Другий етап земельної реформи: відтепер сільгоспземлі в Україні зможуть купувати юрособи

4.01.2024, 10:02 Переглядів: 994

 

Максимальний розмір земельних ділянок, який може перебувати у володінні юридичної чи фізичної особи, збільшений 10 000 га

З 1-го січня 2024 року розпочався другий етап земельної реформи. Відтепер землі сільськогосподарського призначення зможуть купувати юридичні особи. При цьому загальний розмір земельних ділянок, який може перебувати у володінні юридичної чи фізичної особи, обмежений 10 тисячами гектарів.

Зняття обмежень на продаж землі обумовлене тим, що з нового року набули чинності норми закону № 552-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення».

Згідно з нормами цього закону загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що перебуває у власності юридичної особи (крім банків) не може перевищувати загальної площі земельних ділянок, які можуть перебувати у власності всіх його учасників, але не більше 10 тисячі гектар.

Іноземцям заборонено купувати частки в статутному капіталі, акції, паї, членство в юридичних особах, які є власниками земель сільськогосподарського призначення, поки цю норму не змінять громадяни України на загальнонаціональному референдумі.

Крім того, заборонено продавати землі державної та комунальної власності.

До 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок не може бути менше їх нормативно-грошової оцінки.

Нагадаємо, що ринок землі в Україні офіційно стартував 1 липня 2021 року. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю могли тільки фізособи — громадяни України з обмеженням площі у 100 гектар. Закон забороняє купувати землю іноземцям.

Президент України Володимир Зеленський у грудні звернувся до премʼєр-міністра Дениса Шмигаля з пропозицією опрацювати питання відтермінування збільшення площі земельної ділянки, яку можна придбати «в одні руки». Так він відреагував на петицію «Захистити українське село — відкласти до закінчення війни збільшення максимальної площі сільськогосподарської землі «в одних руках» зі 100 до 10000 гектарів».

Петиція була зареєстрована у листопаді 2023 року і набрала необхідні 25 тисяч підписів.

У Верховній Раді було зареєстровано два законопроєкти щодо відтермінування другого етапу земельної реформи та обмеження площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності. Проте, ці законопроєкти досі на розглянуті. 

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх