Сміття «подорожчає»

22.10.2009, 16:21 Переглядів: 2 246
Виконком затвердив нові тарифи на вивезення відходів для населення..
Контейнери на вулиці Чкалова - ганьба міських комунальників. Чи стануть краще вивозит сміття за більші гроші?
Фото: Дмитрий Бабец

Оплата збільшиться суттєво. По-перше, підвищили тариф. По-друге, ще у серпні затверджені нові норми на сміття. А більша норма – більша й оплата. Однак поки що заплатимо «по-старому». Нові розцінки введуть не раніше, ніж через місяць. Для цього ще треба зробити вивезення сміття окремою послугою – вивести її з квартплати. А на це потрібна згода сесії міськради.

Кременчуцький виконком затвердив нові тарифи на вивезення сміття для населення. Так, на вивезення одного кубометра твердих побутових відходів затверджено тариф 35 грн 64 коп (було – 27 грн 59 коп); на вивіз рідких відходів (для невпорядкованих будинків та приватного сектору) 44 грн 75 коп (було – 30 грн 38 коп). КАТП-1628 (підприємство, яке вивозить сміття) мотивує необхідність підняти ціну на свою послугу традиційно: діючий тариф покриває витрати підприємства менше, ніж на 70%.

Застосувати новий тариф зможуть лише тоді, коли послугу виведуть «окремим рядком», тобто не будуть включати в квартплату, пояснила Катерина Бутенко, заступник начальника УЖКГ. Адже в даний час норму сміття нараховують не на людину, а на квадратні метри житлової площі. КАТП-1628 давно клопоче перед виконкомом про те, щоб зробити вивезення відходів окремою послугою. Для цього потрібне рішення сесії міськради. Один раз це питання вже виносилося на розгляд депутатів, однак вони не затвердили проект рішення. Багато хто мотивував свою незгоду тим, що люди відмовляться укладати окремі договори на вивезення сміття і не стануть платити, хоча будуть користуватися цією послугою.

За словами пані Бутенко, на найближчу сесію міськради знову буде винесено питання про виведення тарифу на сміття з квартплати (експлуатаційних витрат).

Нагадаємо, в серпні виконком збільшив на 50% і норму накопичення відходів на людину (з 1,38 кубометра в багатоповерхівках до 2,22 кубометра, у приватному секторі – до 2,46 кубометрів). Норму розраховував дослідний інститут. Однак її теж поки що не застосовують: з тієї ж причини, що і новий тариф. Скільки будемо платити по-новому – у таблиці.

На даний час (коли тариф на сміття розбитий на квадратні метри) оплата на місяць у середньому така: для однокімнатної квартири – 5 грн11 коп на місяць, для двокімнатної – 7 грн 05 коп, для трикімнатної – 9 грн 71 коп.

З підвищенням тарифу (а по суті, зміною системи оплати) самотні кременчужани виграють, сімейні – програють. Розглянемо це на прикладах.

Тариф на одну людину

Фото: Дмитрий Бабец

Приклад 1. Самотня людина живе у двокімнатній квартирі. За новим «розкладом» на місяць вона заплатить 6 грн 59 коп (проти 7 грн 05 коп).

Приклад 2. У двокімнатній квартирі живе сім‘я з трьох чоловік. За новим тарифом і нормою вони заплатять на місяць 19 грн 77 коп (проти тих же 7 грн 05 коп), тобто на 12 грн 72 коп більше.



 
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх