, та ще й ті, термін давності яких вичерпався. І вони не можуть бути стягнуті через суд. Але то – інша історія.

Ми ж поцікавилися, чому колекторське агентство «Стягувач» бере на себе так багато повноважень і зателефонували за номером, вказаним у листі. До речі, ні підпису посадової особи, ні печатки під цим «документом» немає. Анонім-колектор так і не побажав назватися, на особисту зустріч не погодився, але за телефоном ситуацію прокоментував.

За його словами, принципи роботи колекторських фірм єдині: телефонні дзвінки, розсилка листів, особисті зустрічі та подання позовних заяв про стягнення заборгованості.

– Але подача позовів – не в нашому випадку, бо суму заборгованості наше колекторське агентство не викуповувало, каже той, хто назвався представником ТОВ «Стягувач». Стосовно інших дій ми почули таке: арешт майна може бути за рішенням суду, а обмеження виїзду за кордон, мовляв, уже діє в Росії. Може, і в нас таке буде…

Врешті наш телефонний співрозмовник видав фразу, на якій нам і хотілося б поставити крапку:

– Якщо хтось вам хоче поскаржитися, то ви майте на увазі, ви ж розумна людина: це просто інформаційний лист. І людина, якій він надісланий, має право взагалі не звертати на нього ніякої уваги.

Коментар

Як реагувати на вимоги колекторських фірм

Максим ВАСИЛИШИН, адвокат:

– Повідомлення колекторських фірм про ваші борги варто приймати до уваги. Але при цьому розуміти, що не всі заходи проти вас, про які попереджає агентство, можуть мати наслідки у вигляді дій. Бо у колекторських компаній немає юридичних повноважень здійснювати примусові заходи, навіть за рішенням судів (наприклад, здійснювати арешт майна.) Такі повноваження має лише державна виконавча служба. Немає правової основи і для обмеження боржника за комунальні послуги у виїзді за кордон, чим погрожує колекторське агентство. А пункти про передачу ваших даних до засобів масової інформації та ще й опублікування «списків» суперечать чинному законодавству. Адже це – конфіденційні дані про особу, які не підлягають розголошенню. За розголошення таких даних без згоди людини вона може подати позов про відшкодування моральних збитків. І, нарешті: звертайте увагу на термін самої заборгованості. Відповідно до Цивільного кодексу України, термін судового захисту майнових прав (позовної давності) складає три роки. Якщо цей термін вичерпався, суд не винесе рішення про відшкодування боргів.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх