Для власного житла не настачишся «бабла»

8.05.2008, 14:47 Переглядів: 1 980
Банківські кредити нині кусаються!.
За даними Державної іпотечної установи (ДІУ), відсоткова ставка по кредитах на житло у гривні в Україні складає 15,4% річних, але деякі банки пропонують кредит уже під 18,5% річних.

Люди побоюються, що банки скоротять термін житлового кредитування до 15-ти  років. Поки що цього не сталося. Але гривня уже в дефіциті, кредити дорожчають, і отримати їх стає усе складніше.

Для багатьох кременчужан власне житло – мрія. Прожити молодість у злиднях, відкладаючи на квартиру на старість, нікому не хочеться, тому залишається один варіант – іпотека (тобто житло в кредит під заставу самої квартири).

– Ми з чоловіком перебрали масу варіантів,  – розповідає 26-річна кременчужанка Марина. – Зараз намагаємося прискорити оформлення кредиту, бо банки останнім часом піднімають відсоткові ставки. Тому треба встигнути проскочити зараз – потім буде дорожче.  Банки вимагають довідки про доходи. Та якщо отримуєш зарплату «у конверті», можна написати заяву, що твій дохід вищий, ніж вказано в офіційних довідках. Банки приймають такі заяви, але треба знайти поручителів за кредитом. До того ж гарантією виступає придбана квартира, яку ти заставляєш під кредит.

Поспіх бажаючих про-кредитуватися  пояснюється інформацією, яку активно мусують українські ЗМІ: Нацбанк, прагнучи побороти  інфляцію, змусить банки зменшити строк кредитування до 15-ти років (нині іпотечний кредит дають і на 35 років). У банках Кременчука цю інформацію не підтвердили: терміни кредитування не переглядалися. Але відсоткові ставки по кредитах, дійсно, зростають: за останній час у середньому на 0,5-1%, з початку року – на 1-2%.

Деякі банки припинили кредитування у гривні, що пов’язано з дефіцитом резервів у національній валюті. Зокрема, в «Укрсиббанку», дійсно, гривню нині не дають: на наше запитання, чи можна взяти кредит, сказали: «Будь ласка!». Але запропонували чужинські гроші: долари, євро та франки.

Одна з наших читачок повідомила, що у «Кредитпромбанку» взагалі неможливо взяти кредит. У банку цю інформацію спростували. Однак сказали, що процедура оформлення кредиту нині займає близько місяця, тоді як раніше можна було оформити всі документи за один-два дні. Пояснили це більш строгими вимогами банків до клієнтів: Нацбанк зобов’язує, та й люди недобросовісні трапляються, тому документи стали перевіряти ретельніше.

Найбільш дешевий кредит ми знайшли під 11% річних у гривні – в одному із банків-партнерів програми Державного іпотечного кредитування. Але навіть за цією програмою ставки у банках різняться у межах 1–4% (Дивись http://ipoteka.gov.ua ). Є ще програма кредитування: через державний Фонд сприяння молодіжному будівництву. Гроші на житло можна взяти під 3%  за рахунок бюджету (але за такими кредитами нині черга), або за комерційною ставкою банку, частину якої (у межах офіційної ставки Нацбанку, на сьогодні це 12%) погасить держава. Проте такі умови – лише для тих, кому ще не виповнилося 35-ти років.

Детальніше про те, як зекономити на житловому кредиті і скільки треба заробляти, щоб його взяти, читайте у наступному числі «Телеграфа».

Валентина АНТОНЕНКО, начальник Кременчуцького відділення «Надра Банк»:
– Відсоткові ставки по кредитах зростатимуть – це загальна тенденція. Дешевих фінансових ресурсів на міжбанківській біржі немає. Це пов’язано і з політикою Нацбанку (антиінфляційними заходами), і з падінням курсу долара. До того ж, для банку «подорожчали» депозити –  щоб залучити ресурси, банки більше платять вкладникам.

Ірина БАЛАБАНОВА, начальник відділу кредитування фізичних осіб КФ ВАТ «Кредитпромбанк»:
– Відсотки по депозитах (вкладах населення) зросли, тобто банки залучають більш дорогі фінансові ресурси, відповідно, і продають їх дорожче під кредити.



 
Теги: житло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх