«У нас футбол не фінансується, а ви хочете, щоб ми фінансували шахи»: як у Кременчуці «підтримують» найстаріший шахово-шашковий клуб

15.03.2024, 12:02 Переглядів: 1 361

 

У шахово-шашковому клубі «Каїсса» розповідають, що прагнуть приймати усіх охочих в рамках міських, міжміських, всеукраїнських турнірів, втім, повноцінно цього робити не можуть, адже тісняться у невеликому приміщенні дитячо-юнацької спортивної школи «Авангард». Що ж до фінансування клубу, то на 2024 рік з міського бюджету на потреби шахістів виділили 10 тисяч гривень, як стверджують у клубі, й те, поки лише на папері

Днями до редакції «Кременчуцького Телеграфа» звернулося керівництво та тренерський склад шахово-шашкового клубу «Каїсса». У клубі розповідають, що цей спорт у Кременчуці не поспішають підтримувати. Минулими вихідними клуб прийняв учасниць жіночого турніру з шахів. Втім, мусять обмежувати кількість учасників, адже приміщення клубу може прийняти до 23 шахістів.

— Місцевій владі бажано трохи інакше ставитися до цього спорту. Адже серед шахісток у місті дітей більше, ніж дорослих. Не хочу приводити сумну статистику, скільки гуртків та клубів зникло у Кременчуці за останні 8 років, та наведу лише один приклад — на Правобережжі зараз немає жодного клубу чи секції з шахів, шашок, — констатує Володимир Груздєв, директор кременчуцького шашково-шахового клубу «Каїсса». 

«Кременчуцький Телеграф» завітав до шахового клубу, який знаходиться в одній з кімнат дитячо-юнацької спортивної школи «Авангард». Там саме грали в шахи діти. Головний тренер клубу Тарас Дацюк розповідає, що нині в клубі займається близько 40 шахістів. Йдуть грати цілими родинами. Влітку любителів настільної гри приймає парк Придніпровський, де є обладнані місця. Втім, змагання шахісти клубу змушені проводити у кілька етапів, або ж, і взагалі орендувати приміщення. 

 

— Спортивний клуб «Нафтохімік», наприклад, може зібрати до 60 осіб на змагання. Бувають турніри, в яких немає обмежень за віком, грають як досвідчені шахісти, так і майстри спорту, кандидати, діти. Такі змагання, частіше за все, проходять у «Нафтохіміку». Якщо ми проводимо змагання у себе, то нам спочатку потрібно проводити півфінал, потім фінал. Буває навіть так, що ми мусимо розбивати змагання та три етапи. Останні турніри проводили у ТЦ Мега, але там така система, що доводиться брати внески з дітей, 250-300 грн. Половина цих грошей йде на призи, половина на аренду, — розповідає головний тренер клубу.

Тарас Дацюк зазначає, що є міста, які підтримують розвиток шахового спорту. Так у сусідніх Горішніх Плавнях приміщення шахового клубу може прийняти до 100 учасників. У Кременчуці ситуація дещо інша.

 

— У нас фінансування і так було не найкращим. А під час війни ситуація катастрофічна. Нам у мерії сказали: у нас футбол не фінансується, а ви хочете, щоб ми шахи фінансували. Виділяють 10 тисяч гривень на рік, але вони поки лише на папері. Батьки платять благодійні внески, але це не примусова річ, а стосується тих, хто має таку можливість та бажання. Платять 100 грн на місяць. Батарейки, воду, серветки — такі речі ми купуємо власним коштом. Прибирання у клубі робить тренер, тобто я, — каже Тарас Дацюк.

Нині ентузіасти клубу прагнуть замінити ігровий інвентар. І тут міф про те, що шахи, це недорого, розбивається об сувору реальність, констатує головний тренер шахового клубу.

 

— На останніх змаганнях нам подарували від мерії одну шахівницю. Зараз ми хочемо поміняти шахи. Дерев’яні, професійні шахи, якими грають на чемпіонати світу, разом з вініловою дошкою коштують 1300 гривень. Ми замовили два годинники для проведення ігор. Один такий годинник коштує 2300 гривень, а на турнір потрібно 20 годинників, якщо грає 40 людей, — розповідає Тарас Дацюк.

Керівництву клубу пропонували переїхати у приміщення в Крюкові, втім, за словами шахістів, возити дітей через міст батьки вихованців не планують. Є й інші, побутові проблеми, через які шахово-шашковий клуб втрачає малих гравців, констатують у закладі. 

  

— Деякі батьки відмовляються водити дітей до нас, бо такі умови. Санвузол, наприклад, один для всіх. Коли багато дітей, це — незручно. Батьки кажуть: «наша донька соромиться йти в цей туалет, який спільний для всіх, — говорять у клубі.

Позиція влади міста

На засіданні виконавчого комітету Кременчуцької міської ради ситуацію «Кременчуцькому Телеграфу» прокоментував мер міста Віталій Малецький.

 

— Для «Каїсси» та для всіх шашкових клубів у нас є прекрасні зали спортивних шкіл, прекрасні зали шкіл. Їх можна використовувати. Ми зробили для шахістів літній майданчик у парку Придніпровський. На ньому часто відбуваються різні турніри. Тому клуб «Каїсса» має трішки зайнятися собою. Ця історія триває вже років 10-15 і нічого не змінюється в підході. Умови створені шикарні для шахів.

За словами пана Малецького, ремонт приміщення шахового клубу зараз не на часі.

— Бібліотека — суспільний простір, у холі можна робити все, що завгодно. Шахмати, теніс, макраме — будь ласка. Це наші заклади, там опалення, світло оплачене, там працівники наші є, і буде від цього користь. А просто, щоб зробити ремонт у їхньому (клубу «Каїсса», — ред.) приміщенні, щоб можна було кавові турніри влаштовувати, це не на часі. І ми про це пану Груздеву років 10 говоримо, — констатував Віталій Малецький.

Нагадаємо, фінансова підтримка з міського бюджету для шахово-шашкового клуба «Каїсса» у 2024 році складе 10 тисяч гривень.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх