Електроенергія для населення може подорожчати вчетверо, а відключення – поновитися

27.02.2023, 08:31 Переглядів: 8 219 Коментарів: 8

 

З початку широкомасштабної війни тарифи на електроенергію в Україні не змінювали

В Україні вже незабаром можуть підвищити тариф на електроенергію для населення. Вартість електроенергії може зрости відразу вчетверо і сягнути близько 6 грн за кВт-год. Про такий варіант підвищення тарифу на електроенергію розповів радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко в інтерв'ю, яке він дав одному з українських ЗМІ.

Отже, на думку Юрія Бойка, влада не може далі зволікати із підвищенням вартості електроенергії для населення. Адже сьогодні побутовий сектор сплачує лише четверту частину від реальної ціни електроенергії. Через це держава змушена дотувати населення. Ця сума дотації становить вже понад 140 млрд грн на рік.

Розбита енергосистема нашої країни потребує величезних капіталовкладень на її відбудову, яких наразі взяти ніде, крім як із підвищення плати за електроенергію. Тому, найімовірніше, що тарифи для населення будуть підвищені ще до закінчення війни.

Водночас влада подбає, щоб незаможні сім'ї не постраждали. Їх підтримають субсидіями. Звісно, що на субсидії також потрібні гроші. Але, за підрахунками, субсидія «потягне» на 40 млрд грн за рік, що майже на 100 млрд грн менше, ніж зараз.

В уряді розглядають декілька варіантів такого підвищення, каже Бойко. Один із них — миттєве зростання вартості електрики до ринкової ціни, тобто відразу вчетверо. Тоді вартість однієї кВт-год росте з 1,44 грн до майже 6 грн.

Решта варіантів — це варіації на тему поетапного підвищення тарифу. Ймовірно, оберуть щось із другого варіанту, аби відразу не шокувати громадян, а давати їм поступово звикати до того, що тариф росте.

У будь-якому випадку цей крок буде вимушеним і вкрай непопулярним. Але іншого варіанту немає. І тому українцям слід бути готовими до того, що вже можливо цьогоріч за світло доведеться платити набагато більше.

Варто зазначити, що для підприємців ціни зросли вже 1 січня 2023 року і продовжують зростати у кілька етапів. А от для простого населення перші підвищення можуть статися вже з березня.

Ціни на гарячу воду і газ не можуть зростати через мораторій. Навіть після закінчення воєнного стану ще 6 місяців тарифи будуть залишатися без змін. Потім ймовірно відбудеться різке подорожчання, адже ринкова ціна газу вже сьогодні складає 19 грн за кубометр, тоді як населення платить всього 8 грн.

До речі, в Україні можуть відновитися відключення електроенергії. Про це заявив директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

— Наразі відключень вже два тижні немає, бо працює комбінація сприятливих факторів: потепління, дні стали довшими, що дозволяє використовувати сонце, як джерело енергії, плюс паводки забезпечують водою ГЕС, а атомна генерація на максимумі. Але все зміниться, якщо повернуться обстріли — тоді відключень не уникнути, — зазначив він.
Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 8

118
27 лютого 2023 08:53

навіть не знаю що написати, одні матюки після прочитання


28 1
1 164
27 лютого 2023 10:48

Нехай цей дурнуватий Бойко поцілує нас всіх у cpаку! Нехай не брешуть шо гроши їм на відбудову взяти ніде! Арештовуйте рахунки та майно кацaпських свиней та їхніх кацaпських прихвостней! Того вистачить ще й залишиться! Є оп!зд!же, є майно шуфрічей, мадведчуків, бойків, новінських! Вперед! Забирайте в них все ! Якого біса ви на нашому горбу знову виїзджаете? 


25 0
738
1
27 лютого 2023 11:43

а Наш народний і справедливий президент, що скаже?


10 2
1 164
27 лютого 2023 12:40

Дополню. Смотрите, к чему эти черти клонят. Kацапские свиньи разрушили объекты энергетической инфраструктуры. Однако практически все из них (как и наше) принадлежат частным лицами. Черти внушают нам, что за наш с вами счёт путем повышения тарифов объекты энергетики будут восстановлены. Тут вопросов нет. Вопрос в другом . Все эти частные лица посчитали ущерб . И в недалеком будущем возместят его с параши путем репараций. Улавливаете суть? К моменту получения репараций за наш счёт будет все восстановлено. И сумма полученная о  репараций пойдёт в карман энергетмческим барыгам.

Я искренне не понимаю почему за наш счёт должно идти восстановление а не за счёт арестованного имущества, счетов и активов колаборантов и русни.


20 0
4 360
1
27 лютого 2023 13:33

Цитата: evil
Однако практически все из них (как и наше) принадлежат частным лицами
так ось і відповід- часне майно за народний рахунок!!!
Цитата: Туся
Наш народний і справедливий президент, що скаже?

Я вам нічого не винен- могли вже засвоїти.


4 3
738
1
27 лютого 2023 13:41

 Ото ж бо нічого не міняється в країні! олігархи, товстосуми, як обкрадали країну, так і надалі  будуть привласнювати собі усі здобутки держави. 


10 0
1 164
27 лютого 2023 14:12

Через год после начала войны 41 акционерное общество в Украине все еще контролируют владельцы из России, среди них Укрэнергоатом и несколько банков.

Об этом сообщает Опендатабот.

 

 

Расеянским свиньям милоиарды. А вы, дурачки, платите Ахметкам за электричество по 6 грн за киловатт. Да? Все верно ?


10 0
4 360
1
27 лютого 2023 21:11

Цитата: Туся
так і надалі  будуть привласнювати собі усі здобутки держави.
а як же самі собі презеденти? Накерувались?



Шо там с бєнєй? Сидить вже за розкрадання нафти? Чи ляпка відсидить за нього?


4 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 6 від 8 лютого 2024)

Кременчуцький ТелеграфЪ

Читати номер

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх