Рада підтримала законопроєкт про штрафи за сексуальне домагання на роботі

26.11.2023, 09:02 Переглядів: 1 143 Коментарів: 1

У Кодексі про адміністративні правопорушення передбачать відповідальність за сексуальні домагання на роботі, а також за психологічне або економічне насильство, спрямоване проти особи через її/його належність до певної статі чи стереотипні уявлення про соціальні ролі жінки або чоловіка

Парламент ухвалив за основу законопроєкт, який передбачає введення адміністративної відповідальності за сексуальне домагання, насильство за ознакою статі та неповідомлення про вчинення домашнього насильства стосовно дитини.

Законопроєкт № 8329 вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку з ратифікацією Стамбульської конвенції.

Законопроєкт оновлює визначення сексуального домагання та насильства за ознакою статі, доповнює КУпАП кількома статтями й передбачає адміністративне покарання у вигляді штрафу, громадських робіт чи адмінарешту за:

  • Неповідомлення про вчинення домашнього насильства стосовно дитини поліцейським, освітянином, медиком або соцпрацівником.
    Це передбачає штраф від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-510 грн) або місяць виправних робіт з відрахуванням 20% заробітку.
  • Насильство за ознакою статі — умисне вчинення будь-яких діянь (дій чи бездіяльності) фізичного, психологічного або економічного характеру, проти осіб через їх належність до певної статі чи стереотипні уявлення про соціальні ролі жінки або чоловіка в суспільстві, що завдають фізичної, психологічної або економічної шкоди чи страждань).
    Тягне за собою штраф від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-680 грн) або до 40 годин громадських робіт, або до місяця виправних робіт із відрахуванням 20% заробітку, або до 10 діб адміністративного арешту.
  • Сексуальне домагання — вчинення без згоди особи вербальних, невербальних або фізичних дій сексуального характеру, які не спричинили травм, мали на меті або призвели до приниження гідності, зокрема шляхом створення залякуваного, ворожого, принизливого або образливого середовища, та не пов’язані із проникненням в тіло іншої особи.
    Це передбачає накладення штрафу від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-850 грн) або до 30 годин громадських робіт. А за домагання до колеги чи підлеглого каратимуть штрафом від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1190 грн) або до 40 годин громадських робіт.

Згідно із законопроєктом, людей, які вчинили домашнє насильство чи насильство за ознакою статі можуть затримати на три години для складення протоколу. Або до 24 годин для встановлення особи або з’ясування обставин правопорушення.

Також законопроєкт № 8329 передбачає, що люди, які вчинили домашнє насильство, будуть направлятися рішенням суду на корекційні програми.

Детальніше нововведення можна переглянути у пояснювальній записці до законопроєкту.

Наразі законопроєкт ухвалили за основу, а значить попереду ще друге читання.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

921
26 листопада 2023 09:18

А якшо воно вонО? smirk


2 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх