«Промінці світла» для літніх людей: які послуги надають соціальні працівники

15.05.2023, 08:30 Переглядів: 1 983

 

Літні люди потребують нашої підтримки та піклування, у цьому немає сумнівів. Але далеко не завжди близькі родичі мають необхідні навички та вільний час, щоб приділяти їм достатню увагу. А деякі люди похилого віку зовсім не мають родичів і можуть опинитися після виходу на пенсію в повній самоті.

Не кожна людина похилого віку або людина з обмеженими фізичними можливостями може потрапити до пансіонату з догляду за літніми та інвалідами з різних причин. І тут на допомогу приходять працівники соціальної служби

У територіальних центрах соціального обслуговування населення є така посада «соціальний працівник». Вони займаються обслуговуванням населення вдома і для багатьох своїх підопічних стають «промінцем світла» і найближчою людиною.

А ще соціальному працівникові часто доводиться бути майстром на всі руки. Крім доставки ліків і продуктів, люди похилого віку часто потребують елементарної допомоги по дому. Іноді просять зібрати довідки у різних інстанціях, відвести на прийом до лікаря.

Однак найважливіша допомога, яку можуть надати працівники Центру соціального обслуговування літній самотній людині – це психологічна, адже самотність і немічність дуже важко переносяться.

«ДДС» поспілкувалися з директором Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Крюківського району Департаменту соціального захисту населення Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області Ольгою Костянтинівною Мироновою. Вона розповіла, які послуги надають працівники центру літнім людям.

«ДДС»: Ольго Костянтинівно, розкажіть, які є напрями роботи в центрі?

- Територіальний центр надає соціальні послуги за декількома напрямами. Це і догляд вдома, і соціальна адаптація, й інформування (надання інформації з питань соціального захисту населення, зокрема переліку та адрес надавачів соціальних послуг, умов їх отримання, тарифів на платні соціальні послуги; надання інформації щодо отримання медичної, правової допомоги, адміністративних послуг та інших видів допомоги, робіт, послуг), і консультування (допомога в аналізі життєвої ситуації, визначенні основних проблем, шляхів їх вирішення, складання плану виходу зі складної життєвої ситуації; психологічне консультування; надання інформації про соціально безпечну поведінку), і представництво інтересів, і натуральна допомога.

Якщо ми кажемо про догляд вдома, то це допомога підопічному в самообслуговуванні: дотриманні особистої гігієни, рухового режиму. Соцпрацівник може  навіть погодувати.

Також допоможе у веденні домашнього господарства: закупить і доправить продукти харчування, ліки та інші товари. Приготує їжу, виконає косметичне прибирання, допоможе оплатити комунальні платежі, випере білизну, виконає дрібний ремонт одягу.

Соцпрацівник організує взаємодію з іншими фахівцями та службами: викличе лікаря, працівників комунальних служб, транспортних служб тощо.

Тим, хто потребує, ми допомагаємо сформувати навички самообслуговування. Також ми надаємо допомогу в забезпеченні технічними засобами реабілітації, навчаємо користуватися ними тощо.

Учасники літературно–музичного західу «Золоті зерна поезії Т.Г. Шевченка»
Учасники літературно–музичного заходу «Золоті зерна поезії Т.Г. Шевченка»

«ДДС»: Що таке соціальна адаптація? Що вона охоплює?

- Соціальна адаптація допомагає людям впоратися зі змінами в їхньому оточенні, з незручністю при спілкуванні з незнайомими або малознайомими людьми, підвищити якість життя.

З віком літні люди стають вразливішими, їм складніше орієнтуватися у ситуації, яка швидко змінюється. Відчуваючи внутрішній дискомфорт, літні люди не можуть самостійно доглядати за собою і їм важко просити про допомогу, що погіршує їхній поточний стан.

Без заходів щодо соціалізації та постійного спілкування в літньому віці зростає ризик розвитку хвороби Альцгеймера і деменції. Люди похилого віку, які можуть вільно спілкуватися, ділитися своїми думками та переживаннями, активно брати участь у соціальному житті, почуваються краще.

Тому соціальна адаптація – це навчання, формування та розвиток соціальних навичок у літніх людей, умінь, соціальної компетенції. Те, що нам здається простим, наприклад, ті ж мобільні телефони, у людей похилого віку викликає багато питань.

Аби зробити життя наших підопічних цікавішим, терцентри організовують клуби за інтересами, клуби активного довголіття, університети третього віку та допомагають в організації денної зайнятості та дозвілля.

«ДДС»: Чи можуть ті, хто стоїть на обліку в терцентрі, звернутися, наприклад, по допомогу в оформленні документів? Чи можуть соцпрацівники бути законними представниками інтересів таких громадян?

-  Також соціальна адаптація - це представництво інтересів, допомога в оформленні документів, сприяння працевлаштуванню, допомога літнім людям у зміцненні або відновленні родинних та суспільно корисних зв'язків.

Соціальні працівники можуть вести переговори від імені отримувача соціальних послуг за його дорученням (за бажанням - нотаріально оформленим). Ми надаємо також допомогу в оформленні або відновленні документів; сприяємо в реєстрації місця проживання або перебування; у забезпеченні доступу до ресурсів і послуг за місцем проживання, встановленні зв'язків з іншими фахівцями, службами, організаціями; допомагаємо у розшуку рідних та близьких.

«ДДС»: Літні люди та люди з обмеженими фізичними можливостями самостійно не можуть впоратися з елементарними домашніми справами, які вимагають фізичних зусиль. Чи можуть надати таку допомогу соцпрацівники?

- Так, такі послуги передбачені «натуральною допомогою». Тобто соцпрацівники можуть допомогти виконати невеликі ремонтні роботи, обробити присадибну ділянку, покосити траву біля будинку, порубати та розпиляти дрова тощо.

Також наші підопічні можуть отримати перукарські послуги, послуги швачки, чоботаря, прання білизни та одягу.

«ДДС»: Які з цих послуг платні, які безкоштовні?

- В територіальному центрі всі послуги надаються безкоштовно!

«ДДС»: Як стати на облік у терцентрі, щоб отримувати послуги? Куди звертатися? За якою адресою чи телефоном? Які потрібні документи?

- У територіальному центрі соціальні послуги надаються на:

  • підставі заяви особи або її законного представника про надання соціальних послуг;
  • звернення, повідомлення інших осіб в інтересах осіб/сімей, які потребують соціальних послуг.

Під час подання заяви, повідомлення пред’являються:

  • паспорт громадянина України, посвідчення про взяття на облік бездомної особи за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
  • документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків (картка платника податків), або дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків, внесені до паспорта громадянина України.

До заяви, повідомлення додаються такі документи/копії (якщо викладених у них відомостей немає в державних електронних інформаційних ресурсах):

  • копія довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ (для осіб з інвалідністю);
  • висновок про стан здоров’я особи, яка потребує надання соціальних послуг, за формою, затвердженою МОЗ (крім соціальних послуг, які надаються одноразово, екстрено (кризово);
  • копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (за наявності).

Для отримання соціальних послуг мешканцям Крюківського району слід звернутися до територіального центру за адресою: вулиця І. Приходька, 90.

У Кременчуці є ще один терцентр - Автозаводського району. Він знаходиться за адресою: проспект Свободи, 130.

«ДДС»: Ще декілька питань від наших читачів. Чи можна отримати продуктові набори як гуманітарну допомогу?

- В діяльності територіального центру не передбачена видача гуманітарної допомоги у вигляді продуктових наборів.

«ДДС»: Чи є банк одягу для нужденних? Де він знаходиться та як можна взяти одяг? Чи можна людям здавати одяг у банк? За яких умов і куди?

- В територіальному центрі створений банк одягу, який був у вжитку. Розташований за адресою: Кременчук, вул. Ковальська, 10/2.

Для отримання одягу можна звертатися з понеділка по п’ятницю, з 8.00 до 17.00, за вказаною адресою. Одяг приймається у випраному вигляді щоденно, також із понеділка по п’ятницю, з 8.00 до 17.00, за адресою: вул. Ковальська, 10/2.

«ДДС»: Розкажіть про Університет третього віку? Чи працює він зараз? Які є факультети?

- Університет третього віку Крюківського району функціонує з 2011 року. В ньому створено шість факультетів: історико-краєзнавчий; мистецький; основи медицини та здорового способу життя; інформаційних технологій; основи психології; природознавства.

Заняття в Університеті третього віку
Заняття в Університеті третього віку

Але, на жаль, час вносить свої корективи. Коронавірус та війна не дали можливості працювати у звичному режимі. З метою безпеки зараз багато інформації викладається на сторінці Facebook «Університет III віку Крюківського району м.Кременчук». Там є рубрики «Говоримо українською», «Миттєвості історії», теми про художників Полтавщини, гумор та багато іншого, дуже цікавого.

Після закінчення війни роботу Університету третього віку плануємо відновити в повному обсязі. А поки що у зв’язку із введенням воєнного стану на території України всі заходи у територіальному центрі, зокрема в Університеті третього віку, плануються щотижнево.

«ДДС»: Як стати студентом? Коли проходить набір? Які потрібні документи?

- Для вступу до Університету третього віку подається заява, оформлена в установленому порядку. Для отримання довідкової інформації щодо роботи Університету є телефон для довідок: +380677367719. Дзвоніть і ви отримаєте відповіді на всі питання.

«ДДС»: Чи є для людей похилого віку курси з користування смартфонами та комп’ютерами? Як на них потрапити? Де проходять та коли?

- Такі курси проводяться на факультеті Інформаційних технологій. Проходять вони за узгодженим графіком. Курси по смартфонах закінчилися в останню середу березня. Наступні плануються у жовтні 2023 року.

Для отримання додаткової інформації слід звертатися за адресою: вул. Ковальська, 10/2. Графік роботи: понеділок – четвер, з 8.00до 17.15, п’ятниця  - з 8.00 до 16.00. Субота та неділя – вихідні дні.



Автор: Мирослава УКРАЇНСЬКА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх