Вони під обстрілом рятували життя: у міський галереї можна побачити «янголів в камуфляжі»

17.09.2019, 07:15 Переглядів: 3 778

 

Фотовиставка розповідає про тих, хто рятує українців на полі бою – цивільних та військових медиків

13 вересня у Кременчуцькій художній галереї відкрилася патріотична фотовиставка «Янголи в камуфляжі». У малій залі розмістили світлини, які ілюструють події на Майдані, у зоні АТО, а також фотографії тих, хто рятує українців на полі бою – цивільних та військових медиків. Організатором виставки виступила громадська організація «Добровольці України».


Ідея виставки «Янголи в камуфляжі» виникла 2 роки тому, вона була створена для того, аби розповісти про справжніх героїв, які захищають нашу країну. І перш за все, дітям.


Учасник Революції Гідності та один з організаторів заходу Іван Балацький розповів:


- Ідея цієї виставки з'явилася десь 2 роки тому. Коли ми почали спілкуватися з дітьми, то деякі питання, які для мене були очевидними, для них були як одкровення насправді. І після перших таких спілкувань з дітьми ми зрозуміли, що у класах не розуміють, що таке Майдан, хто на кого напав, де зараз йде війна, хто воює, хоча вже пройшло кілька років. І своєю виставкою ми вирішили ці питання для дітей розкрити. Ми хочемо зайти в кожен клас Полтавської області, а потім, якщо дасть бог, й далі підемо — і з кожною дитиною поспілкуватися й розказати, що робиться на Сході і за що стояв Майдан. Це наші плани на майбутнє.


 


Виставка покликана розкрити роль цивільних та військових медиків, які рятували життя патріотів на Майдані, а зараз — наших воїнів у зоні бойових дій. Коли відвідаєте виставку, особливу увагу приділіть світлинам цих янголів-охоронців у камуфляжі. На кожному фото очі цих людей світяться любов'ю до життя, вони знають, що найголовніше — це мир, але під обстрілами витягають людей із самого пекла. Це ті герої, які живуть серед нас та пишуть історію. Проте вони не замислюються над цим, а просто виконують свою роботу і йдуть туди, куди їх покликало серце.


Під час заходу відвідувачі галереї могли переглянути короткі відеоролики: кадри з Майдану та зони АТО, відеозвіт про проведення виставки «Янголи в камуфляжі» у школах, ролик про навчальний центр в Десні, де зараз готують військових медиків, та відео про Майдан Володимира Зінченка (саме його світлини склали основу виставки).


 


За словами організаторів, за увесь час роботи виставки вони набрали 350 екскурсійних годин, а переглянули експозицію близько 12-15 тисяч людей.


Іван Балацький провів для присутніх екскурсію представленою експозицією, у цьому йому допомагали учні Кременчуцької школи №1 Тимофій Водолазький та Дарина Панова. Молоде покоління не залишилося байдужим до подій, які стривожили країну, та вирішило не стояти осторонь. Тепер Тимофій та Дарина стали постійними учасниками проєкту «Янголи в камуфляжі» та гідами по експонатах разом з організаторами.


 


Під час екскурсії пригадали, як все почалося на Майдані: студенти не погодилися з рішенням тодішнього президента Віктора Януковича про непідписання асоціації з Європою та 29 листопада 2013 року вийшли на мирний мітинг, проте їх жорстко розігнали.


На наступний день на Майдані у Києві зібралося близько 1 млн українців з усіх куточків нашої держави, які об'єдналися, аби показати свою громадську позицію. Ніхто не боявся, усі трималися разом як справжня міцна нація, підтримували одне одного. А після подій на Майдані на Україну напала Росія...


На виставці була присутня жінка, яка розповіла, як у 2016-2017 роках займалася волонтерською діяльністю. І їй до рук потрапив рапорт начальника медичної частини про зону АТО, в якому він зазначав, що за період приблизно двох тижнів українські медики врятували з території Донецького аеропорту 120 поранених. Вони працювали у таких умовах, коли у них не було жодної зброї, їх на територію аеропорту пускали неозброєними у надії просто перестріляти, та вони не здавалися та робили свою роботу під кулями — рятували бійців.


До галереї також запросили почесних гостей — очевидців подій, зображених на фото. Один з таких — медик Антон Ляхов.


- Нашою зброєю були не автомати, а бинти, шприци, зі свого боку ми зробили те, що повинні були зробити, - коротко коментує оповідь волонтерки Антон.


На відкриття виставки «Янголи в камуфляжі» завітали представники Полтавської обласної адміністрації Руслан Роговий та Вікторія Пилипенко. За дорученням голови обласної ради, організатору виставки Юрію Крамаренку, який добровільно взяв участь в АТО, вручили відзнаку «За вірність народу України».


 


Якщо ви хочете в обличчя знати героїв сьогодення, якими ми можемо пишатися, приходьте до Кременчуцької художньої галереї на вулиці Коцюбинського, 4. Фотовиставка триватиме до 6 жовтня.

Фото: Артем Коваленко
Автор: Катерина Турубара Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх