Колядуємо обережно! Гази

5.01.2006, 14:01 Переглядів: 1 605
Відлуння газової війни в перший день нового року докотилося і до Кременчука: батареї кременчужан похолоднішали, гаряча вода стала не зовсім гарячою, а в мерії затурбувалися, що вона взагалі може зникнути. Невдоволення обмеженням споживання газу висловили і керівники промпідприємств, які неохоче сприймають перспективи переходу на альтернативні види палива, мотивуючи це підвищенням собівартості виробленої продукції..
Мал. Дмитра БАБЦЯ

Протистояння в газовому конфлікті між Росією та Україною кременчужани відчули на собі в перший день нового року. Батареї стали холоднішати, температура гарячої води знизилась. Причина – Мінпаливенерго надіслало на міську ТЕЦ телеграму, в якій зобов'язувало знизити температуру теплоносія на виході з теплоелектростанції до 60 градусів (приблизно з 80 градусів – ред.). Пояснювали в міністерстві це тим, що блакитне паливо треба економити.
Третього січня міський голова Микола Глухов зібрав нараду для опрацювання питань з  забезпечення населення міста теплом. Присутній на нараді голова правління ВАТ “Кременчукгаз” Олександр Орленко довів присутнім інформацію щодо ситуації із розподілом лімітів газу по області. За його словами, третього січня на Полтавську область виділено такий добовий ліміт, який споживає за добу лише один Кременчук. Не визначеною, за словами Орленко, залишалася ситуація по ТЕЦ. Їй з Києва не доведені ліміти газу. Це означало, що ТЕЦ не може використовувати стільки газу, скільки їй потрібно для якісного надання послуг населенню. Заступник директора ТЕЦ Анатолій Максименко заявив, що підприємство наперед заплатило “Нафтогазу України” 20 мільйонів гривень за газ січня, але при потребі 79 кубометрів на годину, їм дозволили споживати лише 60 кубометрів. Не може ТЕЦ перейти і на альтернативний газу мазут. На станції його запас є лише на 2-3 доби, а придбати необхідний місячний запас ТЕЦ не може, бо не має 50 мільйонів гривень. До речі, в разі переходу ТЕЦ на мазут, тариф за опалення для населення має зрости втричі.

Мал. Дмитра БАБЦЯ

Незручності в роботі, викликані відсутністю лімітів газу відчули і керівники промислових підприємств міста. Їм запропонували перейти на буферний (з використанням альтернативних видів палива) режим споживання газу. Але підприємства мають незначні запаси мазуту – на 1-3 доби, на випадок надзвичайної ситуації. Промисловці неохоче сприймають подібні перспективи, і кажуть, що це підвищить собівартість продукції, яку вони виробляють.
Міський голова Микола Глухов попередив керівників підприємств, що у разі найгіршого розвитку подій, від газової труби будуть відключатися саме підприємства, а не населення. Промисловцям порекомендували шукати шляхи економії газу.
4 січня КремТЕЦ ще так і не отримала газовий ліміт на житловий фонд та бюджетні організації. Хоча на цей час вже було відомо, що керівники 'Нафтогазу' та 'Газпрому' підписали контракти на постачання газу в Україну. Того дня ТЕЦ продовжувала працювати в економному режимі. Після обіду на прес-конференції начальник Кременчуцької філії ВАТ “Полтаваобленерго” Сергій Андрієвський та заступник директора ТЕЦ Анатолій Максименко заявили: якщо питання з лімітами газу не вирішиться, а температура повітря знизиться, то енергетикам доведеться відключити місту гарячу воду. Це доведеться зробити, аби підняти температуру теплоносія до 70 градусів (на середу вона складала 63 градуси). 'Це може врятувати ситуацію і не розморозити квартири. Якщо квартири охолонуть, то ми не нагріємо їх і підвищеною температурою”, – пояснював Сергій Андрієвський.
Щодо перерахунків населенню за недоотримані послуги, то наразі в енергокомпанії це питання ще не вирішено. “Ми не готові про це говорити. Над питанням працюють юристи. Я вважаю, що це фарс-мажорні обставини. Компанія всі зобов'язання із придбання палива виконала. Це не наша провина, що країна опинилася в такій ситуації”, – заявив Сергій Андрієвський.

P.S. Коли верстався номер начальник Кременчуцької філії ВАТ “Полтаваобленерго” Сергій Андрієвський повідомив, що ситуація нормалізувалася, обмеження для ТЕЦ на споживання газу було знято.



 
Автор: bulashev
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх