У Кременчуцькій галереї відкрилася виставка, на яку приїхав посол Литви

11.08.2023, 18:00 Переглядів: 1 722

 

Експонувалися 42 світлини литовської фотографині Реди Бразіте

10 серпня у Кременчуцькій міській художній галереї відкрилися дві виставки – литовської фотографині Реди Бразіте «Відображення» та філателістична «Литва у марках».

Посол Вольдемарас Сарапінас
Посол Вольдемарас Сарапінас

На відкриття приїхала литовська делегація, у складі якої був посол Литовської Республіки в Україні Вольдемарас Сарапінас. Він зазначив, що Литва завжди була, є і буде з Україною, в тому числі у боротьбі з агресором, для литовців наша країна є найкращим другом і партнером. Посол висловив переконання, що ворогу не вдасться побороти Україну, бо в українців є велика воля і підтримка міжнародних партнерів.

Реда Бразіте з Віталієм Малецьким
Реда Бразіте з Віталієм Малецьким

Реда Бразіте – фотограф культурного центру міста Маріямполе. Вона захопилася фотографуванням ще у шкільні роки. Починала з фотографій повсякденного життя, а згодом продовжила фотографувати суспільно-політичне та економічне життя Маріямполе, фіксувати події, що відбувалися в місті та відображали події у Литві.

Публіцистичні фотографії найважливіших подій, конференцій, семінарів, мітингів, національних та державних свят Реди Бразіте можна було побачити на сторінках місцевої преси та на сайтах установ. Але останній часом фотографиня зосередилася на портретному жанрі, створюючи фотопортрети своїх колег, людей, які зробили вагомий внесок у створення фотощорічника життя міста, свідчення їх досягнень. Наприклад, на світлинах є портрети:

  • члена Литовської спілки художників Ромаса Лініоніса, що опублікував авторський фотоальбом, у якому представлені фотографії з 28-ми персональних виставок;
  • фотографа і літописця литовського краю Вітаутаса Жукаускаса, який понад 4 десятиліття очолював товариство фотографів та робив історичні світлини;
  • майстра панорамних пейзажів, володаря національних премій, творчий керівник міської газети Сувалкієтіс Гінтараса Кандротаса.

Загалом в експозиції 42 роботи фотографині. Головною гордістю Реди Бразіте є галерея портретів майстрів, які створюють фотографію.

У цей день в галереї учасник бойових дій, підполковник Тарас Боровок виконав свою відому пісню «Байрактар» та інші авторські композиції.

Він допоміг литовському співаку Егідіюсу Лукшису перекласти його пісню «Земля належить усім» українською мовою. Удвох під гітару вони виконали її перед гостями галереї.

Фото: Кирило Воронцов
Автор: Катерина Турубара Фото: Кирило Воронцов
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх