У КрНУ висловили офіційну позицію щодо звільнення директорки фахового коледжу університету

10.04.2023, 11:04 Переглядів: 3 557

 

В університеті вважають звільнення цілком законним та наголошують, що коледж є їх структурним підрозділом, який повинен діяти виключно в інтересах КрНУ

У Кременчуцькому національному університеті імені Михайла Остроградського (КрНУ) надали офіційний коментар стосовно звільнення директорки Відокремленого структурного підрозділу «Фаховий коледж Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського» (ВСП ФК КрНУ) Поліни Білик.

Нагадаємо, минулого тижня у фаховому коледжі спалахнув скандал: педагогічному колективу повідомили про звільнення Поліни Білик, а працівники навчального закладу стали на її захист. Вони вважають звільнення незаконним. 

Цитуємо дослівно відповідь КрНУ.

Згідно установчих документів, фаховий коледж є відокремленим структурним підрозділом університету без статусу юридичної особи. Трудовий контракт з його директором укладає ректор університету. Директор коледжу діє на підставі довіреності, виданої юридичною особою – університетом. У структурі Кременчуцького національного університету працює два таких заклади – «Фаховий коледж КрНУ» у Крюкові та «Політехнічний коледж КрНУ» у Горішніх Плавнях. Як структурні підрозділи, коледжі мають діяти в інтересах університету та в межах стратегічної програми розвитку КрНУ. Керівник політехнічного коледжу діє відповідним чином, натомість директор фахового коледжу Поліна Білик неодноразово публічно заявляла, що коледж не працюватиме для університету. Директора ВСП ФК КрНУ Поліну Білик звільнено з посади (наказ №96-2 від 31 березня 2023 року) за систематичне невиконання без поважних причин трудових обов’язків, порушення Статуту університету та порушення умов укладеного з нею контракту від 25.06.2015, який визначає її обов’язок як директора виконувати накази і розпорядження ректора КрНУ та рішення вченої ради університету. Наказом №96-2, відповідно до Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», передбачено «звільнити Білик Поліну Андріївну, директора ВСП ФК КрНУ, в перший робочий день, наступний за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначений у документі про тимчасову непрацездатність».

Натомість в міській пресі з’явилася інформація, що зазначену особу звільнено в той час, як вона перебувала на лікарняному. Така інформація не відповідає дійсності. Директора ВСП ФК КрНУ Поліну Білик звільнено, так як до неї раніше вже застосовувались заходи дисциплінарного стягнення, зокрема їй було оголошено три догани:

  • за перевищення наданих їй ректором університету повноважень (наказ від 12.09.2022 №315-2);
  • за неповідомлення адміністрації університету про наявність у неї реального конфлікту інтересів та прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів (порушення ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції», наказ від 20.02.2022 №477-2);
  • за систематичне невиконання наказів ректора університету (наказ від 24.02.2023 №56-2).

Догана за неповідомлення адміністрації університету про наявність реального конфлікту інтересів винесена Поліні Білик за рекомендацією комісії з проведення службового розслідування, створеної в університеті.

Комісія встановила, що:

  • директор ВСП ФК КрНУ Поліна Білик у період з 1.01.2021 по 1.10.2022 р.р. підписувала накази про особовий склад коледжу, згідно з якими їй самій виплачувалась щорічна грошова винагорода;
  • близьким до неї особам, а саме: доньці П.С., сину Б.О., виплачувалися щорічні грошові винагороди, допомога на оздоровлення, продовжувалися терміни роботи за контрактами, надавалося педагогічне навантаження;
  • також було прийнято на роботу зятя, П.А.

Комісія дійшла висновку, що Поліна Білик вчиняла дії з підписання зазначених наказів в умовах реального конфлікту інтересів (порушено вимоги ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції»).

Також до Кременчуцького національного університету звернулося Управління стратегічних розслідувань у Полтавській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України (далі в тексті – Управління стратегічних розслідувань) з вимогою надати інформацію та копії документів, що стосуються призначення на посади та звільнення з посад, нарахування та виплати заробітної плати, преміювання, надання грошової винагороди, матеріальної допомоги особам, близьким до директора ВСП ФК КрНУ Поліни Білик. 

Управлінням стратегічних розслідувань було складено та передано до суду 22 адміністративні протоколи про вчинення директором ВСП ФК КрНУ Поліною Білик адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією.

13 березня 2023 року Крюківський районний суд міста Кременчука Полтавської області у відкритому судовому засіданні розглянув адміністративний матеріал, який надійшов з Управління стратегічних розслідувань, про притягнення до адміністративної відповідальності громадянки Білик Поліни, працюючої на посаді директора Відокремленого структурного підрозділу «Фаховий коледж КрНУ» (справа №537/3591/22).

Суд визнав Поліну Білик винною у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 172-7, ч. 2 ст. 172-7 КУпАП (Порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів), на неї накладено адміністративне стягнення.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх