Чим дихали кременчужани у липні

25.08.2022, 12:31 Переглядів: 1 560

 

Діаграма ілюструє динаміку вмісту середньомісячних концентрацій забруднюючих речовин в атмосферному повітрі міста Кременчука за липень 2021 року та лютий – липень 2022 року (у кратності ГДК)

Систематичні спостереження за вмістом забруднюючих речовин в атмосферному повітрі м. Кременчука проводяться Кременчуцькою лабораторією спостережень за забрудненням атмосферного повітря Полтавського центру з гідрометеорології на 4-х стаціонарних постах: пост №1 (вул.Молодіжна, 9), пост №2 (вул.Лікаря О.Богаєвського, 2), пост №4 (вул.Шевченка, 22/30), пост №5 (вул.Приходька, 89).

Про це повідомили у Департаменті екології та природоохоронних ресурсів Полтавської обласної військової адміністрації.
 

Для визначення забрудненості повітря міста у липні відібрали та проаналізували 2184 проби щодо десяти забруднювальних домішок. Відбір проб здійснювали 2-4 рази на добу, щоденно крім неділь, тривалість відбору проби 20-30 хвилин. На ПСЗ № 1 та ПСЗ № 4 відбирались проби на вміст важких металів.

  • Середньомісячні концентрації пилу спостерігались у межах 0,7-1,0 ГДКсд. Порівняно з червнем середній вміст речовини збільшився на ПСЗ № 4 та ПСЗ № 5, в районах розташування інших постів – не змінився.
  • Рівень забруднення повітря формальдегідом перевищував ГДКсд на всіх постах спостережень та становив 3,5 – 10,7 ГДКсд. Найбільший вміст домішки спостерігався в районі зупинки «Кредмаш». У порівнянні з червнем концентрація формальдегіду в атмосферному повітрі міста збільшилась.
  • Середній вміст діоксиду азоту спостерігався в межах 0,5 – 1,1 ГДКсд. Найбільший вміст домішки був у районі зупинки «Центральний ринок». Порівняно з червнем середній вміст речовини загалом по місту не змінився.
  • Середньомісячна концентрація оксиду вуглецю становила 0,2 ГДКсд. Порівняно з минулим місяцем загалом по місту рівень забруднення цією домішкою не змінився.
  • Середній вміст фенолу в атмосферному повітрі міста не перевищував середньодобову ГДК, порівняно з попереднім місяцем – не змінився
  • Вміст сажі визначався на ПСЗ № 1 та ПСЗ № 4. На обох постах середньомісячні концентрації спостерігались на однаковому рівні – 0,1 – 0,3 ГДКсд. Порівняно з попереднім місяцем вміст сажі збільшився в районі розташування ПСЗ №4.
  • Середньомісячні концентрації ангідриду сірчистого були у межах 0,2 ГДКсд. Перевищень максимально разової гранично допустимої концентрації не зафіксовано.
  • Спостереження за оксидом азоту проводились на ПСЗ № 2. Середньомісячна концентрація становила 0,4 ГДКсд. Перевищень за максимально разовою ГДК не зафіксовано.
  • Спостереження за вмістом аміаку та сульфатів проводились на ПСЗ № 2. Середньомісячна концентрація аміаку збільшилась до 0,4 ГДКсд, сульфатів – 0,007 мг/м3 (ГДК на сульфати не встановлені).

Порівняно з липнем 2021 року загальний рівень забруднення атмосферного повітря міста дещо зменшився.

 

Автор: Володимир Дмитренко
Теги: екологія
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх