Скільки інвестують «у сміття»

21.01.2010, 22:32 Переглядів: 3 463
Ціна питання – 39 мільйонів євро.
«Шукати» біогаз на звалищі почали у вересні минулоого року. Тепер встановлять газогенератор для виробництва електроенергії з газу
Фото: Дмитрий Бабец

Німецька фірма ХААЗЕ (вже знайома кременчужанам) продовжить роботи з санації звалища і збудує сміттєпереробний завод. А світовий концерн «Веолія» береться вивозити кременчуцьке сміття. При цьому КАТП-1628 (яке зараз займається відходами) реорганізують.

У мерії виношують великі плани. Вони стосуються реорганізації КАТП-1628 (підприємства, яке нині вивозить сміття у Кременчуці). А також продовжують програму приведення до ладу Деївського звалища, розпочату у минулому році спільно з німецькою фірмою ХААЗЕ.

 – На сесію міськради у лютому-березні буде винесене питання щодо інвесторів. КАТП -1628 буде поділено на два підприємства. Реконструкцію звалища візьме на себе один інвестор, а функції КАТП інший. Буде укладено угоди про концесію на 10 років (використання дещо схоже на оренду – Ред.) – розповідає віце-мер Микола Порицький.  

Тобто замість реорганізованого КАТП-1628 постануть два спільні підприємства з іноземними інвестиціями. Міська влада вже говорила про такі плани і умови створення нових СП. Планується, що контрольні пакети нових підприємств залишаться за міською радою (51 відсоток або 50 відсотків плюс одна акція), інша половина буде в інвестора.

На звалищі – газогенератор та сміттєпереробний завод.  

Ціна питання – 24 мільйони євро. Німецька фірма ХААЗЕ вже порахувала вартість заводу з механіко-біологічної переробки відходів. 100 тисяч євро на минулому тижні вже виділено для проектування такого заводу. На проектування піде приблизно два-три місяці. І якщо депутати дадуть згоду на створення спільного підприємства, будівництво заводу може розпочатися вже у вересні цього року.

Нагадаємо, минулого року фірма ХААЗЕ «шукала» біогаз (метан) у «надрах» Деївського звалища. І остаточний вердикт такий: є сенс видобувати газ та переробляти його на електроенергію.

– Тепер фірма готується встановити газогенератор, – розповідає Микола Порицький.  Вирішується питання щодо підключення до мереж ВАТ «Полтаваобленерго». Попередньо розраховуємо, що з обласного бюджету нам виділять 640 тисяч гривень на нову лінію електромереж. Вироблену електроенергію використовуватимемо частково для потреб міста, а залишки можна продавати (відпускати у енергосистему). Інвестор подбає про ліцензію на виробництво електроенергії.  

Сміття возитимуть новими машинами, а у приватному секторі з’являться контейнери

Ціна питання – 15 мільйонів євро. Для вивезення сміття планується створити інше спільне підприємство на базі КАТП-1628.

Інвестором виступить фірма «Веолія-Україна».

– У цієї компанії декілька напрямків роботи. Але ми говоримо лише про вивезення сміття, – розповідає віце-мер Микола Порицький.

Це і сміттєвози, яких не вистачає, і машини для прибирання тротуарів та прибордюрної зони, і контейнери для приватного сектору.

До людей, що живуть у власних  будинках, теж дійде цивілізація. Їм запропонують сортувати сміття. Фірма «Веолія» опрацює кілька варіантів щодо контейнерів. Можливо, невеликі контейнери видадуть для кожного двору. Або встановлять один контейнер для кількох дворів – для «загального» сміття. Крім того, видадуть різнокольорові пакети для  паперу, пластика, скла. Така програма для приватного сектору вже діє у Миргороді, і вона добре себе показала.  

Довідка

Фірма «Веолія-Україна» -  Veolia Environmental Services (VES) Ukraine. У свою чергу, VES – один з чотирьох підрозділів VEOLIA Environment. Компанія - світовий лідер у сфері управління в навколишньому середовищі. Працює  у 35 країнах світу. У 2007 році компанія досягла обороту в розмірі 9,2 мільярди євро.  Дочірніми підприємствами «Веолія-Україна» є  «Фірма Альфатер Київ», «Фірма Альфатер Тернопіль»,  «Альфатер Чернівці», «Альфатер Крим». Ці фірми займаються вивезенням відходів.
(За даними інтернет-порталу «Веолія-Україна» http://www.veolia-es.com.ua)



 
Теги: сміття
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх