У Кременчуці волонтери організували «бістро» для переселенців

16.03.2022, 17:44 Переглядів: 3 000

  

Їдальня діє прямо в гуртожитку, де розселяють біженців або скеровують до інших помешкань

При Центрі тимчасового розміщення переселенців, що на вулиці Маяковського, у сусідньому гуртожитку, де теж нині селять людей, волонтери організували гаряче харчування. Їдальня нагадує кафе-бістро: тут пропонують кілька страв на вибір: і перше, і друге, і кілька видів салатів (в основному, консервація, яку щедро нанесли небайдужі містяни). Можна взяти їжу і з собою: цією опцією активно користуються ті, хто не залишається в гуртожитку, а знаходить квартиру у Кременчуці.

Пункт харчування дуже доречний, адже багато хто з людей так поспішає виїхати з-під обстрілів, що в дорозі навіть не думає про їжу.

Організували харчування волонтери. Логістику продумав Юрій Білоус, а долучалися усі, хто хотів. Наприклад, Олександр та його дружина – кияни, які теж рятувалися від обстрілів. Приїхали до родичів у Кременчуці – тут долучилися до волонтерства.

 

- Використовуємо продукти, які приносили люди, ще в перші дні. Дещо закуповуємо з волонтерського фонду. Готуємо безпосередньо тут, є кухня. Залучаємо кухарів з місцевих ресторанів. Вони працюють на кухні, а ми – на роздачі. Організувалися самі по собі. Хтось мене запросив на нічну зміну, ми очікували людей з Харкова – хтось мав їх прийняти вночі.

Олександр привітно спілкується з вимушеними переселенцями – і видно, як у людей частково спадає напруження від теплого прийому та (по суті) домашньої їжі.

- Та, ми тут такі ще перелякані… А у вас так тепло, по-домашньому, і вибір – прямо як у ресторані, - дивується одна з харків’янок.

Юрій Білоус, організатор «бістро» для переселенців, каже, що спочатку починали готувати вдома на кухні. Потім «підтягнули» інших – і справа пішла.

- Люди підтяглися, долучаються й самі біженці, які не хочуть просто сидіти, а бажають допомогти. Допомагають, наводять лад, розвантажують машини. Намагаємося так організувати процес, усіх небайдужих, щоб допомагати один одному, - каже Юрій Білоус.

До організації харчування для біженців долучилися люди різного віку. На вул. Майковського, 7, де розташована адміністрація Центру тимчасового розміщення переселенців, і куди вони звертаються в першу чергу, людей зустрічають гарячим чаєм зі смаколиками. 

Юрій Білоус та волонтерки, які пригощають біженців чаєм
Юрій Білоус та волонтерки, які пригощають біженців чаєм

 

Чим можна допомогти

  • Потрібні марміти для підігріву страв – з ними їдальня стане справжнім бістро.
  • Постійно потрібен глибокий одноразовий посуд та одноразові стакани.
  • Користується попитом їжа, яку люди можуть взяти з собою в дорогу. Наприклад, пиріжки. Хто може спекти – посмажити на кухні – долучайтесь, приносьте!

Пункт харчування діє на вул. Маяковського, 9. Тел. організатора: 068-040-30-71 - Юрій Білоус.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ФРОНТОВІ ІСТОРІЇ КРЕМЕНЧУЖАН:

У цьому сюжеті «Кременчуцький ТелеграфЪ» зібрав інтерв'ю з кременчуцькими бійцями і волонтерами, які своїми очима бачили жахи подій на Сході. Це розповіді про війну, на якій гинули наші захисники, щоб не допустити просування агресора.

Низький уклін всім бійцям. Слава героям! Герої не вмирають!

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх