Демографи прогнозують, що до 2030 року населення України скоротиться до 35 мільйонів

27.12.2022, 15:05 Переглядів: 1 846

 

І це за найоптимістичнішим сценарієм

Наступний рік буде роком катастрофічного падіння народжуваності, і є ризики, що до 2030-го населення України скоротиться щонайменше до 35 млн, вважають в Інституті демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи. Про це заявила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи Елла Лібанова під час Київського міжнародного економічного форуму, повідомляє «Укрінформ».

- Я мрію, щоб до 2030 року нас було хоча б 35 мільйонів. На жаль, цього може й не бути. Тому що війна триває, ми втрачаємо людей через надмірну смертність. Це не тільки загиблі, а й ті, хто вмирає через стреси, перевантаження, неякісне харчування, недостатність медичної допомоги ... Ми ще повною мірою цього не відчуваємо. Але 2023 рік буде роком катастрофічного падіння цього показника, – заявила науковиця, зазначивши, що ця прогнозна цифра стосується всієї України в кордонах 1991 року.

За словами Лібанової, наразі в Україні дається взнаки низький рівень народжуваності.

Ще однією, болісною, але не такою страшною проблемою вона вважає міграцію. Люди, котрі втекли від війни за кордон, ймовірно, повернуться, але перспектива повернення, передусім залежатиме від тривалості бойових дій та від умов, що сформуються після війни.

- Чим довше люди перебуватимуть за кордоном, тим більше вони адаптуються й намагатимуться залишитися там назавжди. Крім того, що довше триватиме гаряча фаза війни, то сильніше буде зруйновано нашу інфраструктуру – як виробничу, так і соціальну, передовсім житлову. Якщо у людей зруйноване житло і якщо в них немає роботи, їм не буде куди й для чого повертатися, – пояснила Лібанова.

За даними Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, з 1994-го року кількість населення в Україні щорічно скорочувалася, і зараз в країні живе приблизно 34-35 мільйонів людей.

Водночас збільшується рівень старіння населення. Відповідно, Україна матиме більше соціальних витрат, більше навантаження на пенсійну систему, на систему охорони здоров'я. А в кінцевому підсумку це означає збільшення навантаження на населення, що працює.

- Хоча я переконана, що ми можемо пройти той самий шлях, що пройшли країни Середземномор'я. Іспанія, Італія, Португалія – вони всі свого часу були країнами еміграції. А зараз перетворилися на країни імміграції, — зауважила Лібанова.

За приблизною оцінкою з початку бойових дій з України виїхало майже 9 млн людей, а тих українців, хто втікав від війни та досі залишається за кордоном, наразі нараховується близько 1,4 млн.

Автор: Віктор Крук Джерело фото: Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх