Куди поділись дитсадки

7.09.2006, 20:09 Переглядів: 2 206
У Кременчуці стали народжувати більше – це плюс. А мінусом є те, що влаштувати дитину до дитячого садка сьогодні складно. „Зайві” у часи демографічної кризи дошкільні навчальні заклади наразі стали дефіцитом. Куди поділися садочки, з’ясовував „ТелеграфЪ”.
Вул. В.Бойка, 15, колишній дитсадок № 51. Приміщення 51-го садка складалося з двох корпусів. Перший наразі перепрофільовано на будинок юних натуралістів. Другий корпус орендує ЗАТ „Псьол”. Строк оренди закінчиться у 2016 році.
Фото: Дмитрий Бабец

Молоді мами вже давно гомонять між собою про те, що для того, щоб влаштувати малюка до дитсадка, треба зайняти чергу. Розповідають вони про це і „Телеграфу”. Ось тільки одне із sms-повідомлень, яке нещодавно надійшло до редакції: „Ходили записувати дитину в садок два рази – місць на найближчий рік немає. Понесла 200 гривень, щоб місце знайшлося, але виявилося, що потрібно заплатити 600 гривень у фонд садка (сказали, у нас всі батьки платять). Великі дяді в кабінетах, навіщо ви продали садки? „Ъ”, підніміть це питання”. Про те, що проблема нестачі місць у дитсадках чекає нас вже найближчим часом ми писали ще минулого року. Тоді, журналістів запевняли, що все буде гаразд і ми хвилюємось даремно. Що ж, торкнемося цієї теми ще раз.

Вул. Т.Шевченка, 23, колишній дитсадок № 17. За цією адресою розташовано ринок „Плеяда”. Строк оренди збігає через чотири місяці.
Фото: Дмитрий Бабец

За останні десять років кількість дитсадків у місті суттєво скоротилася. Зараз маємо на 30 дошкільних навчальних закладів менше, ніж в 1996 році. Свого часу їхні приміщення були перепрофільовані, віддані в оренду або просто розпродані. Інженер з експлуатації та ремонту будівель міського управління освіти Олена Білаш стверджує, що причиною тому був демографічний та економічний спад у державі. „Дітей народжували мало, – каже вона, – от і доводилося дитсадки закривати, бо нікому було їх відвідувати”. Такої розкоші, як утримання пустих садків, місто не могло собі дозволити. „Візьмемо колишній садок №42 на вулиці Радянській, – пояснює Олена Білаш. – Його проектна потужність 240 місць, а на момент закриття дитсадок відвідувало 42 дитини. А треба було платити за комунальні послуги, утримувати приміщення, видавати зарплатню персоналу. Дотацій на це держава не виділяла. Тому і було прийнято рішення його продати”.

Пров. Героїв Бреста 86-а, колишній дитсадок № 53. Це приміщення продане у приватну власність. Місцеві жителі подейкують, буцімто новий господар перебудував дитсадок на власне житло.
Фото: Дмитрий Бабец

Зараз ситуація докорінно змінилася. Тепер до дитсадків ходити є кому, та самих дитсадків не вистачає. „Найбільш напружена ситуація – у центрі міста, – розповідає провідний спеціаліст міськво Тетяна Баранник. – Діток там найбільше, а прийняти всіх дитсадки не мають фізичної можливості”.

Вул. Кіровоградська, 29, колишній дитсадок № 69. Від „былой славы” лишилася тільки напіврозвалена коробка. За словами інженера з експлуатації та ремонту будівель міськво Олени Білаш, питання про відновлення таких приміщень – це палиця на два кінці. „У ма
Фото: Дмитрий Бабец

Вихід з ситуації, що склалася, голова міського управління освіти Олексій Довбня вбачає у  відкритті додаткових груп. „Ми плануємо винести на засідання виконкому міської ради питання про відкриття 12 таких груп, – зазначає пан Довбня. – Це дасть можливість влаштувати щонайменше 180 дітей. На мою думку, це дещо послабить проблему черг”.

Вул. Радянська, 24, колишній дитсадок № 38. Цей садок теж продано. На його місці вже вирито котлован. Незабаром там виросте нова багатоповерхівка.
Фото: Дмитрий Бабец

Є ще один варіант – повернути дітям садки, що орендуються. Пан Довбня каже, що це не в компетенції управління освіти. Міськво керує лише навчальним процесом в освітніх закладах міста, а приміщення шкіл та садків – це комунальна власність Автозаводського та Крюківського районів. Тож, і рішення про повернення приміщень залежить від них. „Міський голова звертався до керівництва районів з проханням не укладати договорів оренди на тривалі строки, адже дитячі садки все одно доведеться повертати, – розповідає пан Довбня. – А як це відбуватиметься – це вже справа виконкому”.

Пров. Тецівський, 4, колишній садок№42. Його теж продано. Вхід на територію надійно охороняється. А тим часом до найближнього діючого садка йти та йти.
Фото: Дмитрий Бабец

Так чи інакше, за влаштування дітей до садків відповідає міське управління освіти. Тому, якщо у вас виникла проблема на кшталт відстояти чергу або дати хабара заради місця в дитсадку, ви маєте звертатися безпосередньо до голови міськво Олексія Довбні.
тел. Приймальні міського управління освіти 2-23-85.

Дитсадки, як динозаври
1987 рік. За старим телефонним довідником цього року в нашому місті налічувалось 78 дитячих садків. Наступні п’ять років ситуація була стабільною, дитсадки нікуди „не дівалися”. А у 1993 році райони поділили їх між собою: 22 дісталося Автозаводському, 9 відійшло Крюківському. Решта 47 були відомчими. Двома роками пізніше, в 1995 році, відомства відмовилися від трьох садків через неможливість їх утримувати, і передали їх Автозаводському району.
1998 рік. Цього року відомства передали Автозаводському районному відділу освіти ще 23 дитсадки. 15 – ліквідували. Частину з них реорганізували, тепер там розміщуються різні навчальні заклади й служби. Відомчих дитсадків залишилося всього 6. А всіх разом дитсадків у місті стало 63.
2006 – наразі в місті діє 48 садків: 32 в Автозаводському районі, 13 у Крюківському та три відомчих. 23 садки на сьогоднішній день не існують, як такі.

„Куда ви удалились?”
„ТелеграфЪ” отримав у міськво перелік дитсадків, ліквідованих  районними відділами освіти за останні десять років (див. таблицю). На жаль, повної інформації про те, до якого строку діють договори оренди у деяких дитсадках Автозаводського району міськво немає.

Як використовуються приміщення ліквідованих дитсадків
(дані на 1 серпня 2006 року)

№13
вул. Кузнєчна, 10/2 
ліквідовано 
Терцентр по обслуговуванню інвалідів та ветеранів

№15 
вул.60 років Жовтня, 130 
ліквідовано 
Терцентр по обслуговуванню інвалідів та ветеранів

№17 
вул.Шевченка, 23
надано в оренду 
торговий комплекс „Плеяда” 
до 25.01.2007р.

№20 
вул.60 років Жовтня, 128 
перепрофільовано, частина приміщення орендується 
„Станція юних натуралістів”, ПП „Євроальянс-ЛК”, ППНЗ „Дитяча школа художньої творчості „Віка” 
до 12.12.2006р.(„Євроальянс-ЛК”), до 30.11.2006р. („Віка”)

№27 
вул.60 років Жовтня, 79
надано в оренду КІДУЕП, „Київстар Дж.Ес.Ем”  
до 1.09.2011р. (кідуеп), до 14.01.2007р (киевстар)
  
№30 
вул.Л.Чайкіної, 35
надано в оренду КІДУЕП 

№31 
вул. Перемоги, 10
НВК „Хабад ор Авнер”

№37 
проїзд Арсенальний, 1
Міськрайонний центр зайнятості

№38 вул.Радянська, 24 
продано

№39 
пр.Свердлова,2
перепрофільовано ДЮСШ-1

№40 
вул.Халаменюка, 10-а
надано в аренду
приватна школа та дитячий садок „Ада”

№42 
пров. Тецівський,4
продано

№43 
вул.О.Петрусенко, 11
надано в оренду КУЕІТУ до 31.08.2010р.

№ 47 
вул. Республіканська, 175
перепрофільовано 
початкова ЗОШ №22

№49 
вул. 60 років Жовтня, 144
ліквідовано 
притулок для неповнолітніх „Промінь”

№ 51 
вул. В.Бойка, 15
перепрофільовано, частина приміщення арендується 
1 корпус: Будинок юних техніків (Центр науково-технічної творчості учнівської молоді), 2 корпус: ЗАТ „Псьол” 
до 2016р.

№ 53 
пров.Героїв Бреста, 86а
продано

№54 
вул.Червоних Слідопитів,3
надано в оренду В/Ч 3059 

№ 56 
вул.Паркова,22
передано в комунальну власність міста
 
№ 66 
вул.Ватутіна 54/17 Авт.
військовий ліцей 

№69 вул. Кіровоградська,29
передано в комунальну власність міста

№75
вул.Космічна,9
перепрофільовано міський центр дозвілля та культури молоді

№76 
вул.Мічуріна, 49
перепрофільовано початкова школа ЗОШ №3

*Деякі договори аренди, що укладалися Автозаводським райво, датуються 2005 – 2006 роками. Це в той час, коли в місті гостро стоїть проблема з дифіцитом дитсадків.

Їх залишилось 48...
„Телеграф” вирішив подивитись, чи всі райони міста в достатній мірі „забезпечені” дитячими садками. Для цього ми нанесли на карту Кременчука адреси діючих дошкільних закладів. Вийшло ріденько... Наприклад, у центрі міста діє всього чотири дитсадки, в Крюкові – два. Це означає, що навіть якщо батькам вдається влаштувати своє чадо до садка, то вести дитину туди доводиться дуже далеко.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх