Українська комп'ютерна академія «ШАГ» продовжила роботу в росії, - ЗМІ (доповнено)

11.04.2022, 18:14 Переглядів: 3 623

За даними ЗМІ, компанія просто змінила бренд. 

Українська комп’ютерна академія «ШАГ» після війни продовжує працювати в Росії. Про це написали видання «Економічна правда» та AIN

1 квітня, майже через півтора місяця після вторгнення РФ в Україну, засновник ШАГ  Дмитро Корчевський окреслив офіційну позицію свого бізнесу. Він написав, що з початку війни повідомили всіх російських партнерів про припинення співпраці, закрили доступ до сайту і сервісів і відкликали бренд. 

Проте журналісти   з’ясували, що це не зовсім так. Основний сайт академії — itstep.org. Упродовж місяця війни ресурс itsteprf.ru з контентом та логотипом ШАГ працював у росії. З ним були пов’язані й сайти російських філій  msk.itstep.org, nn.itstep.org або omsk.itstep.org.  

3 березня сайт itsteprf.ru став top-academy.ru. Його дизайн не змінився, але відтоді з ресурсу зникло лого бренду ШАГ і з’явилося нове — TOP Комп’ютерна Академія. Російський сайт TOP Комп’ютерної Академії  візуально виглядає так само як ресурси ШАГ  у Швейцарії чи Грузії. Telegram і YouTube  «нової» компанії — це сторінки російського  ШАГ.

Окрім того, як повідомляє AIN, нова компанія «TOP Комп’ютерна Академія» використовує той самий сервер, що і ШАГ в Росії. На усіх навчальних програмах та інших pdf-документах, що можна завантажити з сайтів російських філій і досі стоїть логотип ШАГ, а всі посилання містять домен itstep. 

Про те, що компанія продовжує вести бізнес у РФ, також свідчать квитанції, які клієнти отримують після оплати курсу в «TOP Комп’ютерна Академія» . Отримувачем коштів є «Академія ШАГ».

Дмитро Корчевський заперечує, що itsteprf.ru є сайтом російського ШАГ. За його словами, ресурс із російським доменом створили після відключення сайтів компанії українською стороною. А про своє рішення вийти з ТОВ «Компьютерная академия ШАГ» він повідомив російських партнерів 25 лютого. За його словами, він також відкликав ліцензію на використання бренду.  В інтерв'ю Економічній правді Корчевський розповів, що про продаж його частки, що становить майже 90%, в капіталі ТОВ «Компьютерная академия ШАГ», не йдеться. Деталями угоди не поділився, однак, запевнив, що юридично це питання має бути закрито до кінця квітня.

Зазначимо, українська комп’ютерна академія «ШАГ» була заснована 1999 року. У 2017 році навчальний заклад почав розвивати свою російську мережу. За п’ять років вона виросла до представництв у 17 містах та 120 філій. Є філія і в Кременчуці. 


Доповнено:

Після публікації цього матеріалу на зв'язок з редакцією вийшов генеральний директор Комп'ютерної Академії ШАГ. Наводимо цитати з отриманого листа.

 

«Комп'ютерна Академія ШАГ неодноразово заявляла, що з початку війни припинила всі комунікації з російським підрозділом та заблокувала всі загальні ресурси, включаючи сайти та відкликало ліцензію на торгову марку.

Власник компанії Дмитро Корчевський на своїй сторінці у Facebook вже писав про офіційну позицію ШАГу і про своє ставлення до свого колишнього бізнесу в Росії, але вважаємо за важливе відповісти на звинувачення про те, що нібито ШАГ продовжує працювати в Росії. Ще раз офіційно - ШАГу в Росії немає з початку війни і більше ніколи не буде!

У статті використовуються аргументи, які я хочу розібрати, щоб показати їхню неспроможність.

  1. Сайт ШАГу в Росії працював цілий місяць після початку війни. Наводиться приклад сайт itsteprf.ru і скрін з вебархіву.

Насправді сайт itsteprf.ru не був ніколи сайтом ШАГу в Росії - для всіх міст завжди використовувався домен itstep.org, в якому сайти міст були субдоменами: msk.itstep.org або od.itstep.org

Усі сайти з російськими субдоменами були відключені відразу ж.

Виходячи з того ж веб-архіву, сайт itsteprf.ru з'явився тільки в березні і перестав працювати на початку квітня і не може бути сайтом російського ШАГу.  

  1. ШАГ працює в Росії під іншим брендом «top-академія». Як доказ наводяться скріншоти сайту.

Насправді ШАГ до компанії «top-академія» не має відношення, крім того, що раніше це були наші філії. Коли почалася війна, Дмитро Корчевський вирішив, що не хоче мати нічого спільного з Росією і одразу зателефонував партнерам, щоб сказати, що розриває всі відносини та виходе із компанії в Росії, відкликає бренд та припиняє підтримку та доступ до усіх систем та ресурсів. Колишні партнери Корчевського в Росії вирішили продовжувати діяльність самостійно. Вони використали наш старий сайт та поміняли логотип на «тор-академія». Незважаючи на те, що Корчевський є засновником материнської компанії, жодного операційного впливу на бізнес у Росії він не має, тому що вся операційна діяльність ведеться в компаніях філіях, які засновані некомерційною автономною організацією АНО ДПО ШАГ, яку заснувала компанія ТОВ «Комп'ютерна Академія ШАГ», де у Корчевського була мажоритарна частка. Крім того, Корчевському відразу і однозначно було донесено, що російські співробітники працюватимуть у будь-якому випадку на новий бренд, буде згода на це власника, чи ні. ШАГ – це офлайновий бізнес, який не будується на платформі, яку можна відключити як apple pay. Це місце, куди приходять викладачі та студенти - як Макдональдс, з якого можна зняти вивіску, але ніяк не захистити від «дядька Вані».

  1. Рахунки в Росії досі виставляються від імені комп'ютерної академії ШАГ.

Насправді юридичні особи досі називаються так, як і були засновані – з ім'ям ШАГу, але колишні партнери ШАГу поінформували, що йде перереєстрація компаній, і назва буде змінена.

  1. Новим клієнтам розсилаються вітальні листи з логотипом ШАГу.

Насправді наші колишні філії мають у своєму розпорядженні багато матеріалу з нашими логотипами та використовують їх у своїй роботі. Сподіваємося, що вони не зацікавлені продовжувати використовувати бренд ШАГу після того, як стали незалежною компанією. 

  1. Корчевський є мажоритарним власником російської компанії, яка змінила назву на «тор».

Насправді Корчевський ухвалив рішення про вихід із російського бізнесу від початку війни, про що повідомив своїх партнерів. Сам юридичний процес виходу з компанії утруднений тим, що нотаріуси вимагали особистої присутності на угоді в Росії, що для Корчевського, зрозуміло, неможливо. Нарешті після довгих консультацій було узгоджено довіреність, за якою можна це зробити без нього. Довіреність була підписана у Варшаві та відправлена до Росії. Як довго буде здійснюватися процес виходу з компанії сказати складно, сподіваємось до кінця квітня. Скрін додаю.

6. На сторінці Малої академії у Москві, посилання на програму навчання веде на файловий архів українського ШАГу.

Насправді це не так – кожен може спробувати знайти такі посилання – нам із командою так і не вдалося. Скрін додаю».

 

 

 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх