При оформленні субсидій з людей вимагають зайві довідки

26.12.2009, 12:42 Переглядів: 3 734
Що робити, коли вас «футболять».
Фото: Дмитрий Бабец

Як з’ясував кореспондент «Телеграфа», частину довідок та документів, які нерідко вимагають органи соцдопомоги, насправді надавати не обов’язково. Варто знати: навіть якщо ви здали неповний пакет документів, вам не в праві відмовити у прийнятті заяви на субсидію.

Як то кажуть, краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Цього року назріла необхідність оформити субсидію. Приходжу по неї вперше. Про перелік необхідних документів (як мені здається) знаю. Проте у відділі управління праці та соцзахисту населення, що відповідає за субсидії, їх у мене не приймають:

– Якщо ви з приватного сектора, то принесіть ще довідку з міськгазу!

– Але мені відомо, що такі дані управління соцзахисту мають запрошувати у підприємств самостійно, як це передбачено спрощеним порядком надання субсидій, - намагаюся сперечатися я і прошу показати сам документ («Положення про порядок призначення та надання населенню житлової субсидії…»)

Жінка-службовець, яка мене приймає, дістає Положення з шухляди. Дивиться у нього і відповідає:

– Одразу знайти не можу, якщо хочете пояснень, ідіть до начальника.

Начальника на даний момент нема…

Щоб не гаяти часу, таки йду до абонвідділу ВАТ «Кременчукгаз» - підприємства, яке, по суті, не має жодного відношення до встановленого державою порядку призначення субсидій. Тут знов починаються «дива».

– Щоб отримати довідку на субсидію, ви маєте показати нам акт перевірки димовентканалів вашого будинку.

Я «фігію» (іншого слова просто не підбереш): яке відношення має димовентканал до субсидії? На цей раз кличуть начальника. Вона таки погоджується, що – ніякого відношення. Пояснює: мовляв, нас попросила паралельна служба… Але довідку мені дають. 
Вдома ще треба зібрати докупи квитанції про оплату компослуг за півроку – про це теж сказали у відділі субсидій. Знайома ж пенсіонерка розповідає: вона ще й трудову книжку носила – щоб у відділі субсидій пересвідчилися, що вона не працює…

Та чи дійсно усе це треба? Читаємо Положення (пункт 13) і пересвідчуємося, що органи субсидій таки вимагають зайве! Трудова книжка, квитанції про оплату переліком не передбачені. А дані про фактичне витрачання газу, електроенергії та іншого (згідно того ж Положення) надають самі підприємства – на запит органів соцзахисту. От і виходить, що органи соцзахисту, посилаючи заявників до міськгазу (чи кудись іще) перекладають на них свою роботу.

В обох районних управліннях праці та соцзахисту визнали, що трудова книжка - це перестраховка:

– На жаль, буває так, що за трудовою книжкою пенсіонера працюють його онук або родич. А сам пенсіонер про це давно забув. Щоб потім з нього не вирахували отриману субсидію, ми й просимо показати трудову книжку. Але це не обов‘язково, - зазначила Людмила Ревега, начальник управління праці та соцзахисту Крюківського району.

Коментар 

Лідія Глоба, начальник управління праці і соцзахисту населення Автозаводського району:

- Наш працівник повинен був прийняти заяву без довідки міськгазу. Тобто у даному випадку його дії неправомірні. Серед працівників буде проведена роз’яснювальна робота. Заява приймається навіть якщо є недоліки в оформленні необхідних довідок (так передбачено Положенням). При цьому заявнику дається місяць, щоб дооформити документи, а субсидія призначається з моменту звернення (тобто подання заяви).

Ми уточнили разом із органами соцзахисту перелік документів, який обов‘язково надає заявник для отримання субсидій (у рамках Положення).

1. Паспорт (треба пред’явити) або нотаріальне посвідчення (якщо хтось оформляє субсидію замість власника квартири).

2. Довідки про доходи всіх прописаних членів сім’ї.

3. Довідка про склад сім’ї та розмір платежів за житлово-комунальні послуги. Її може надавати як сама людина, так і запрошувати орган соцзахисту (через ЖЕП). Положення передбачає, що довідку про забезпеченість компослугами надає заявник, а про склад сім’ї запрошує орган соцзахисту. Тому можливий і той, і інший варіант. Мешканці приватного сектору надають такі довідки самостійно – про них немає даних у базі ЖЕПів.

4. Заяву та декларацію про доходи заявник заповнює безпосередньо в органі соцзахисту.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх