БЛОГЪ: Паралельна реальність та спроба цензури. Що ховається за «безкоштовною» газетою від мерії Кременчука

3.12.2019, 17:27 Переглядів: 6 323 Коментарів: 5

 

Тетяна Донченко, журналіст «Кременчуцького Телеграфа»

Вітаю вас, шановні читачі. Це перший мій блог, який «народився» під час публічного виступу. Третього грудня я ходила виступати на засідання депутатської комісії з питань промисловості, будівництва, підприємницької діяльності, побутового, торговельного обслуговування та регуляторної політики. Я переконувала депутатів не голосувати за проєкт рішення про Програму підтримки інформаційної діяльності «Кременчуцької міської телерадіокомпанії» (КТРК), яка передбачає випуск так званої «безкоштовної» і нібито соціальної газети за 9,36 мільйонів гривень з міського бюджету. Далі — мої аргументи про загрози, які несе дане рішення незалежним ЗМІ, які живуть за рахунок власних коштів, зароблених від продажу газет та реклами. І не тягнуть гроші з міського бюджету на свою інформаційну діяльність. Сама таким є незалежне комерційне видання, яке я представляю - «Кременчуцький ТелеграфЪ». Далі — з мого виступу.




«Хочу сказати, що питання про Програму підтримки інформаційної діяльності КТРК — це питання про гроші, про міський бюджет. За інформацією міського фінансового управління, дірка в бюджеті вже сягнула 150 мільйонів гривень; на кінець року вона сягатиме 250 мільйонів гривень. Фінансове управління орієнтувало на скорочення всіх місцевих видатків. У тому числі, ми знаємо, скорочуються видатки на медицину. Міська рада голосувала за закриття стоматологічних поліклінік. Чому? Пояснення: тому що економили гроші. Зараз 18 мільйонів хоче КТРК (але ми розуміємо, що це не її ініціатива, за цим хтось стоїть, напевне, це міський голова). У тому числі 9,36 мільйона — на газету. У нас що, в місті нормальні дороги? У нас уже що, вирішені проблеми з медициною? Може, ми купили ангіограф? (На нього немає грошей). Може, купили апарат УЗД для дитячої лікарні? Це по-перше, про що б ми не говорили, ми говоримо про гроші.


По-друге, я говоритиму про монополізацію ринку. Зараз вам надійде звернення, яке вже підписали — його підписуватимуть і до наступних комісій. Зокрема, ваша комісія (за повноваженнями) розглядає питання недопущення недобросовісної конкуренції та зловживання монопольним становищем. Тираж нової газети — 44 тисячі примірників — перевищує тиражі всіх міських друкованих ЗМІ. Тобто створюється новий монополіст, створюєтся зловживання монопольним правом на інформацію. Нагадаю закон «Про державну підтримку засобів масової інформації...» говорить, що всі засоби масової інформації незалежно від форми власності є рівноправними. Більше того, «монополізація ринків у сфері інформаційної діяльності не допускається».


Що відбувається насправді? Я буду говорити про цензуру у формі замовчування суспільно необхідної інформації. Мер не проводить брифінги, мер не проводить апаратні наради, мер не зустрічається з пресою, натомість він «віщає» через Кременчуцьку телерадіокомпанію. Це такий «телекран» - хто читав Оруелла «1984», той зрозуміє, про що я говорю. Це спроба підмінити інформаційний простір паралельною реальністю, і це, на жаль, відбувається у моєму місті, де я кажу про відкритий доступ, відкриті дані — про доступ до суспільно необхідної важливої інформації. І ми нагадаємо кожному депутату, куди можна спрямувати гроші на кожному окрузі.


Я дякую за виступ Валентині Данилівні (депутат Валентина Головко, яка не підтримує проєкт про 18 млн грн для КТРК — ред.) за її виступ. Якби вона сказала інакше, я б нагадала, як вона приводила людей з Крюківського вагонзаводу, і люди казали — заплатіть 20 мільйонів, щоб ми отримали гарячу воду. А їм би — ніт! Газетку, хай читають! Нагадаю і про «місто без околиць» (пункт програми Віталія Малецького — прим.) - на околиці, на вулиці Кагамлицькій ями на дорозі третій рік. Може, новою газетою їх замостимо?


Відповім і на аргументи пресслужби про те, як діяти, коли немає офіційного засобу масової інформації. До речі, відповідно до Закону органам державної влади та органам місцевого самоврядування забороняється виступати засновниками друкованих ЗМІ. Але у Кременчуці винайшли ноу-хау, лазівку: друковане ЗМІ засновує комунальна телерадіокомпанія. Так от, у Херсоні не провели тендер на друк готового видання — йшлося про тендер на послуги з висвітлення діяльності міськради. У результаті діяльність ради висвітлюватиме незалежна газета. Якщо вам потрібне висвітлення діяльності, проведіть такий тендер. Але не робіть спробу монополізувати ринок і не робіть чергову спробу цензури.



Прошу не голосувати за проєкт рішення».


Я передала комісії текст звернення про недопущення недобросовісної конкуренції, монополізації ринку та дискримінаційних умов для незалежних ЗМІ. Ось текст цього звернення: 



Наостанок хочу дещо уточнити: Херсонська міська рада не проводила тендер — це була пряма закупівля послуг з висвітлення діяльності міської ради на суму 30 тисяч гривень. Правда, смішна сума порівняно з 9,36 млн грн, які мерія хоче витратити у Кременчуці на друк нової газети?


У міста є важливіші потреби, на які можна спрямувати ці мільйони: медицина, освіта, ремонти доріг. Якщо ви згодні — підписуйте петицію на сайті міської ради. 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 5

194
3 грудня 2019 19:17

Очередной плевок от фиолетовых в лицо их же избирателей


18 0
604
4 грудня 2019 07:06

Звертаюсь до виборців Кременчука:-ви всі усвідомлюєте,що це ВАШІ гроші будуть використані для того,щоб вас же і "розводити" на майбутніх виборах.Раніше хоч якісь свої кошти витрачали,а зараз"нашим же салом та нам по губах".


19 1
0
4 грудня 2019 10:05

Цитата: bodyny

Очередной плевок от фиолетовых в лицо их же избирателей

 

лично знаю тех людей, которые ходят и за 400 грн отдают свой голос за фиолетовых "мардоедов". 

 

Так вот, они даже не в курсах, о том что происходит.... Им беспалтно дают газетку. На субботниках раздают печеньки и конфетки. А в этом году сумочки получили хозяйственные.

Им, плевать что мы тут хотим доказать справедливость! 
Они раз в пять лет получили свою денежку и счастливы и ждут следующих выборов с нетерпением, чтобы снова деньги дали, а они УНИЗИЛИСЬ и ПРОДАЛИ ГОЛОС. 

Им глубоко все равно.

Это неизлечимые люди. 


11 1
294
4 грудня 2019 11:19

Цитата: ma7utka
мы тут хотим доказать справедливость! 

А ви особисто без "печеньок", по-справедливості,  за кого голосували на місцевих виборах? До Верховної ради? 


2 11
0
4 грудня 2019 14:08

Цитата: ma7utka
лично знаю тех людей, которые ходят и за 400 грн отдают свой голос за фиолетовых "мардоедов".

потихоньку таких рабов всё меньше и меньше (совковое рабское мышление пока что даёт о себе знать)



Цитата: ulyanov
А ви особисто без "печеньок", по-справедливості, за кого голосували на місцевих виборах? До Верховної ради?

с какой целью интересуетесь? Но думаю, что точно не за фиолетово-гранатовую мразь


1 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх