«Швидка» не приїхала за пацієнтом?!

18.02.2010, 22:10 Переглядів: 2 753
Обморожений чоловік тиждень чекав допомоги.
Годину рятувальники несли обмороженого чоловіка до «швидкої».
Фото: Дмитрий Бабец

Обморожений 61-річний чоловік тиждень чекав доки його відвезуть із дачі до лікарні. Люди, які доглядали за потерпілим зателефонували у МНС і сказали, що «швидка» відмовляється їхати до них через снігові замети. Рятувальники на своїх руках винесли дідуся на розчищену дорогу. Чоловіка госпіталізували, але цілісність його кінцівок тепер під великим знаком питання. У районній «швидкій» відкидають, що не прийняли дзвінок. «Ми на всі виклики виїжджаємо», – запевняє головний лікар Кременчуцької райлікарні.

Увечері 16 лютого до диспетчерського пункту міськуправління МНС зателефонував чоловік і повідомив, що у дачному кооперативі «Дормашівець» (село Потоки) терміново потребує медичної допомоги 61-річний хворий. Він із обмороженими руками й ногами вже тиждень лежить у будинку на дачі, бо «швидка» не їде до нього через снігові замети на дорогах. «Має ж бути у людей якась совість…», – чи то припустив, чи то запитав чоловік.

Рятувальники одразу відрядили до Потоків автомобіль із трьома бійцями. Як тільки виїхали, то викликали «швидку», щоб забрала потерпілого. Добиралися від дороги до дачного будинку пенсіонера пішки (близько одного кілометра), оскільки проїхати було неможливо.

– Він був у свідомості, адекватний, – каже один із трьох рятувальників. – Лежав, бо ходити не міг. Ним опікувалися господарі будинку, в який його принесли з вулиці.

Чоловіка поклали на носилки і близько години несли по снігу глибиною 50-70 сантиметрів до автомобіля «швидкої». Потерпілого госпіталізували до опікового відділення Кременчуцької Центральної районної лікарні (Велика Кохнівка). Попередній діагноз – обмороження кінцівок ніг 4-го ступеня та пальців на обох руках 2-го та 3-го ступеня. Лікарі констатують, «без ампутації справа, мабуть, не обійдеться».

Що сталося із чоловіком?

З’ясувалося, що 7 лютого Олександр поїхав на свою дачу в Потоках.

– Неподалік будинків він упав на дорозі, – каже начальник сектору цивільного захисту населення Олег Дембіцький. – Тривалий час він лежав у снігу. Чоловіка помітили дачники і взяли у свій будинок відігрівати. Вони кажуть, що телефонували до «швидкої», але там, нібито, розвели руками – неможливо під‘їхати.

Довіка: «Телеграфу» пояснили, що виклики, які надходять від мешканців Кременчуцького району, обслуговує «швидка» Центральної районної лікарні.

Коментар

Онісім Петращук, головний лікар Центральної районної лікарні:

 – Нашу «швидку» викликали по лінії МНС, куди зателефонував товариш хворого. Ми доставили його до опікового відділення. Зараз він знаходиться на лікуванні із діагнозом обмороження. Я перевірив інформацію по усіх каналах відносно того, що нібито «швидку» викликали ще сьомого лютого. Ніяких дзвінків не поступало. Єдиний, який був – від МНС. Про те, що хворий там знаходиться, нам ніхто не повідомляв, ніхто до нас не звертався. Це і з розповіді пацієнта з’ясувалося  – він нікуди не звертався. Чому пенсіонер знаходився на тих дачах, я не знаю – не моя прерогатива. Він сам каже, що впав у сніг і пролежав там чи то 10, чи то 20 годин.

За словами головлікаря, на «швидкій» реєструються всі дзвінки і всі відмови, якщо такі є. Але опіки чи обмороження – це не той випадок, коли можна чекати. Навіть зараз, за несприятливих погодних умов немає жодного виклику, який би районна «швидка» не обслужила. Як каже пан Петращук, норматив часу для приїзду машини до сільської місцевості з моменту отримання повідомлення становить 30 хвилин. Але деякі населені пункти, наприклад, с. Салівка, знаходяться на відстані 50 кілометрів від лікарні.

– Як ви гадаєте, за який час наш «УАЗ» туди доїде? – питає лікар.



 
Автор: konstantinov
Теги: МНС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх