У Кременчуці демонтували Суворова

31.08.2023, 12:02 Переглядів: 2 531

 

Суворов у 1768–1769 роках придушував Коліївщину

У Кременчуці на вулиці Сержанта Мельничука, 1б демонтували вивіску «Кондитерські вироби. Суворов» й замінили на оновлену назву компанії «Sweetale». Вивіску демонтували за ініціативи очільника ГО «Світанок» Вадима Позднякова, про це повідомив представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар.

— Для нас як для країни, яка протистоїть російським окупантам-новітнім суворовим — це не просто тема вивіски, символів, а принципово важливе історичне питання. Суворов входить до пантеону героїв путінської росії, раніше — Російської імперії, але має явну негативну репутацію в історії України і Польщі. У 1768–1769 роках придушував Коліївщину — козацько-селянського повстання в Правобережній Україні.

За словами Пустовгара, під керівництвом Суворова 1778 року відбулася насильницька депортація з Криму до тодішньої Азовської губернії Російської імперії понад 30 тис. кримських християн (греків і вірмен), внаслідок якої загинуло близько половини переселенців. Причетний до винищення частини ногайців — народу, який у XVIII ст. населяв землі Північного Причорномор’я — території південних областей сучасної України. У 1794 р. очолюваний Суворовим російський каральний корпус придушив польське визвольне повстання під проводом Тадеуша Костюшка.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх