Реєстр викидів та перенесення забруднювачів: в Україні встановлять відповідальність за порушення

10.04.2023, 07:01 Переглядів: 1 529

 

Держава виконує міжнародні зобов'язання. Це допоможе захистити українське довкілля

В Україні встановлять відповідальність за порушення законодавства щодо реєстрації викидів та перенесення забруднювачів. 7 квітня Уряд схвалив відповідний законопроєкт про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Про це повідомили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Документ розробили для забезпечення виконання вимог Закону України «Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів», який набере чинності 8 жовтня цього року. Відтак суб'єкти господарювання будуть реєструвати свої установки й надавати дані про викиди та перенесення забруднювачів і відходів щодо кожного об’єкта, який вони експлуатують.

Щоб запобігти можливим зловживанням, Кодекс України про адміністративні правопорушення планують доповнити новою ст. 91-7. Зокрема, ця норма передбачатиме відповідальність операторів установок за:

  • неподання або несвоєчасне подання звіту;
  • надання недостовірних даних;
  • неоприлюднення інформації.

Також законопроєктом вносяться зміни ст. 212-3 та 221 КУпАП щодо контролюючих повноважень у цій сфері з боку Держекоінспекції та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Принагідно нагадуємо, що ЗУ «Про національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів» прийняли 20 вересня 2022 року на виконання Україною своїх міжнародних зобов'язань. Адже ще у 2016 році Україна ратифікувала Київський протокол Орхуської Конвенції, зобов’язавшись вести свою екологічну політику відкрито, взаємодіяти з громадянами та залучати їх до розв'язання екологічних питань.

Створення національного РВПЗ було однією з висунутих міжнародним документом умов.

— Впровадження в Україні Національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів є кроком до забезпечення максимального доступу громадськості до екологічної інформації та участі в прийнятті рішень. Водночас національний РВПЗ — це не лише інструмент екологічної демократії, але й інструмент контролю та зменшення забруднення повітря, а отже захисту українського довкілля, — зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Реєстр стане єдиною державною онлайн системою даних про викиди та перенесення забруднюючих речовин. Крім того, його інтегрують з відповідним Європейським реєстром.

Раніше ми писали, чим дихали жителі Кременчука у лютому 2023 року та у липні 2022 року.

Автор: Володимир Дмитренко Джерело фото: lexinform.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх