Довіряйте нюху, а не офіційним повідомленням

1.11.2007, 16:11 Переглядів: 2 391
Вісімнадцять годин знадобилося для того, щоб заборонити вживати смердючу воду. Доки кременчужани губилися у припущеннях і чутках, посадові особи відмовчувалися.

Минуло більше тижня з моменту надзвичайної події, яка сколихнула все місто, коли 23-24 жовтня  „Кременчукводоканал” подав нестандартну воду з неприємним запахом. Час аналізувати ситуацію.  Співставивши дані, доходимо до висновку: міська влада та контролюючі органи не відреагували вчасно та адекватно. А посадові особи комунального підприємства „Кременчукводоканал” взагалі намагалися приховати технологічний збій. (Після ремонту на трубопроводі воду, що там застоялася, водоканал подав у міські мережі. Таку причину технологічного збою згодом назвала санстанція. Директор водоканалу Валерій Медведовський каже, що вчасно не спрацювала середня ланка підприємства: установку вуглевання води ввімкнули із запізненням на 1 год. 10 хв).
Відтворимо хронологію повідомлень 23-24 жовтня, коли кременчужани відчули неприємний запах у водопровідній воді.
23 жовтня, о 21.30 до служби контролю за оперативною обстановкою у місті (063) надійшло перше повідомлення від споживача про погіршення якості води. Майже опівночі представник водоканалу заявив черговому служби «063», що якість води в нормі і турбуватися нічого.
24 жовтня, ранок. Люди обривали телефони служби 063, санстанції, не замовкав і телефон і редакції „Телеграфа” – усі намагалися дізнатися, чи можна вживати воду. Санстанція у цей час розпочинає власне розслідування. Але жодних заяв для преси не робить.
24 жовтня, 10.00. Валерій Медведовський, директор «Кременчукводоканалу» на показ журналістам випиває склянку води, демонструючи, що вона безпечна. ЗМІ, посилаючись на нього, повідомляють, що воду можна пити.
24 жовтня, 16.00. Віктор Акімов, головний санітарний лікар міста на прес-конференції оприлюднює постанову про заборону пити воду – до отримання даних аналізу за бактеріологічними показниками. Від першого сигналу від споживача про смердючу воду до оприлюднення постанови минуло 18,5 годин.
25 жовтня, 10.00. Віктор Акімов скасовує постанову про заборону вживання води і повідомляє: вода вже у нормі і була нестандартною лише за запахом (це підтвердили аналізи). Комісія з надзвичайних ситуацій міськвиконкому на чолі з мером Миколою Глуховим голосує за звільнення з посади директора „Кременчукводоканалу” Валерія Медведовського.

Пряма мова
(на засіданні комісії з надзвичайних ситуацій, 25 жовтня)
Микола Глухов, міський голова – керівнику водоканалу:
- Можна було вже вранці вийти на радіо і попередити людей, щоб не вживали воду. Це умисна диверсія у місті. Добре, що був тільки запах, а якби було щось інше? А ви що, все так завжди приховуєте?
Віктор Акімов, головний лікар міської СЕС:
- Це людський фактор. Не спрацювали працівники водоканалу. Не виконали вимогу закону про санепідблагополуччя населення, відповідно до якої відповідають за якість води...
Микола Порицький, заступник міського голови
- Диспетчерська служба водоканалу давала неправдиву інформацію … населення має право на відшкодування моральних та матеріальних збитків.

Хто має відповідати за зволікання?
„Я виявив запах більше допустимого – маю право заборонити вживання води”, – заявив Віктор Акімов головний санітарний лікар міста на засіданні надзвичайної комісії. Головний лікар знав, що говорив. Запах (два бали), що відповідає показникам ще радянського ГОСТу „Вода питьевая”, ми не відчуваємо. Все що відчуваємо – це три і більше балів. А це вже нестандартна за ГОСТом вода. І тут ніяких додаткових аналізів не потрібно. Але, підкреслюємо, санстанція до 16.00, 24 жовтня, заяв у пресу не робила. (Заради справедливості, слід сказати, що до цього часу Віктор Акімов перебував у лікарні).
Чому зволікали? Це запитання ми адресували його підлеглим.
Віктор Самойленко, заступник головного санітарного лікаря:
- Проводилося розслідування. Водоканал, який повинен був надати інформацію, намагався її приховати.
Микола Закіпний, завідувач відділення комунальної гігієни:
- Чому ви переводите стрілки на санстанцію? Є закон про санепідблагополуччя, де чітко сказано, що органи місцевого самоврядування відповідають за якість і кількість поданої у місто питної води. Водоканал як виробники проводять контроль за якістю води, ось із кого треба спитати. Санстанція, я вважаю, відразу відреагувала – ми виїхали із бригадою на місце вже зранку, провели дослідження, а для цього потрібен був час....
- Чому ж санстанція не видала постанову про заборону вживання води вже зранку? Адже люди не знали і пили воду?
- Я не розумію, як можна було пити ту воду, якщо там 3-4 бали запах…
Отже, висновок: довіряйте нюху а не офіційним повідомленням. Чи офіційній мовчанці.

Замість епілогу
У санстанції повідомили: оштрафовані головний інженер водоканалу, начальник диспетчерської служби та начальник цеху водопостачаня. Суми штрафів – від 170 до 340 гривень. Своє слово ще має сказати прокуратура, яка теж проводить розслідування. Комісія водоканалу за результатами внутрішнього розслідування пропонує звільнити із займаних посад начальника цеху водопостачання та начальника диспетчерської служби, а також оголосити низку доган техперсоналу із позбавленням премій.
Проти звільнення з посади директора водоканалу Валерія Медведовського виступили депутати міськради з комісії житлово-комунального господарства. Звертаючись до міського голови, вони зазначили, що рішення комісії з надзвичайних ситуацій „було передчасним, емоційним та не враховує деяких обставин”.
А між іншим, під час заборони вживання водопровідної води до двох дитячих інтернатів правобережжя водоканал так і не завіз воду, як того вимагала влада. Люди, які перебували у лікарнях, та діти в школах, за свідченням очевидців, їли страви, приготовлені на воді із запашком.

P.S. У абонентському відділі водоканалу повідомили, що зроблять перерахунок: знімуть 20% оплати за холодну воду і 10% оплати за гарячу воду – за проміжок подачі неякісної води. Кількість годин, за який зроблять перерахунок, ще уточнюється.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх