Чи буде у Кременчуці потоп?

18.02.2010, 22:15 Переглядів: 2 485
Спеціалісти прогнозують наслідки сильних снігопадів.
Ось цим будиночкам під Власівською захисною дамбою прийдеться на себе прийняти всю радість весняної повені, якщо її, звісно, забезпечить капризна погода. За оцінками різних спеціалістів, дачні будинки може як підтопити, так і затопити.
Фото: Дмитрий Бабец

Неочікувані сильні снігопади, які прийшли цієї зими на Україну, невдовзі ще раз нагадають про себе – підняттям рівня води у Дніпрі та оселях кременчужан. Спеціалісти впевнені, що при різкому скиді води з Кременчуцької ГЕС, можуть постраждати лише ті, хто побудувався всупереч безпеці – поблизу води. Непереливки будуть також мешканцям приватних будинків, під якими високо розташовані ґрунтові води. Але все це можливо лише за однієї умови: температура має різко піднятися до 10-15 градусів за Цельсієм.

Кременчужани вже встигли звикнути до великих снігових завалів посеред вулиць. Ходити важко, але можна. Коли ж почалося перше невеличке танення всієї цієї біло-жовтої краси, то дехто замислився – «що ж воно буде як це все раптово розтане?» Подумав і засумував. А той, хто згадав, що поблизу міста ще й Кременчуцька ГЕС височіє із чималими запасами криги та навколишніх снігів, той і злякатися має підстави. А якщо Дніпро «з берегів вийде»? А після «веселих картинок» із українських ЗМІ про затоплення Конча-Заспи під Києвом із «хатинками» Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, мера Києва Леоніда Черновецького, міністра закордонних справ Петра Порошенка, особливо істеричні особи починають вірити у чутки про руйнування Кременчуцької ГЕС… «ТелеграфЪ» вирішив поцікавитися у спеціалістів, чи чекати кременчужанам на потоп, чи забути про таке «щастя».

Якщо завтра +10 за Цельсієм…

– Якщо сніг швидко зійде, то це дійсно може мати негативні наслідки, – каже Олег Дембіцький, начальник сектора цивільного захисту міськуправління МНС. – У Крюкові, на Лашках може підтопити будинки через підвищення рівня ґрунтових вод. Але поки що Гідромеотцентр не дає офіційних прогнозів. Що стосується Дніпра, який нібито «вийде з берегів, то він зарегульований каскадом водосховищ. Їх об’єму достатньо, щоб утримувати необхідний рівень води. До того ж Кременчук захищений від повені дамбами. Деякі території можуть потрапити у зону затоплення, але сказати зараз, які саме, – не можна. Просто ми не виключаємо такої можливості.

За словами спеціаліста, із 12 лютого між міськуправлінням МНС та Кременчуцькою ГЕС почалося взаємне інформування, аби знати коли через потепління і танення льоду на водосховищі збільшиться скид води. Вона може підніматися на 0,6-1 метр. Це небезпечно лише для рибалок, які будуть знаходитися на льоду – кригу може відривати течією.

– Якщо ГЕС буде робити форсований скид, то можливе незначне підтоплення частини Крюкова, дачних ділянок за містом, – каже Олег Дембіцький, – але я не пам‘ятаю, щоб вони так працювали. Навіть, коли у сильні морози на ГЕС всі шість турбін працюватиме, рівень води підніметься не більше ніж на метр. На кременчужанах це ніяк не відіб‘ється.

Коли ж придивитися де розташовані ті дачні будинки, які може затопити, то стає зрозуміло, що люди самі собі зробили веселе життя. Адже багато їх стоїть там, де капітального будівництва бути не може – у зоні підтоплення, до захисної дамби.   

Не ГЕС треба боятися, а снігу в місті

Для Кременчука небезпека підтоплення може бути лише з боку танення снігу на території міста. Таку думку озвучив начальник відділу екологічної безпеки кременчуцького міськвиконкому Геннадій Демьохін.

– І то, лише за умов, що дренажні канали не будуть справлятися з відкачуванням води, – додає спеціаліст. – А якщо ж буде різке потепління, то на вулицях будуть калюжі, дороги підтоплені, як і після сильного дощу. Стосовно ГЕС: навіть якщо водосховище буде деякий час працювати у форсованому режимі, то це передбачено проектом. Що відбуватиметься у Кременчуці? Просто в районі міста вируватиме сильна течія і, можливо, рівень води буде максимальний (на 1,5 метри). Із дачами, які розташовані вздовж Дніпра, нічого страшного не станеться – просто вода стоятиме до самої підлоги.

Єдине проблемне місце у Кременчуці, на думку Геннадія Демьохіна, – район Лашків.  Тут буде мікроповінь, бо немає відводу води, а щільність забудови велика.

– Вони там будуть плавати, – дає сумний прогноз еколог. – Як і зазвичай машина буде перекачувати воду із пустого в порожнє.

Відкачають усіх… ну, майже всіх

У кременчуцькій дільниці Дніпродзержинського регіонального управління водних ресурсів прогнозують «велику воду» і готуються до цієї надзвичайної події.

– 22 лютого ще раз будуть перевірятися наші водозахисні споруди, – каже начальник дільниці Василь Зеленін, – вони ж не вічні. Але якщо рівень води буде у межах передбачених розрахунком, то все буде нормально.

Проблем, пов‘язаних із підвищенням рівня води у водосховищі, Василь Зеленін не бачить. Якщо і виникне якась небезпечна ситуація, то вона почнеться із Київського водосховища, але потенціалу каскаду водосховищ буде достатньо, аби із нею впоратися.

– Спрогнозувати зараз якісь негативні явища не можна, – каже спеціаліст, – але ми готуємося. Людей готуємо. Вже розроблений і затверджений план заходів щодо паводку цього року.
Що стосується підтоплення Кременчука через підняття ґрунтових вод, то із цією проблемою справляться насосні станції. Щоправда, не в усіх районах міста.

– Ми справимося, – каже Василь Зеленін. – Масового підтоплення центральної частини міста не буде – це точно. Низинна територія міста захищена нашими станціями перекачування води (7 станцій). Якщо завтра на вулиці раптом стане 15 градусів тепла і все потече, то навіть у цьому випадку все буде нормально. Проблеми можливі на Ревівці, де люди вздовж каналів побудувалися.

Єдині негативні явища, за словами пана Зеленіна, можливі, якщо зливові колодязі вздовж доріг виявляться перемерзлими і вода не зможе в них нормально стікати.



 
Автор: konstantinov
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх